Výhody konzumácie cvikly

Cvikla bola uznávaným liekom už v starovekom lekárstve. Patrí medzi výživnú a očistnú zeleninu, používa sa hlavne na detoxikáciu, ale aj na liečenie iných problémov ako je napr. anémia, vyčerpanie, problémy s močovým mechúrom. Pomáha aj pri problémoch s menštruačným cyklom, pri ochorení srdca, obličiek a očí. Okrem iného má aj silné antibakteriálne účinky.

Vhodná aj pri detoxikácii
Cvikla obsahuje farbivo betaín, ktoré podporuje funkciu pečeňových buniek, ochraňuje pečeň a žlčovody a podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny. Pomáha aj pri spracovaní tukov a tým zamedzuje hromadeniu tukov v pečeni. Zároveň má výrazný podiel aj pri detoxikácii. Rozpúšťa aj usadeniny vápnika. Táto zelenina má podiel pri liečbe ochorenia srdca, rakoviny, obličkových kameňov a arterioskleróze. Medzi jej ďalšie účinky patrí detoxikácia pečene, obličiek a lymfatického systému.

Proti rakovine
Jedna z veľkých výhod cviklovej šťavy je, že má preventívne účinky proti rakovine. Farbivá betacyaníny pomáhajú zabraňovať vzniku rakovinových tumorov a tiež detoxikujú telo od všetkých toxínov. Farbivo betanín totiž znižuje rast rakovinných buniek. Ďalšie protirakovinové pôsobenie cvikle je známe ako Ferencziho efekt, nazvaný podľa svojho objaviteľa. Ten totiž zistil, že flavonoidy majú schopnosť zvýšiť príjem kyslíka do buniek a udržovať hladinu vitamínu C – ďalšej dôležitej protirakovinovej živiny.

Najlepšia je surová alebo v podobe šťavy
Pri využití liečebných účinkov cvikly by sa mala jesť surová cvikla alebo piť ako šťava. Tepelná úprava by mala byť šetrná, ako napríklad na pare do 15 min., lebo s teplom sa strácajú dôležité živiny. Okrem svojich liečebných účinkov je cvikla výbornou chutnou surovinou a môžte si z nej pripraviť lahodné pokrmy. Výživné látky sa vraj pri tepelnej úprave lepšie zachovajú, keď si neošúpanú umytú cviklu celú obalíme do alobalu a tak upečieme v trúbe.

Listy cvikly obsahujú veľmi veľa živín a môžu sa použiť do šalátu. Cvikla a jej listy sú výborným zdrojom vápnika, železa, vitamínu C a A, kyseliny listovej, mangánu, draslíka a betaínu.

Účinná aj pri ďalších problémoch
Cvikla je prospešná aj pri problémoch s cievami, zabraňuje totiž kôrnateniu tepien. Rýchlejšie vyplavuje z tela cholesterol a vďaka tomu znižuje jeho hladinu v krvi. Je vhodná aj na kŕčové žily, zabraňuje ich tvorbe a zmierňuje bolestivé stavy nôh. Je známym liekom aj pri chudokrvnosti. Keďže výborne prečisťuje najmä pečeň, vďaka tomu sa zlepšuje i kvalita pokožky. Odporúča sa ju konzumovať pri infekčných hnačkách a iných viróznych ochoreniach.

Zmierňuje aj infekcie dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, lieči ekzémy a posilňuje vlasy, je vhodná pri diétach, uľahčuje liečbu chrípky a nachladnutia, šťava zmiešaná s medom sa užíva pri vysokom krvnom tlaku.

Zdroj: http://blog.soluna.sk/2013/10/29/cvikla-a-jej-ucinky/