Vianočná medová roláda

Vianočné zákusky musia byť vždy tie „naj“. Je ťažké vybrať, rozhodneme sa pre tradičné, alebo skúsime niečo nové. Dnes vám ponúkame niečo s trochou brandy a to k sviatkom patrí.

 

Recept s Karpatským KB

  • 4 vajíčka
  • 80 g medu
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 2 ČL perníkového korenia

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 3 PL práškového cukru

Karamel

  • 150 g krupicového cukru
  • 4 PL vody
  • 3 PL masla
  • 3 PL Karpatského KB Škorica Klinček
  • 60 ml smotany na šlahanie

Karamel si pripravíme tak, že do malého hrnca dáme cukor a vodu a na vyššom plameni necháme karamelizovať bez miešania, až pokiaľ nám nevznikne jantárový karamel. Prilejeme smotanu a miešame pokiaľ nedosiahneme hladkú hmotu. Pridáme maslo, prilejeme Karpatské KB Škorica Klinčeka a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Hotový krém necháme zachladiť.

Na korpus si oddelíme biela od žĺtok. Žĺtka vyšľaháme samostatne s cukrom a medom, pridáme olej a premixujeme. Múku zmiešame s práškom do pečiva a perníkovým korením, primiešame k cestu.  Z bielok si vyšľaháme sneh a na záver opatrne vmiešame  do cesta. Cesto vylejeme na stredne veľký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 15 – 20 minút. Teplé cesto vyklopíme na utierku, ktorú predtým posypeme práškovým cukrom. Cesto zatočíme do rolády aj s utierkou a  necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho rozrolujeme, stiahneme papier a pripravíme na plnenie.

Krém pripravíme tak, že vyšľaháme  do tuha mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor a vanilkový extrakt.

Roládu natrieme ¾ karamelového krému, na to navrstvíme mascarpone krém a zatočíme do rolády. Celú roládu  zvrchu ešte potrieme zvyškom krému, polejeme karamelom a necháme zachladiť.

Ak vás zaujal tento recept, omnoho viac ich nájdete na www.karpatskebrandy.sk

Autorka receptu a FOTO @stvoryzkuchyne
Zdroj: Silvia P.