Za Pajšlovicu alebo Džatky nezaplatíte ani jedno euro!

Viete, čo je to chumer s bukami, pajšlovica, alebo džatky? Ide o tradičné rómske špeciality. Sú chutné a navyše náklady na jednu porciu neprevýšia ani jedno euro!

 

DŽATKY

Začíname džatkami. Náklady na desať porcií sú 6,20 €, čiže len 62 centov na osobu.

Na prípravu Džatkov potrebujeme:

2 kg zemiakov
0,18 kg hladkej múky
0,25 kg polohrubej múky
0,5 kg oravskej slaninky
1 kg cibule

Postup je nasledovný – slaninu pokrájame nadrobno a opražíme. Zvlášť opražíme aj na veľké kusy nakrájanú cibuľu a odstavíme ju, keď je zlatistá až mierne hnedá. Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Zalejeme vodou, osolíme a dáme variť. Pred ich dovarením zlejeme vodu tak, aby časť vody zostala. Zemiaky rozpučíme akoby sme chceli pripraviť kašu, pridáme oba druhy múky, trochu soli, premiešame a ešte asi 5 min necháme na miernom ohni variť. Zmes nám postupne tuhne. Zo zemiakového cesta pomocou dvoch lyžíc vykrojíme veľké halušky, ktoré na tanieri polejeme vyškvarenou masťou, posypeme slaninou a cibuľou.

Tip šéfkuchára – Džatky môžeme pripraviť aj nasladko. Zmes pripravíme rovnako, halušky polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrom, prípadne tvarohom a cukrom.

 

CHUMER S BUKAMI

Alebo inak povedané rezance s pečienkami. Náklady na desať porcií sú 4,90 €, čo je v prepočte 0,49 € na osobu.

Na prípravu budeme potrebovať:

2 kg širších rezancov
1 kg kuracích pečienok
0,20 kg cibule
2 strúčiky cesnaku
0,1 kg bravčovej masti
soľ, mleté čierne korenie, olej

Postup je veľmi rýchly a jednoduchý. Rezance uvaríme a scedíme. Na rozpálený olej dáme nadrobno nakrájanú cibuľku, pečienky a prelisujeme cesnak, pridáme koreniny a soľ. Na širokej panvici alebo pekáči premiešame zmes s rezancami. Dochutíme koreninami podľa chuti.

 

PAJŠLOVICA

Desiatich ľudí pohostíte Pajšlovicou, inak nazývanou pľúckovou omáčkou za 9,40 €. Jedna porcia vás teda po rozrátaní vychádza 94 centov.

Na prípravu Pajšlovice potrebujeme:

1 kg bravčových pľúcok
0,5 bravčového jazyka
0,5 bravčového srdca
2 l mlieka
250 ml šľahačkovej smotany
0,1 kg hladkej múky
2-3 ks cibule
soľ, vegeta, nové korenie celé, čierne korenie mleté, bobkový list, ocot

Pľúcka, jazyk a srdce dobre umyjeme a vcelku uvaríme s cibuľou a koreninami domäkka. Vývar precedíme. Všetky vnútornosti pokrájame na malé rezančeky a vrátime do precedeného vývaru, privedieme do varu a následne dolejeme mliekom. Zmes chvíľku varíme a zahustíme zátrepkou (smotana, hladká múka). Omáčku dochutíme soľou, octom a cukrom podľa chuti.

Podávame s knedľou alebo varenými zemiakmi.

 

Zdroj: Tatiana S.