Vyskúšajte recepty Petra Vargu

Recepty Petra Vargu

Slovenskému kuchárovi Petrovi Vargovi vyšla v írskom Dubline prvá kuchárska kniha s jeho vlastnými receptami ako  poďakovanie jeho  nebohej babičke,  ktorá prvá objavila  v ňom talent kuchára. Naučila  ho variť, nielen podľa receptov, ale hlavne srdcom a  s láskou. Skúste si uvariť niečo z jeho receptov.


Tekvicové  Butternut squash velouté s pečenými tekvicovými semiačkami s curry olejom a so zeleninovými tagliatelami .

Butternut squash velouté

  • 1000g Tekvice ( butternut squash)
  • 100g masla
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2l zeleninového vývaru
  • 200g smotany
  • soľ

V kastróle  rozpustíme maslo, akonáhle sa  spení, pridáme  cibuľu,  opražíme do mäkka,  nech dostane zlatú farbu, potom pridáme cesnak a varíme sa po dobu  3-4 minút

100 G masla
2 Cibule nakrájané
2 Strúčiky cesnaku

Pridáme do kastróla na hrubšie kocky pokrájanú tekvicu. Pridáme vývar a varíme tekvicu do mäkka. Pridáme smotanu, privedieme do varu a odložíme z tepla.

1000g tekvice
2L  zeleninového vývaru
200 ml šľahačkou

Po dovarení  rozmixujeme  ponorným mixérom do hladka, dochutíme a precedíme cez jemné sitko. Podávame s pečenými tekvicovými semiačkami a s curry olejom a so zeleninovými tagliatelami.

recepty Petra Vargu

Tekvicové Bavarois, s horúcimi malinami
Na prípravu potrebujeme:
Barvarois

  • 400g  tekvice
  • 185ml mlieka
  • 185ml šľahacky
  • 3 vaječné žĺtka
  • 35g cukru
  • 1 1/4 plátkovej želatiny

Postup:
Predhrejte rúru na 180 ° C Vložte tekvicu  do vymasteného pekáča, prikryte alobalom a pečte do mäkka (asi 40 až 50 minút)

400g  tekvice olúpanej nakrájanej na kocky
185 Ml  šľahačky
185 Ml mlieka
3 žĺtky
35g  práškového cukru
1 1/4 plátkova  želatína

Zohrejeme  smotanu  a mlieko, pridáme upečenú a rozšľahanú tekvicu, aby nám vznikla hladká zmes  Pridáme  vajcia a cukor a trochu povarime. Zohrievame  pomaly, kým teplota dosiahne 84 °C.
Namočte želatínu do studenej vody,  aby nám  zmäkla , potom ju scedíme a pridáme do pudingu.  Dobre premiešame, potom nalejeme  do foriem a schladíme  v chladničke
Podávame s horúcimi malinami

Recepty Petra Vargu

 

Pečený bôčik s dietným jačmenným rizotom a hráškom
Pečený bôčik

1 kg bôčik vcelku, s kožou

  • Soľ
  • 1 polievková lyžica rasce
  • 1 polievková lyžica fenyklových semiačok, pokojne nahraďte rascou
  • 5 ks celé čierne korenie
    3 polievkové lyžice olivového oleja

Diétne jačmenné rizoto s hráškom:

  • 6 šálok zeleninového alebo kuracieho vývaru
  • 1,5 šálky vody
  • 2 PL extra panenského olivového oleja
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 šálky čerstvého hrášku
  • 1,5 šálky jačmenných krúpov
  • ½ šálky bieleho vína
  • 6 šálok baby rukoly
  • 1/3 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 1PL masla
  • 2 čajové lyžičky balzamica
  • mleté čierne korenie (podľa chuti)

Príprava pečeného bôčika:
Rúru vyhrejeme na maximálne možnú teplotu (250 st. Celzia). Mäso umyjeme, osušíme a kožu narežeme. Koreniny rozdrvíme v hmoždiari alebo v mixéri pomocou sekáčika. Z každej strany mäso výdatne posolíme a vmasírujeme dôkladne rozdrvenú zmes korenia.Votrieme olivový olej a mäso uložíme do pekáča. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút (pekáč je v strede rúry), kým  koža nezačne hnednúť a nezačnú sa tvoriť pľuzgieriky. Vtedy znížime teplotu na 170 st. Celzia a pečieme ďalších 1,5 hodiny. Na záver opäť zvýšime teplotu na 220 st. Celzia a zapečieme do chrumkavá cca 15 minút. Záverečné zapekanie  zbytočne nepredlžujeme, aby kôrka nebola príliš tvrdá.

Príprava  jačmenného rizota
Vodu a vývar privedieme do varu vo veľkom hrnci. Necháme variť na miernom ohni, pri stabilnej teplote. Na panvici  zahrejeme olej, do ktorého pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Za stáleho miešania smažíme asi 2 minúty. K tejto zmesi pridáme umyté jačmenné krúpy a minútu dusíme. Stále miešame, aby nám zmes neprihorela. Nakoniec vlejeme víno. Varíme, kým sa nám neodparí väčšina tekutín. Teplotu znížime a prilievame postupne horúci vývar po menších dávkach tak, aby sa stihol vstrebať do jačmenno-hubovej zmesi. Nemusíme však použiť všetok vývar. Teplotu znížime a za stáleho miešania pomaly dusíme 35 až 45 minút. Jačmeň by mal byť mäkký, ale nemal by sa lepiť. Nakoniec dochutíme rukolou, ktorú za stáleho miešania dusíme asi minútu a nakoniec pridáme čerstvý hrášok, ale nevaríme dlho, aby hrášok nestratil svoju krásnu zelenú farbu a chuť. Keď už sú všetky suroviny mäkké, odstavíme zo sporáka. Jemne vmiešame postrúhaný syr, maslo a balzamico. Dochutíme korením.

Recepty Petra Vargu