Vitamínová bomba v zaváracích pohároch

Leto je späté so zaváraním. Príroda nám totiž poskytuje cenné dary v podobe čerstvého ovocia a zeleniny. Práve zaváraním sa dajú uchovať vitamíny, ktoré dary prírody obsahujú. Ako teda správne zavárať tak, aby sme si počas roka mohli dopriať vzácne vitamíny?

Prvý krok: kontrola

Dôležitým a prvým krokom zavárania je dôkladná kontrola čerstvosti plodov. Plody treba umyť, olúpať, odkôstkovať alebo naporciovať. Záleží samozrejme od druhu plodu. Upravené plody sa zalejú studenou vodou, takto im totiž ostane pôvodná farba. Ak sú plody tvrdšie, predvarte ich aspoň na tri minúty vo vriacej vode.

Druhý krok: Čistota kuchynského riadu

Ak chceme, aby proces konzervovania bol dôkladný, nevyhnutnou súčasťou je čistota používaného kuchynského riadu. Sklenené poháre (fľaše) musia byť čisté a nepoškodené. Na začiatku sa do kvalitného zaváracieho hrnca naleje voda a nechá sa zohriať na 40? C. Dovnútra sa poukladajú poháre a zalejú tak, aby bola voda tesne pod povrchom viečok. Po ukončení zavárania sa poháre vyberú kuchynskými kliešťami von a nechajú sa vychladnúť už len pri izbovej teplote.

Dva spôsoby zavárania

Sterilizovanie: najfrekventovanejší spôsob, pri ktorom dôjde k zahrievaniu, udržovaniu teploty a ochladzovaniu. Dôležitá je konštantná teplota. Poháre s ovocím alebo zeleninou sa vyvárajú v hrnci s vodou. Keďže sa pridá teplota, z pohárov sa odstráni vzduch, ktorý by mohol spôsobiť skazenie plodov.

Nakladanie: ide o krátke opraženie alebo povarenie ovocia a zeleniny a naloženie do oleja alebo alkoholu. Do hrnca treba naliať len polovičnú dávku ovocia alebo zeleniny a tú treba stále miešať. Výhodou nakladania je minimálna eliminácia vitamínov. Nevýhodou oproti sterilizovaniu je kratšia trvanlivosť.

Zaváranie so soľou

Pri ovocí ako sú brusnice, černice pridajte do pohárov trošku soli. Pridajte vodu, poháre uzavrite a sterilizujte. Po mesiaci vytiahnite soľ z ovocia. Takúto zaváraninu využijete skôr k mäsu či do sviečkovej. Takto vynikne prirodzená chuť ovocia.

Vo vlastnej šťave

Plody ovocia sa dajú zavárať aj vo vlastnej šťave a to takým spôsobom, že ovocia naložíte do pohárov a podľa druhu sterilizujte istú dobu. Takto si pripravíte džemy bez pridania cukru.

Zdroj: http://fitshaker.sk/zdrave-zavaranie/, http://www.dobrarada.sk/clanok/zavaranie-zeleniny-a-ovocia.html Foto: http://3.bp.blogspot.com/-s1ohV1IsPFU/UUVdcl3fywI/AAAAAAAAAXs/YcG4lGWLM1g/s1600/fruit_concentrate_process(6).jpg