Uvarme si zdravé svetové kura

Dnes sa naučíme originálne pripraviť kura na tri rôzne spôsoby. Kuracie mäso patrí k obľúbeným pochúťkam a nájdeme ho v tisíckach svetových receptoch. Skladá sa z troch rozličných druhov mäsa s odlišnými nutričnými hodnotami. Najmenej tuku obsahujú prsia, trocha viac tuku nájdeme v stehnách a najväčší pomer tukov obsahujú krídla.

Vďaka tejto charakteristike je kuracie mäso možné pripravovať na viacero spôsobov – môžeme ho grilovať, variť nad parou, smažiť či piecť. Ak aj vy patríte k milovníkom kuracieho mäsa a hľadáte inšpiráciu ako ho pripraviť, máme pre vás 3 vynikajúce recepty z rôznych kútov sveta.

Kura piatich vôní

Ingrediencie

  • 1 kura (asi 1,5 kg)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • 2 lyžicu medu
  • 1 lyžička korenia piatich vôní
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku, nadrobno nasekané
  • asi 4cm kúsok čerstvého zázvoru, nakrájaného nadrobno
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 125 ml suchého červeného vína
  • 100 ml sójovej omáčky
  • 4 jarné cibuľky, nasekané
  • 2 čerstvé červené chilli papričky, nakrájané nadrobno

Na cukrový hrášok

  • 1 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semien a pokrájaná
  • 300 g cukrového hrášku alebo zelených fazuliek

Príprava:

Rúru predhrejte na 170 °C. Kura posoľte, posypte čiernym korením a korením piatich vôní a potrite medom. Na panvici pomaly opečte cesnak a zázvor a následne zalejte vývarom, vínom a sójovou omáčkou. Nechajte variť asi 10 minút a potom nalejte na kura. Pekáč prekryte alobalom a utesnite.

Pečte hodinu a dajte dole alobal. Zvýšte teplotu na 220 °C a pečte ďalších 20 minút.

Na cukrový hrášok na panvici opekajte chilli papričku, potom pridajte hráškové lusky, alebo fazuľky, osoľte a duste cca 2 minúty.
Upečené kura obložte hráškom alebo fazuľkami, posypte jarnou cibuľkou a chilli a podávajte napríklad s kašou zo sladkých zemiakov.

Tandoori kura

Pôvod: India, Nepál, Pakistán

Ingrediencie pre 4 osoby:

  • 600 g kuracích pŕs (nakrájané na väčšie kúsky)
  • 2 lyžice masla alebo ghee
  • 2 lyžice tandoori masala
  • 3-4 dl smotany
  • 1 plechovka (400 g) lúpaných paradajok
  • 1 plechovka paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica medu
  • 50g čerstvého zázvoru
  • 1 lyžička tamarindu
  • korenie:1 lyžička škorice, 5-6 bobkových listov, koriander, čierne korenie, rímsky kmín, kurkuma, chilli
  • štipka soli

Príprava:

V mažiari zmiešajte všetko korenie okrem bobkového lista a škorice. Nemusíte merať presné množstvo – potrebujete približne  rovnako z každého druhu, iba tandoori masaly potrebujete viac.

Zahrejte maslo vo veľkej panvici. Pridajte škoricu a bobkový list – miešajte tak 2-3 minúty.

Pridajte korenie z mažiaru. Nechajte chvíľu smažiť a potom pridajte kura a zázvor. Miešajte ďalšiu minútu až dve a potom pridajte paradajky a pretlak. Zamiešajte a varte ešte asi 30 minút na malom ohni. Asi v polovici pridajte tamarind.

Na konci pridajte smotanu a med.

Tradičný kohút na víne „coq au vin“

Pôvod: Francúzsko
Ingrediencie:

  • kohút alebo biokura
  • 100g olej alebo slanina
  • 250g koreňová zelenina
  • 100g šalotka
  • 4 lyžice ríbezľovej marmelády alebo lekvár
  • podľa potreby slepačí vývar alebo bujón
  • 5 dcl suché červené víno
  • cukor
  • soľ
  • biele a čierne korenie
  • bylinky (tymian, rozmarín)

Príprava:

Na oleji alebo ľahko osmaženej slanine orestujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a šalotku.

Pridáme pikantnú marmeládu, štipku cukru, vývar a víno v pomere jedna ku dvom, dochutíme soľou a necháme variť.

Kohútika alebo kura naporciujeme a spolu s bylinkami vložíme do omáčky. Zakryjeme pokrievkou a dusíme, kým mäso nezmäkne.

Potom bylinky a porciu mäsa vyberieme, omáčku zlejeme a prepasírujeme, znovu ju nalejeme na porcie kohútika a zohrejeme.