Uvarte si s nami

Kvalita reštaurácie a jej renomé stoja na pleciach šéfkuchára, ktorý je zodpovedný za to, aby hosťom sprostredkoval čo najlepší kulinársky zážitok. Kvalita vašej kuchyne závisí len od vás. Od výberu kvalitných surovín a schopnosť kombinovať a vytvárať nové spojenia chutí až po jedinečný štýl servírovania. Práve preto vám ponúkame niekoľko tipov na chutné, netradičné ale „zvládnuteľné „ aj doma. Dobrú chuť.

Teľacia karbonátka obalená v slanine so syrom gorgonzola so zemiakovým šalátom a kompótom z červenej repy

 

600 g zadného teľacieho stehna alebo pliecka

4 plátky chudej anglickej slaniny

1 zväzok plocholistovej petržlenovej vňate

40 g syra gorgonzola

Soľ

Čierne korenie

Olej na opečenie
400 g  zemiakov
Soľ
1 veľká červená cibuľa
1 lyžica plnotučnej horčice
1 lyžica múčkového cukru

Kompót z červenej repy

200 g sterilizovanej červenej repy

Šťava z jedného citrónu

4 lyžice olivového oleja

2 lyžice medu

Soľ

Čierne korenie

Mäso pomelieme nahrubo a zmiešame s pokrájanou petržlenovou vňaťou, nastrúhaným alebo rozotreným syrom, soľou a čiernym korením. Dobre vymiešame a vytvarujeme karbonátky, ktoré zabalíme do slaniny. Slaninu pripichneme špáradlom a zvoľna opekáme na oleji z oboch strán asi 5 minút.

Zemiaky uvaríme v šupke so soľou. Ešte horúce ich nakrájame na kolieska. Zmiešame s cibuľou, nakrájanou na kúsky, pridáme horčicu, trochu práškového cukru a zalejeme horúcim vývarom.

Z medu, citrónovej šťavy a oleja vymiešame hustú emulziu, osolíme a okoreníme. Kompót scedíme a repu zmiešame s dresingom.

 

Zverinová paštéta s brusnicami a ľahkým listovým šalátikom a hriankami

½ kg varenej zveriny (odrezkov) s divým korením
½ kg mastného bravčového bôčika bez kosti
100 g cibule
Masť
Kôra z ½ citrónu
čerstvo pomleté paštétové korenie (čierne korenie, majoránka, klinček, muškátový oriešok, tymian, nové korenie)
3 žĺtky
2 lyžice brandy
Soľ
Masť na vymazanie formy
Svetlý toustový chlieb

100 g brusníc

 

1 lyžice medu

2 lyžice malinového octu

3 lyžice olivového oleja

Soľ

Čierne korenie

Zmes listových šalátov podľa osobných preferencií

Bravčový bôčik nakrájame na kocky a posolíme, necháme odležať, najlepšie cez noc.
Spolu s uvarenou zverinou pomelieme bôčik na mäsovom strojčeku dvakrát, pridáme bravčovú masť, do sklovita osmaženú cibuľu, citrónovú kôru, mleté korenie, žĺtky, brandy a dobre premiešame.
Formu na paštétu vymažeme bravčovou masťou, naplníme, niekoľkokrát potrasieme, zakryjeme alobalom a pečieme vo vodnom kúpeli pri 160 °C asi hodinu a pol.
Po upečení dobre vychladíme, vyklopíme a krájame na plátky.

Z medu, octu, oleja, soli a čierneho korenia vymiešame dresing a zmiešame s potrhanými listami šalátu.

Podávať môžeme s brusnicami, hriankami a ľahkým šalátom.

 

Hermelín gratinovaný bylinkami a karamelom so šalátom z červenej repy a chrenu

4 hermelíny po 80g

60 g cukru

Olivový olej

Soľ

Čierne korenie

2 vetvičky tymianu

½ kg červenej repy
šťava z 1 citrónu
2 lyžice strúhaného čerstvého chrenu
½ lyžičky sladkej mletej papriky
Lyžička soli
50 ml olivového oleja

Cukor necháme v panvici  skaramelizovať a potom nalejeme na  papier na pečenie. Necháme stuhnúť a v utierke rozbijeme paličkou. Hermelín prekrojíme v polovici a každú polovicu na reze posypeme čiernym korením, polejeme olejom, preložíme tymianom a posypeme drveným karamelom.  Vložíme do grilu a zapečieme.

