Vyžeňte jedy z tela!

Či sa nám to páči alebo nie, naše telo sa ustavične plní jedmi. V stopových množstvách sa krok za krokom doslova otravuje. Môžeme žiť najzdravšie, ako vieme, aj tak sa to deje. Jedy – konkrétne ťažké kovy, voľné radikály, rádioaktívne látky, vírusy, baktérie či metabolický odpad – sa nám do tiel dostávajú z ovzdušia, z jedla aj pitia, zo stresu… Keď sa raz dostanú dnu, už tam zostanú, uložené kdesi v hrubom čreve a v pečeni.

A čo si s tým telo počne? Nič. Samé to nezvládne. A tak začne drhnúť, ako keď sa v hodinovom strojčeku objaví hrdza. U niekoho hapruje máličko, u iného výrazne. „Keď máme otrávené telo, funguje sa nám ťažšie. Na jar sa tieto ťažkosti prejavujú napríklad ako takzvaná jarná únava, ťažšie sa nám rozmýšľa, sústreďuje, pracuje. Môžeme mať však aj vyrážky, problémy s dýchaním, prejavy sú rôzne,“ hovorí Mark Seman, poradca pre zdravý životný štýl. „Spôsob, ako sa jedov v tele zbaviť, je však rovnaký – treba detoxikovať.“

Oprava na mieru

Toxíny sa dostávajú z tela von v zásade štyrmi cestami – cez pečeň, obličky, pľúca a pokožku. „Detoxikovať cez kožu znamená pekne sa vypotiť, napríklad v saune. Pľúcam zase odľahčíme špeciálnymi dychovými cvičeniami. No najdôležitejšie je očistiť pečeň a obličky. Každý by mal mať vlastný, sebe na mieru ušitý detoxikačný plán podľa spôsobu života. Pretože inak má organizmus otrávený 30-ročný taxikár, inak 45-ročný baník, inak 20-ročné dievča z Oravy a inak aktívna zamestnaná mama dvoch detí z mesta,“ vysvetľuje Mark Seman.

Ak ste práve chuť poskytnúť telu prvú pomoc pri otrave stratili, lebo vás vydesila predstava, že by ste si teraz mali ktovie odkiaľ zohnať pre vás ideálny detoxikačný plán, zadržte! Sú dve možnosti. Prvá znie, skúste internet – je vysoko pravdepodobné, že sa vo vašom okolí nachádza odborník na detoxikáciu. Spojte sa s ním a povedzte mu, čo by ste potrebovali. Ak nebude vedieť reagovať, nie je to váš človek. Radšej sa mu poďakujte a sústreďte sa na možnosť číslo dva – na univerzálne byliny a úpravu životosprávy.

Príroda to vymyslela

Upravená strava neznamená žiadnu extrémnu diétu. Veď žiaden extrém ešte nikdy nikomu a ničomu nepomohol. Stačí klasika – menej mastného mäsa, viac čerstvého ovocia a ešte viac zeleniny.

A k tomu bylinky. Na podporu fungovania a na prečistenie pečene aj obličiek sú vhodné horké byliny ako myší chvost (Achillea millefolium) či koreň púpavy. Podporujú vylučovanie žlče a pomáhajú pečeni lepšie fungovať. Pečeň sa zbaví toxických látok aj pomocou semien ostropestreca mariánskeho (Silybum marianum), ktorý sa osvedčil aj pri liečení cirhózy, zápalu pečene a žlčových kameňov. Na obličky sú zas vhodné rastliny, ktoré obsahujú flavonoidy– stonky a listy púpavy, brezové listy… Pokožku odľahčí všetko, čo podporuje potenie, napríklad baza čierna (Sambucus nigra) či lipa malolistá (Tilia cordata).

Detoxikovať znamená viac rozmýšľať, menej jesť a viac piť. Vodu a čaje zo spomenutých bylín z lekárne matky prírody. Nič náročné. Určite nie pre ženu, ktorá vidí zmysel v starostlivosti o telo zvonka aj zvnútra. Avšak čo s mužmi? S partnermi, manželmi, otcami? A čo s deťmi? Nie je jednoduché presvedčiť ich, aby vypili čaj z myšieho chvostíka… Preto nasleduje najlepšia správa dňa – detoxikovať organizmus sa dá ešte jednoduchšie! A pritom stále ostaneme v prírodnej lekárni.

