Je tu jeseň a všade okolo nás sa usmievajú na nás tekvice a tekvičky a vyvolávajú atmosféru Halioweenu. Ako si urobiť chutný tekvicový koláč vás naučíme v nasledujúcom recepte.
Tekvicový koláč s krokantom
Vystačí na: asi 12 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 15 + 45 minút
Prísady:
Na tekvicovú náplň:
· 700 g očistenej tekvice Hokkaido
· 4 PL vody
· 100 g hnedého cukru
· 1 vajce
· 100 g čerstvého syra (napr. Lučina)
· 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker (a 40 g)
Na cesto:
· 200 g hladkej múky
· na špičku noža Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
· 50 g hnedého cukru
· štipka soli
· 50 g zmäknutého masla alebo margarínu
· 100 g čerstvého syra (napr. Lučina)
Na vanilkovou náplň:
· 1 balíček Creme Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
· 300 ml mlieka
Na ozdobenie:
· 50 g hnedého cukru
· 50 g tekvicových semiačok
Ešte potrebujeme:
· tortovú formu (? 26 cm)
· ponorný mixér
· elektrický ručný šľahač
Príprava:
1.Na prípravu tekvicovej náplne nakrájame tekvicu na kocky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou a za občasného miešania dusíme domäkka asi 15 minút. Tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme, nalejeme do sitka, necháme odkvapkať a vychladnúť.
2.Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín a syr a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche z 2/3 cesta vyvaľkáme kruh. Nanesieme na dno vymastenej formy a pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
3.Znížime teplotu pečenia o 20 °C. Korpus necháme vychladnúť.
4.Zo zvyšku cesta vytvarujeme valček, ktorý rukou pritlačíme na okraj formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 2 cm.
5.V mise vareškou zmiešame tekvicu s cukrom, vajcom, syrom a Zlatým klasom a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Náplň rozotrieme na cesto. Vložíme do rúry a dopečieme.