Slovenskému kuchárovi Petrovi Vargovi vyšla v írskom Dubline prvá kuchárska kniha s jeho vlastnými receptami ako poďakovanie jeho nebohej babičke, ktorá prvá objavila v ňom talent kuchára. Naučila ho variť, nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a s láskou. Skúste si uvariť niečo z jeho receptov.
Tekvicové Butternut squash velouté s pečenými tekvicovými semiačkami s curry olejom a so zeleninovými tagliatelami .
Butternut squash velouté
- 1000g Tekvice ( butternut squash)
- 100g masla
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2l zeleninového vývaru
- 200g smotany
- soľ
V kastróle rozpustíme maslo, akonáhle sa spení, pridáme cibuľu, opražíme do mäkka, nech dostane zlatú farbu, potom pridáme cesnak a varíme sa po dobu 3-4 minút
100 G masla
2 Cibule nakrájané
2 Strúčiky cesnaku
Pridáme do kastróla na hrubšie kocky pokrájanú tekvicu. Pridáme vývar a varíme tekvicu do mäkka. Pridáme smotanu, privedieme do varu a odložíme z tepla.
1000g tekvice
2L zeleninového vývaru
200 ml šľahačkou
Po dovarení rozmixujeme ponorným mixérom do hladka, dochutíme a precedíme cez jemné sitko. Podávame s pečenými tekvicovými semiačkami a s curry olejom a so zeleninovými tagliatelami.
Tekvicové Bavarois, s horúcimi malinami
Na prípravu potrebujeme:
Barvarois
- 400g tekvice
- 185ml mlieka
- 185ml šľahacky
- 3 vaječné žĺtka
- 35g cukru
- 1 1/4 plátkovej želatiny
Postup:
Predhrejte rúru na 180 ° C Vložte tekvicu do vymasteného pekáča, prikryte alobalom a pečte do mäkka (asi 40 až 50 minút)
400g tekvice olúpanej nakrájanej na kocky
185 Ml šľahačky
185 Ml mlieka
3 žĺtky
35g práškového cukru
1 1/4 plátkova želatína
Zohrejeme smotanu a mlieko, pridáme upečenú a rozšľahanú tekvicu, aby nám vznikla hladká zmes Pridáme vajcia a cukor a trochu povarime. Zohrievame pomaly, kým teplota dosiahne 84 °C.
Namočte želatínu do studenej vody, aby nám zmäkla , potom ju scedíme a pridáme do pudingu. Dobre premiešame, potom nalejeme do foriem a schladíme v chladničke
Podávame s horúcimi malinami
Pečený bôčik s dietným jačmenným rizotom a hráškom
Pečený bôčik
1 kg bôčik vcelku, s kožou
- Soľ
- 1 polievková lyžica rasce
- 1 polievková lyžica fenyklových semiačok, pokojne nahraďte rascou
- 5 ks celé čierne korenie
3 polievkové lyžice olivového oleja
Diétne jačmenné rizoto s hráškom:
- 6 šálok zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1,5 šálky vody
- 2 PL extra panenského olivového oleja
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 šálky čerstvého hrášku
- 1,5 šálky jačmenných krúpov
- ½ šálky bieleho vína
- 6 šálok baby rukoly
- 1/3 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 1PL masla
- 2 čajové lyžičky balzamica
- mleté čierne korenie (podľa chuti)
Príprava pečeného bôčika:
Rúru vyhrejeme na maximálne možnú teplotu (250 st. Celzia). Mäso umyjeme, osušíme a kožu narežeme. Koreniny rozdrvíme v hmoždiari alebo v mixéri pomocou sekáčika. Z každej strany mäso výdatne posolíme a vmasírujeme dôkladne rozdrvenú zmes korenia.Votrieme olivový olej a mäso uložíme do pekáča. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút (pekáč je v strede rúry), kým koža nezačne hnednúť a nezačnú sa tvoriť pľuzgieriky. Vtedy znížime teplotu na 170 st. Celzia a pečieme ďalších 1,5 hodiny. Na záver opäť zvýšime teplotu na 220 st. Celzia a zapečieme do chrumkavá cca 15 minút. Záverečné zapekanie zbytočne nepredlžujeme, aby kôrka nebola príliš tvrdá.
Príprava jačmenného rizota
Vodu a vývar privedieme do varu vo veľkom hrnci. Necháme variť na miernom ohni, pri stabilnej teplote. Na panvici zahrejeme olej, do ktorého pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Za stáleho miešania smažíme asi 2 minúty. K tejto zmesi pridáme umyté jačmenné krúpy a minútu dusíme. Stále miešame, aby nám zmes neprihorela. Nakoniec vlejeme víno. Varíme, kým sa nám neodparí väčšina tekutín. Teplotu znížime a prilievame postupne horúci vývar po menších dávkach tak, aby sa stihol vstrebať do jačmenno-hubovej zmesi. Nemusíme však použiť všetok vývar. Teplotu znížime a za stáleho miešania pomaly dusíme 35 až 45 minút. Jačmeň by mal byť mäkký, ale nemal by sa lepiť. Nakoniec dochutíme rukolou, ktorú za stáleho miešania dusíme asi minútu a nakoniec pridáme čerstvý hrášok, ale nevaríme dlho, aby hrášok nestratil svoju krásnu zelenú farbu a chuť. Keď už sú všetky suroviny mäkké, odstavíme zo sporáka. Jemne vmiešame postrúhaný syr, maslo a balzamico. Dochutíme korením.