Repu uvaríme domäkka, nakrájame ju na kúsky  a zmiešame so všetkými ingredienciami a dobre vychladíme.

Prírodný kozí syr pečený v lístkovom ceste s mladým špenátom, feniklovým pyré a omáčkou z hrozienok a ružového korenia

 

320 g kozieho syra

100 g spareného mladého špenátu

200 g lístkového cesta

1 šalotka

20 g masla

½ muškátového kvetu

Soľ

4 lyžice strúhanky

1 žĺtok na potretie

 

1 ks menší fenikel

2 ks menších zemiakov

Soľ

50 ml smotany na šľahanie

Šťava z jedného citrónu

Šťava z jedného grepu
1 lyžička drveného červeného korenia

40 g hrozienok sultánok

50 ml olivového oleja
Cukor
Soľ

Kozí syr roztlačíme, zľahka osolíme a vytvarujeme do valčeka. Na masle orestujeme šalotku nakrájanú najemno, pridáme špenát a ochutíme soľou a muškátovým kvetom. Necháme vychladnúť.

Lístkové cesto rozvaľkáme na cca 0,5 cm hrubý  plátok a na bližšiu polovicu nasypeme strúhanku, preložíme špenátom a na špenát dáme kozí syr. Zavinieme a dobre na bokoch uzavrieme. Potrieme  žĺtkom a na papieri na pečenie pečieme asi 25 minút na 200°C do zlatista. Necháme vychladiť.

Olúpané a nakrájané zemiaky spolu s nakrájaným feniklom uvaríme domäkka. Scedíme a rozmixujeme spolu  s horúcou smotanou. Ochutíme soľou.

Hrozienka nakrájame nadrobno a s ostatnými surovinami zmiešame do zálievky.

Domáci hovädzí burger so syrom čedar a kyslou uhorkou

800 g mletého menej mastného hovädzieho mäsa
zväzok petržlenovej vňate
Mleté korenie
Soľ

 

Mäso zmiešame s posekanou petržlenovou vňaťou, ochutíme čiernym korením a soľou.
Necháme chvíľku odležať a formujeme karbonátky, ktoré vkladáme do rozpálenej grilovacej panvice a pečieme z oboch strán na požadovaný stupeň prepečenia.

4 hamburgerové sezamové žemle

4 plátky čedaru
4 lístky hlávkového šalátu
2 biele cibule

2 lyžice polohrubej múky

1 paradajka
Kečup
Plnotučná horčica

Kyslá uhorka

Olej na osmaženie cibule

Cibuľu nakrájame na plátky, obalíme v múke a osmažíme do zlatista. Necháme vychladnúť na pijavom papieri.

Rozkrájané žemle dáme zapiecť do rúry, vždy jednu polovicu potrieme kečupom, druhú polovicu horčicou, obložíme karbonátkou, plátkom čedaru, plátkom šalátu, smaženou cibuľkou a plátkom kyslej uhorky.

Zemiakové knedličky s bravčovou panenkou a hubami v smotanovej omáčke

700 g v šupke uvarených olúpaných zemiakov
40 g masla
250 g polohrubej múky
1 vajce
Soľ

200 g bravčovej panenky

1 červenej cibule

2 strúčky cesnaku

100 g hríbikov

50 g hlivy ustricovej

100 ml smotany na šľahanie

Zväzok plocholistovej petržlenovej vňate

50 g bravčovej masti

Soľ

Čierne korenie

Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme vajce, múku, soľ a spracujeme na hladké cesto.
Vyvaľkáme valček s priemerom cca 2 cm. Z vyvaľkaného valčeka krájame po priemere kúsky, ktoré varíme v osolenej vode asi 4 minúty,  až kým nevyplávajú na hladinu.

Bravčovú panenku nakrájame na rezance, cibuľu na  kúsky, cesnak na plátky a huby na väčšie kúsky.

Na bravčovej masti najprv orestujeme cibuľu, pridáme cesnak, huby a okorenené mäso. Zalejeme smotanou, osolíme a krátko povaríme. Vložíme varené knedličky a posekanú petržlenovú vňať.