Tekvicový koláč s krokantom

Je tu jeseň a všade okolo nás sa usmievajú na nás tekvice a tekvičky a vyvolávajú atmosféru Halioweenu. Ako si urobiť chutný tekvicový koláč vás naučíme v nasledujúcom recepte.

Tekvicový koláč s krokantom
Vystačí na: asi 12 porcií

Doba prípravy: asi 40 minút

Doba pečenia: asi 15 + 45 minút
Prísady:

Na tekvicovú náplň:

·         700 g očistenej tekvice Hokkaido

·         4 PL vody

·         100 g hnedého cukru

·         1 vajce

·         100 g čerstvého syra (napr. Lučina)

·         1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker (a 40 g)

 

Na cesto:

·         200 g hladkej múky

·         na špičku noža Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker

·         50 g hnedého cukru

·         štipka soli

·         50 g zmäknutého masla alebo margarínu

·         100 g čerstvého syra (napr. Lučina)

 

Na vanilkovou náplň:

·         1 balíček Creme Olé pudingu bez varenia s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker

·         300 ml mlieka

 

Na ozdobenie:

·         50 g hnedého cukru

·         50 g tekvicových semiačok

 

Ešte potrebujeme:

·         tortovú formu (? 26 cm)

·         ponorný mixér

·         elektrický ručný šľahač

 

Príprava:

1.Na prípravu tekvicovej náplne nakrájame tekvicu na kocky. Vložíme do hrnca, podlejeme vodou a za občasného miešania dusíme domäkka asi 15 minút. Tekvicu ponorným mixérom rozmixujeme, nalejeme do sitka, necháme odkvapkať a vychladnúť.

2.Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, cukrom a soľou. Pridáme maslo alebo margarín a syr a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche z 2/3 cesta vyvaľkáme kruh. Nanesieme na dno vymastenej formy a pritlačíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra:                    200 °C

3.Znížime teplotu pečenia o 20 °C. Korpus necháme vychladnúť.

4.Zo zvyšku cesta vytvarujeme valček, ktorý rukou pritlačíme na okraj formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 2 cm.

5.V mise vareškou zmiešame tekvicu s cukrom, vajcom, syrom a Zlatým klasom a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Náplň rozotrieme na cesto. Vložíme do rúry a dopečieme.