Varenie ju „dostalo“

Michaela Králiková je mama ako každá iná. Okrem toho je to kreatívna, energická a šikovná amatérska kuchárka, ktorá toto všetko dokázala nedávno na najväčšej československej kuchárskej šou. Opýtali sme sa jej ako sa snúbi povolanie mamy s povolaním kuchárky. Dá sa to?

Prečo ste začali amatérsky variť, čo vás k tomu priviedlo?

Myslím si, že to bola láska k dobrému jedlu a k stolovaniu v príjemnej spoločnosti. Odmalička mi vštepovali úctu k jedlu. Mama aj babka varili našu poctivú kuchyňu, to zrejme spôsobilo, že som „nasiakla“ kombináciami chutí, vôní a techník. Až oveľa neskôr ma začala lákať zážitková gastronómia.

 

Ako varíte doma? Pre deti alebo pre manžela? 

Pre všetkých. Učím deti jesť všetko. Synovi kamuflujem brokolicu a hrášok do krémových polievok a niektoré druhy ovocia do smoothies a kokteilov (smiech). Nestalo sa ešte, že by sme mali konflikt medzi chuťovými záujmami rodičov a detí…  Faktom je, že manžel nie je vôbec vyberavý, jediné, čo nemusí, je granatiersky pochod.

 

Každý kuchár má to „svoje“ jedlo, a Vy?

Ja varím všetko, ale najmä rýchlo,nápadito, farebne, chutne, voňavo s bylinkami a zeleninou. Keď je čerstvých surovín menej vypomáham si kvalitnými produktmi od známych.

 

Zmenilo víťazstvo v najväčšej súťaži o varení váš život?

O stoosemdesiat stupňov. Pred súťažou som bola „len“ mama na plný úväzok. Teraz sa venujem svojmu snu – pracujem v gastronómii. Učím v škole varenia, prispievam do rubriky o varení, účinkujem na rôznych akciách… Zážitková gastronómia je čoraz viac „in“ a slovenský trh je čoraz viac ochotný chápať stravovanie po novom. Vidím, že mnohým už nestačí najesť sa za 3,50 vo forme sacharidov (knedľa, zemiaky, ryža, cestoviny) a poriadny kus mäsa, ale že hľadajú dobré jedlo čoraz viac a užívajú si ho.