To najlepšie slivkové čatní

hdr

Čatní alebo tiež chutney je pikantná sladkokyslá omáčka pôvodom z Indie. Jej základom je vždy aromatické, šťavnaté ovocie a veľa korenia. Zrelých sliviek je teraz všade dosť, tak prečo ich nevyužiť práve týmto spôsobom? Slivkové čatní je perfektné k výrazným mäsám, paštétam alebo syrom. A ak si niekoľko pohárov zavaríte, v zime vám pripomenú všetky štedré dary jesene.

 

Pripravte si:

  • 1 kg sliviek
  • 2 cibule
  • 2 lyžice masti
  • 2 bobkové listy
  • 1 celú škoricu
  • 6 klinčekov
  • 400 g trstinového cukru
  • 1 až 2 dcl jablčného octu
  • soľ podľa chuti

A ako na to?
Vo veľkom hrnci s nepriľnavým povrchom rozohrejte masť. Dajte na ňu opekať cibuľu nakrájanú na polovičné kolieska. Opekajte dozlatista.

Kým sa bude cibuľa opekať, odkôstkujte všetky slivky. Ku zlatistej cibuľke pridajte korenie a spolu opekajte asi dve minúty, kým sa korenie nerozvonia.

Pridajte slivky. Spoločne varte pol hodiny a pribežne miešajte. Keď sa vám bude zdať, že sa slivky prichytávajú, pridajte trochu vody a znížte teplotu. Po tomto čase pridajte jablčný ocot. Pre jemnejšiu chuť stačí 1 dcl, ale ak máte radšej kyslejšie čatní, pokojne ho pridajte trochu viac. Prudkým varom vyvarte časť octu a jeho štipľavú chuť. Podľa chuti pridajte soľ.

Stále primiešavajte. Prisypte cukor a za stáleho miešania ho nechajte rozpustiť. Môžete ešte ďalej variť na miernej teplote, pokojne ďalších desať až pätnásť minút.

Čatní naplňte do čistých horúcich pohárov, zaviečkujte a sterilizujte v rúre.

A ešte tip odborníka:
„Na zaváranie v rúre alebo na sporáku používajte poháre s gumovým tesnením a sklenenými viečkami, prípadne poháre so skrutkovacími viečkami alebo kovovými viečkami. Vždy používajte len poháre rovnakej veľkosti naplnené rovnakým obsahom. Pred zavarovaním skontrolujte, či sú správne utesnené. Do hlbokého pekáča nalejte 1 liter horúcej vody (teplota vody by mala byť asi 70 °C) a vložte do nej 6 litrových alebo 8 menších pohárov tak, aby sa nedotýkali. Pekáč vložte do rúry – v prípade rúr MORA na prvú úroveň, vyberte funkciu „Spodný ohrev s ventilátorom“ a nastavte teplotu na 170–180 °C. V priebehu zavarovania sledujte poháre a zahrievajte ich, kým v nich tekutina nezačne vrieť – tzn. kým sa v prvom pohári nezačnú tvoriť bublinky. Ovocie a zeleninu takto sterilizujte 40–55 minút a potom ich nechajte vo vypnutej rúre ešte pol hodiny,“ hovorí Jana Neuszerová, špecialistka značky MORA.

 

Hľadáte práve vhodnú rúru?

Rúra MORA VT 779 BX

Skvelo vám poslúži vstavaná multifunkčná rúra VT 779 BX v elegantnom nerezovom vyhotovení s extra veľkým objemom 71 litrov. Patentovaný klenutý vnútorný priestor rúry podľa vzoru tradičných kamenných pecí zaručuje rovnomerné pečenie v každom okamihu, a to aj bez „otáčania“ pekáča alebo plechu. Rúra má pätnásť rôznych programov vrátane zapekania, rozmrazovania alebo udržiavania teploty pokrmu či pečenia veľkých kusov mäsa. Tí, ktorí radi skúšajú nové recepty, ocenia program pomalého pečenia pri nízkej teplote. Nechýbajú ani automatické programy a možnosť sterilizovania v rúre. Praktické je čistenie EcoClean pomocou pary z vody naliatej do pekáča, manipuláciu s horúcimi pokrmami uľahčujú dokonca tri teleskopické výsuvy.
Odporúčaná cena je 499 EUR.