Tradičný džem netradične

????????????????????????????????????

Hoci recepty na džemy bývajú súčasťou rodinného pokladu, občas nezaškodí vyskúšať aj niečo nové a netradičné. Džemy sa totiž dajú pripraviť z takmer každého druhu ovocia a je možné do nich pridávať zaujímavé ingrediencie ako zázvor, vanilku či čokoládu. Ich prípravy sa obávať nemusíte. S pomocníkmi na želírovanie od Dr.Oetker to zvládnete rýchlo, jednoducho a bez zbytočných pochybení.

Kalifornský reliš

Doba prípravy: asi 50 minút

Vystačí na: asi 4 poháre ? 350 ml

Prísady:

·        600 g baklažánu (nakrájaného na kocky)

·        600 g červenej papriky (nakrájanej na kocky)

·        2 stredné póry (nakrájané na kocky)

·        250 ml bieleho vínneho octu

·        1 zarovnaná KL horčičného semienka

·        1 zarovnaná KL soli

·        ½ KL čierneho korenia

·        1 zarovnaná KL sladkej papriky

·        1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Príprava:

1.   Do veľkého hrnca vložíme baklažán, papriku a pór. Pridáme ocot, semienka, soľ, korenie, papriku a Extra želírovací cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

2.   Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

Broskyňové čatní s feniklom a tymianom

Doba prípravy: asi 40 minút

Vystačí na: asi 6 pohárov ? 350 ml

 

Prísady:

·        700 g broskýň (očistených a nakrájaných na kocky)

·        300 g feniklu (očisteného a nakrájaného na malé kúsky)

·        300 g stonkového zeleru (očisteného a nakrájaného na malé kúsky)

·        200 g šalotky (očistenej a nakrájanej na kocky)

·        Nastrúhaná kôra a šťava z 1 chemicky neošetrenej limetky

·        300 ml jablkového octu

·        2 zarovnané PL čerstvého tymianu

·        4 zarovnané KL soli

·        2 zarovnané KL čili korenia

·        1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

 

Príprava:

1.   Broskyne, fenikel, zeler a šalotku vložíme do väčšieho hrnca. Pridáme kôru a šťavu z limetky, ocot, tymian, soľ a čili a dobre premiešame s Extra želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

2.   Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

 

Melónové čatní s paprikou

Doba prípravy: asi 50 minút

Vystačí na: asi 8 pohárov ? 350 ml

 

Prísady:

  • 1 kg melóna Galia (nakrájaného na kocky)
  • 600 g červenej papriky (nakrájanej na kocky)
  • 300 g pomarančových filetiek (asi z 2 pomarančov)
  • 200 g hrozienok
  • 400 ml jablkového octu
  • 600 ml 100 % pomarančového džúsu
  • 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr.Oetker
  • 2 KL horčičného semienka
  • ½ KL soli
  • ½  KL čierneho korenia
  • 1 zarovnaná KL pálivej papriky

Príprava:

1.   Vo veľkom hrnci premiešame melón s paprikou. Pridáme filetky, hrozienka, ocot, džús a Super želírovací cukor. Dochutíme semienkom, soľou, korením a paprikou a za stáleho miešania privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

2.   Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.