Vianočné pečenie s nátierkou Nutella®

Vianoce sa nezaobídu bez sviatočnej edície nátierky Nutella®. Tento rok sa vďaka QR kódu na 350 g a 700 g balení môžete inšpirovať nápadmi na recepty a na zábavné vianočné tvorenie. Najväčšia 900 g nátierka Nutella® sa stane skvelým sladkým darčekom vďaka venovaniu priamo na balení. Doprajte svojim najbližším tie najlepšie vianočné pochúťky a užite si spoločne pravú radosť z Vianoc! Inšpiráciu nájdete aj na www.nutella.sk.

 

Mrkvové muffiny s nátierkou Nutella®
Na 12 porcií potrebujete:

  • 3 vajcia
  • 200 g jemného trstinového cukru
  • 150 ml rastlinného oleja
  • 300 g mrkvy nastrúhanej najemno
  • 100 g mletých mandlí
  • 120 g ananásu nakrájaného nadrobno (čerstvého alebo z konzervy)
  • 200 g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1/2 lyžičky škorice
  • štipka soli
  • 180 g nátierky Nutella® (15 g na 1 porciu)

Postup:
Vajcia ušľaháme, aby zdvojnásobili svoj objem. Potom k nim pridáme trstinový cukor a šľaháme, kým nie je hmota hladká a nadýchaná. Za stáleho šľahania pridávame tenkým prúdom olej. Pridáme mrkvu, ananás, mandle a opatrne premiešame, potom necháme chvíľku oddýchnuť. Medzitým rozohrejeme rúru na 150 ºC a do misky preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, soľ a zamiešame. Následne presypeme do zmesi s mrkvou a všetky ingrediencie opatrne spojíme. Vzniknutým cestom naplníme košíčky vložené do formy na muffiny. Pečieme asi 40 minút. Hotové muffiny spoznáte tak, že keď do ich stredu zapichnete špajľu a znovu ju vyberiete, bude suchá. Nátierku Nutella® (15 g na 1 muffin) dáme do cukrárskej zdobičky, časťou naplníme vychladnuté muffiny a časťou ozdobíme ich povrch.

 

Krehké gaštanové zlepované sušienky s nátierkou Nutella®
Na 10 porcií potrebujete:

  • 200 g hladkej múky
  • 50 g gaštanovej múky
  • 50 g mandľovej múky
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 80 g jemného trstinového cukru
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 200 g masla
  • 2 žĺtky
  • 150 g nátierky Nutella® (15 g nátierky Nutella® na 1 porciu)

Postup:
Na dosku preosejeme všetky druhy múky, pridáme trstinový a vanilkový cukor, prášok do pečiva, studené maslo a žĺtky. Vypracujeme cesto, zabalíme ho do potravinovej fólie a vložíme do chladničky minimálne na 2 hodiny odpočinúť. Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Vianočnými vykrajovačkami vykrojíme preferované tvary, ktoré poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme dozlatista pri teplote 180 ºC asi 15 minút. Vychladnuté sušienky zlepujeme nátierkou Nutella®.

 

Vianočný medovník s nátierkou Nutella®
Na 15 porcií potrebujete:

  • 60 g masla
  • 30 g práškového cukru
  • 1 veľké vajce
  • 70 g tekutého medu
  • 220 g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 300 g nátierky Nutella® (15 g nátierky Nutella® na 1 porciu)

Postup:
Maslo a práškový cukor miešame, až vznikne svetlá a nadýchaná hmota. Vmiešame vajce a med. Akonáhle sa nám zmes spojí, pridáme preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou a všetko dôkladne prešľaháme. Mala by vzniknúť mäkká a poddajná hmota (ak je príliš suchá, pridáme med). Pripravené cesto rozdelíme na šesť dielov. Z každého z nich vyvaľkáme veľmi tenký plát o veľkosti plechu 20 x 20 cm, ktorý vyložíme papierom na pečenie. Každý plát poprepichujeme vidličkou a pečieme zvlášť pri teplote 170 ºC asi 10–12 minút dozlatista. Po upečení ponecháme najlepšie 2 dni vo vlhkej miestnosti odpočinúť, aby pláty zmäkli. Potom ich potrieme nátierkou Nutella® a naukladáme ich na seba. Ozdobiť nátierkou Nutella® môžeme tiež vrchnú časť medovníka, postačí nám k tomu cukrárska zdobička a trocha fantázie.

 

Perníkové postavičky s nátierkou Nutella®
Na 20 porcií potrebujete:

  • 60 g mäkkého masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 60 g medu
  • 1 vaječný žĺtok
  • 190 g hladkej múky
  • 2 g perníkového korenia
  • 2,5 g sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 120 g nátierky Nutella®
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postup:
Najprv v mise vymiešame maslo spoločne s cukrom a medom, potom pridáme žĺtok. V druhej mise zmiešame preosiatu múku, korenie a sódu bikarbónu. Obe zmesi následne spojíme a zhruba minútu spracovávame. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a na hodinu dáme do chladničky oddýchnuť. Rúru predhrejeme na 160 °C. Cesto vyvaľkáme na tenký plát (približne 4 mm vysoký) a začneme vykrajovať. Zvoliť môžete akýkoľvek obľúbený tvar, či už je váš favorit pán Perníček alebo vianočná hviezda. Vykrojené perníčky umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme na 160 ° C na prostrednej mriežke, 8–9 minút. Dozlatista upečené perníčky necháme úplne vychladnúť, následne ich potrieme nátierkou Nutella® a zlepíme k sebe. Dozdobiť ich môžeme aj pomocou cukrovej polevy, ktorej príprava je veľmi jednoduchá. Stačí len vymiešať práškový cukor s citrónovou šťavou.

 

Mandľové piškótové zákusky so sladkou bodkou Nutella®
Na 24 porcií potrebujete:

  • 120 g nátierky Nutella®
  • 70 g rozpusteného masla
  • 50 g hladkej múky
  • 130 g práškového cukru
  • 70 g mandľovej múky
  • 4 bielky

Postup:
V miske zmiešame preosiatu hladkú a mandľovú múku s práškovým cukrom. Pridáme bielky a rozpustené maslo. Zmes jemne premiešame a dáme na 1 hodinu do chladničky vychladnúť. Potom predhrejeme rúru na 180 °C. Pripravíme si formičky vysoké približne 4 cm a široké 2,5 cm, vymastíme ich maslom, či tukom, vysypeme múkou a naplníme zmesou do dvoch tretín. Naukladáme ich na plech a pečieme približne 12 minút. Koláčiky vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť, aby sa nám lepšie z formičiek vyklopili. Potom urobíme na vrcholku koláčikov opatrne drievkom malý jamku. Cukrárskym vreckom s hladkou trubičkou ich naplníme nátierkou Nutella®, ktorou ozdobíme aj vrchol koláčiku. Potom už len posypeme práškovým cukrom a podávame.

Zdroj: Kateřina N.