chlorella_riasa_LPZSuperpotravina

Ten malý zelený zázrak sa volá chlorella. Je to sladkovodná riasa, ktorá si najmä v Ázii rastie už pekných pár sto rôčkov, ale oblasť doplnkov výživy ju objavila iba pomerne nedávno. Obsahuje komplex výživných látok, vitamíny, proteíny, antioxidanty, všetko v koncentrovanej a pritom v prirodzenej forme. Obsahuje aj veľa zeleného farbiva (chlorofylu) a je opakovane potvrdené, že na seba dokáže viazať ťažké kovy, pesticídy aj dioxíny, teda najväčšie otravy nášho prostredia. Za spomenutie stojí aj fakt, že má antioxidačné účinky, podporuje rast probiotických baktérií v čreve a prirodzenou cestou podporuje imunitný systém tela. Verte – neverte, to stále nie je všetko. „Obsahuje aj veľa bielkovín, až šesťdesiat percent a veľa ďalších látok vo vysokej koncentrácii, čo z chlorelly robí superpotravinu,“ dopĺňa Mark Seman. „Počas druhej svetovej vojny, keď ľudí trápil hlad, sa uvažovalo o tom, že sa bude používať ako jedlo. Nie že by to bola nejaká pochúťka. Nechutí zle, prirovnal by som ju k tekvicovým semienkam, každopádne má také zloženie, že vďaka nej človek dokáže prežiť aj bez iných potravín.“

Existuje viacero druhov chlorelly, všetky majú v zásade rovnaké zloženie a obsah zdraviu prospešných látok. Líšia sa však v tom, ako ich vie naše telo spracovať a vyťažiť z nich maximum. „Poznáme Chlorellu pyrenoidosa aj vulgaris. Druhá menovaná má tenšie bunkové steny, ktoré v procese pestovania, sušenia a spracovania prirodzene pukajú, vďaka čomu sa potom telo ľahko dostane ku všetkým tým prospešným látkam a vie ich využiť,“ vysvetľuje poradca pre zdravú životosprávu. „Dôležité je aj to, či je riasa pestovaná vonku alebo vo vnútri, v homogénnom a heterotrofnom prostredí. Pri tomto druhu pestovania sú konštantné podmienky a je istota, že obsah všetkých látok bude konštantný. Preto by som tomu, kto chce z chlorelly vyťažiť maximum, odporúčal kupovať si Chlorellu vulgaris pestovanú heterotrofne. Lebo je škoda, keď väčšina obsahu riasy iba prejde tráviacim traktom človeka a vylúči sa, lebo telo sa k zvyšku nevie dostať. Vnútorne pestované chlorelly majú vyššiu stráviteľnosť.“

Táto superpotravina nie je návyková, nedá sa z nej predávkovať, je vhodná aj pre deti, tehotné či dojčiace ženy. A ideálne je užívať ju tri mesiace na jar na podporu detoxikácie a potom na jeseň na podporu imunity.

Zásady detoxikácie

Zo stravy treba vylúčiť ťažké, mastné, korenené jedlá.
Tabu by mali byť aj alkohol a cigarety.
Je dôležité dodržiavať pitný režim.
Očiste organizmu pomáha fyzická aktivita.
Toxíny z tela pomáhajú vyplaviť vhodné výživové doplnky (Chlorella vulgaris) a bylinky (myší chvost, ostropestrec, púpavový koreň, list a stonka, baza, lipa)

Vyskúšajte:chlorela zeleny zivot_LPZ

Zelený život Chlorella, 150 tabliet, predaj v lekárni, 6,50

Chlorella je jednobunkový organizmus, ktorý žije na našej planéte už asi 2 milióny rokov. Ide o zelenú sladkovodnú riasu, ktorá sa používa už veľmi dávno ako vhodný zdroj živín, predovšetkým bielkovín, minerálnych látok a vitamínov. Bola súčasťou potravy Aztékov, pričom morské riasy boli a aj stále sú rozšírené najmä v orientálnej kuchyni. Chlorella obsahuje najväčšie množstvo chlorofylu zo známych rastlín na Zemi, ďalej obsahuje komplex živín, viac ako 50 % bielkovín, sacharidy, vitamíny a minerálne látky, vrátane železa, vápnika, draslíka, horčíka, fosforu, pro-vitamínu A, vitamíny C, B1, B2, B5, B6, B12, E a K, biotín, inozitol, kyselinu listovú, minerálne látky, nenasýtené mastné kyseliny, vlákniny a nukleové kyseliny (RNA / DNA). Je vhodným zdrojom týchto živín, keďže ich obsahuje v ich prirodzenej forme a sú tak pre naše telo ľahšie využiteľné. Chlorella veľmi dobre pôsobí na detoxikáciu, má dôležitú schopnosť na seba viazať ťažké kovy, insekticídy a ďalšie jedovaté „vedľajšie produkty“ našej doby. Posilňuje imunitný systém a tým nám môže pomôcť efektívne bojovať proti rôznym baktériám, vírusom a celkove prispieť k lepšej obranyschopnosti. Udržuje zdravú črevnú flóru, regeneruje a stimuluje organizmus. Prebieha v nej suplementácia vitamínov, minerálnych látok, aminokyselín, vlákniny a ďalších výživných látok potrebných na správne fungovanie nášho tela.

Ilustračné foto: Trumpeter