Telo sa poďakuje – nie jedno ale dve

Vajíčka si skutočne zaslúžia, aby sa nazývali „super potravinou“. Dietológovia uvádzajú, že patria medzi najvýživnejšie potraviny na svete. Sú bohaté na živiny ako bielkoviny, aminokyseliny, železo a antioxidanty. Hodia sa športovcom aj ľuďom, ktorí sa snažia nabrať svalovú hmotu.

 

Vajíčka je najlepšie jesť varené, na mäkko alebo na tvrdo. Neoddeľujte však žĺtka od bielok, jedzte ich celé. Kým bielka sú bohaté predovšetkým na proteíny, žĺtka obsahujú látku cholín, ktorý je prospešná pri trávení tukov. Preto, ak sa snažíte schudnúť alebo si udržať zdravú váhu, vajíčka sú potravina, ktorá by na vašom tanieri určite nemala chýbať. Pri kúpe vajíčok sa vždy snažte vyberať tie, ktoré sú od sliepok z voľného chovu, najlepšie v bio kvalite. Ak také nezoženiete, aj bežné sú stále veľmi zdravé.

Žĺtka vajíčok môžu mať rôznu farbu. Závisí to od druhu sliepok, no nutričná hodnota je vždy takmer totožná. Viete, čo vajíčka s vašim telom urobia, ak budete konzumovať 2 aj 3 denne?

Dodajú telu potrebné aminokyseliny
Aminokyseliny delíme na esenciálne a neesenciálne. Neesenciálne si telo vyrobí samo, esenciálne nie, a preto mu ich musíme dodať v strave. No a vajíčka obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny.

Regulujú cholesterol
Vysoký cholesterol môže spôsobiť mnohé zdravotné problémy. Delíme ho na takzvaný dobrý a zlý. Vajíčka majú síce vysoký obsah cholesterolu, ale toho dobrého, preto sa ich konzumácie ani vo zvýšenom objeme netreba obávať.

Posilňujú imunitu, štítnu žľazu a srdce
Na posilnenie imunity, aby zvládala boj s chorobami, vírusmi či infekciami, jedzte denne dve vajíčka. Obsahujú totiž až 60 % odporúčanej dennej dávky selénu. Selén je veľmi dôležitý nielen pre imunitu, ale aj pre reguláciu hormónov štítnej žľazy. Deti by tiež mali jesť vajíčka. Nedostatok selénu u nich môže viesť k rozvoju Keshanovej choroby (oslabenie srdca). Platí to aj pre dospelých.

Chránia cievy
LDL, respektíve zlý cholesterol (nízkej hustoty) sa zvykne lepiť na steny ciev, čo potom vede k artérioskleróze. Na druhej strane, HDL cholesterol (vysokej hustoty) z ciev nánosy LDL cholesterolu odstraňuje. Vedci potvrdili, že čím je molekula cholesterolu väčšia, tým je lepšia. Ľudia s vysokou hladinou LDL cholesterolu riskujú rozvoj kardiovaskulárnych ochorení. No a práve vajíčka obsahujú síce veľa, ale dobrého HDL cholesterolu, čím chránia cievy.

Stimulujú mozog
Cholín obsiahnutý vo vajíčkach je súčasťou membrán nervových buniek. Je tiež nevyhnutný pri syntéze ďalších látok dôležitých pre mozog. Vyše 90 % obyvateľstva nemá v strave dostatok živín potrebných na dostatočnú tvorbu neurotransmiterov. Štúdie ukázali, že nedostatok cholínu spôsobuje neurologické ochorenia a zhoršuje kognitívne schopnosti.

Zlepšujú kvalitu zubov a kostí
Vajíčka patria popri slnečnom žiarení medzi jeden z najvýdatnejších zdrojov vitamínu D, ktorý je potrebný pre dobrú kondíciu svalov a kostí. Vitamín D zlepšuje absorpciu a využitie vápnika z jedla. Je tiež dôležitý pre srdce, črevá a celkový metabolizmus.

Skvalitňujú pokožku a vlasy
Nemôžete očakávať, že budete mať kvalitné vlasy a pokožku bez látok nachádzajúcich sa vo vajíčkach. Ide hlavne o vitamíny B2, B5 a B12.

Zlepšujú zrak
Vaječné žĺtka obsahujú luteín a zeaxantín. Tieto látky znižujú riziko vzniku vekom podmienenej makulárnej degenerácie a kataraktov, ktoré sú dvoma hlavnými príčinami zlého videnia a slepoty vo vyššom veku. Podľa štúdie publikovanej v Americkom žurnále klinickej výživy, pravidelná konzumácia vaječných žĺtkov zvyšuje hladinu zeaxantínu v tele o 114 až 142 percent. Hladiny luteínu vzrastú o 28 až 50 percent.

Podporujú chudnutie
Ak sa snažíte schudnúť, potom nehľaďte inam než na vajíčka. Pomôžu spáliť tuk a zhodiť kilogramy navyše. Osem týždňov trvajúca štúdia zistila, že ľudia konzumujúci vajíčka schudli o 65 percent viac ako tí, čo ich nekonzumovali. Keďže majú priam ideálne nutričné hodnoty, zabezpečia, že počas chudnutia a diéty nechýbajú telu žiadne dôležité živiny. Vajcia môžete jesť na mäkko, aj na tvrdo.

Dodávajú pocit zasýtenia
Vajíčka sú bohaté na bielkoviny. Niektorí experti ich dokonca používajú ako mieru na meranie množstva bielkoín. Štúdie potvrdili, že potraviny bohaté na bielkoviny ovplyvňujú chuť do jedla. Na zozname potravín, ktoré vás zasýtia, sú vajíčka niekde na jeho vrchole.

Znižujú stres a úzkosť
Esenciálne aminokyseliny aj výrazne ovplyvňujú duševné zdravie. Odborné štúdie preukázali, že stres a úzkosť možno zredukovať úpravou hladiny serotonínu v tele. No a práve aminokyselina L-tryptofán je stavebný prvok, z ktorého telo vytvára „hormón šťastia“.

Zvyšujú energiu a potláčajú únavu
Vitamín B2 a ďalšie vitamíny skupiny B sú dobré na tvorbu energie, keďže sa podieľajú na premene potravy na palivo pre bunky. Jedno vajíčko obsahuje až 15 percent dennej odporúčanej dávky vitamínu B2. Vajíčka nielen dodávajú telu energiu, ale ho aj tónujú (zoštíhľujú, zlepšujú pomer medzi svalovou hmotou a telesným tukom).

Autor: -aka-