Vyšla kniha Anky Šiškovej: Nič lepšie nepoznám

„Viem, že dnes je dobré jedlo a jeho príprava už dosť sprofanované. Kníhkupectvá sú plné kuchárskych kníh a najmä – pomaly každá celebrita má svoju kuchársku knihu. Z tohto dôvodu som radšej varila a piekla, než o tom písala. Keď ma vydavateľstvo Motýľ oslovilo, aby som napísala kuchársku knihu, spomenula som si na všetkých kamarátov a rodinu, ktorým pomáham variť cez telefón. Pomyslela som si, že by bolo fajn spísať nejaké svoje recepty a bol by to darček pre mojich blízkych. Potom som rozmýšľala, ako ich napísať tak, aby to bolo autentické a zaujímavé aj pre ostatných ľudí,“ hovorí herečka Anka Šišková o príprave svojej knižnej prvotiny Nič lepšie nepoznám.

„Páči sa mi, keď v nejakom románe, ktorý čítam, nájdem jedlo aj s receptom. Napríklad japonské jedlo som si obľúbila po prečítaní Murakamiho, a keď som mala devätnásť, alkohol som pila zasadne „gin fis“ ako v Páralových románoch. Tak som sa rozhodla napísať niečo z môjho života a k tomu patrí aj jedlo a jeho príprava. S knihou Nič lepšie nepoznám som veľmi spokojná, lebo sa mi podarilo spolupracovať s výbornou a uznávanou fotografkou Táňou Hojčovou – a myslím si, že tá moja spokojnosť je najmä jej zásluha,“ pokračuje. „Či budú spokojní čitatelia aj s mojou prácou, to sa uvidí a priznám sa – mám aj trochu strach. Iné je variť a improvizovať a iné je o tom napísať. Často, keď si vymýšľam a niečo sa mi nepodarí, dokážem to opraviť a vždy vyčarím niečo dobré, a dokonca aj pekné. Recepty z mojej knižky fungujú, sú vyskúšané, a aj keď pri tom nebudem, verím, že čitatelia budú mať pri ich príprave radosť a gurmánsky zážitok.

Knihu Nič lepšie nepoznám som písala počas divadelných prázdnin a recepty som pripravovala asi mesiac u mňa doma v kuchyni. S Táňou Hojčovou sme aranžovali a fotili tiež u mňa doma. Táňa mala podmienku, že každé jedlo musí byť absolútne čerstvé – a keď má byť teplé, tak sa aj teplé muselo fotiť. Nič sme nefarbili ani nepoužívali nejaké vylepšováky, čo sa vraj pri fotení jedla používajú. Problém sme mali s taniermi a hrncami, lebo sme chceli, aby každé jedlo bolo naservírované na niečom inom. Takže som si požičala niečo od susedov, niečo od kamarátov a niečo som si aj kúpila. Dečky a obrusy sú moje alebo Táničkine. Uvarené jedlo bolo chutné a prišli ho zjesť naši blízki – rodina alebo kamaráti, ktorým veľmi chutilo, takže prvých kupcov na knihu už máme…

Nič lepšie nepoznám než spoznávať nové krajiny, jesť výborné jedlá a to všetko s ľuďmi ,ktorých milujeme. To som ja a moja kniha,“ uzatvára herečka.

Foto: Táňa Hojčová