Vianočné zákusky musia byť vždy tie „naj“. Je ťažké vybrať, rozhodneme sa pre tradičné, alebo skúsime niečo nové. Dnes vám ponúkame niečo s trochou brandy a to k sviatkom patrí.
Recept s Karpatským KB
- 4 vajíčka
- 80 g medu
- 60 g krupicového cukru
- 50 ml rastlinného oleja
- 100 g polohrubej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2 ČL perníkového korenia
Krém
- 500 g mascarpone
- 150 ml smotany na šľahanie
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 PL práškového cukru
Karamel
- 150 g krupicového cukru
- 4 PL vody
- 3 PL masla
- 3 PL Karpatského KB Škorica Klinček
- 60 ml smotany na šlahanie
Karamel si pripravíme tak, že do malého hrnca dáme cukor a vodu a na vyššom plameni necháme karamelizovať bez miešania, až pokiaľ nám nevznikne jantárový karamel. Prilejeme smotanu a miešame pokiaľ nedosiahneme hladkú hmotu. Pridáme maslo, prilejeme Karpatské KB Škorica Klinčeka a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Hotový krém necháme zachladiť.
Na korpus si oddelíme biela od žĺtok. Žĺtka vyšľaháme samostatne s cukrom a medom, pridáme olej a premixujeme. Múku zmiešame s práškom do pečiva a perníkovým korením, primiešame k cestu. Z bielok si vyšľaháme sneh a na záver opatrne vmiešame do cesta. Cesto vylejeme na stredne veľký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 – 20 minút. Teplé cesto vyklopíme na utierku, ktorú predtým posypeme práškovým cukrom. Cesto zatočíme do rolády aj s utierkou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho rozrolujeme, stiahneme papier a pripravíme na plnenie.
Krém pripravíme tak, že vyšľaháme do tuha mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor a vanilkový extrakt.
Roládu natrieme ¾ karamelového krému, na to navrstvíme mascarpone krém a zatočíme do rolády. Celú roládu zvrchu ešte potrieme zvyškom krému, polejeme karamelom a necháme zachladiť.
Ak vás zaujal tento recept, omnoho viac ich nájdete na www.karpatskebrandy.sk
Autorka receptu a FOTO @stvoryzkuchyne
Zdroj: Silvia P.