Sviatočné menu

Ak vás už omrzelo rok čo rok opakovať, pri slávnostnej príležitosti , to isté menu, ponúkame vám príjemnú zmenu. A čo viac, nie je to náročné a úspech je zaručený. Tak sa pustite s chuťou do varenia a ešte väčšou do ochutnávania…

Šafránové rizoto s grilovanými krevetkami a parmezánom

Potrebujeme:

1 cibuľu, šafrán, 400ml ryže, olivový olej, 800ml zeleninového vývaru, maslo, soľ, čierne korenie, biele korenie, krevety. cherry paradajky, parmezánové hoblin

Postup:

Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme ryžu a restujeme ďalej. Zalejeme 800 ml teplého vývaru a na miernom ohni za častého miešania varíme približne 20 min. Rizoto potom dochutíme šafranom, čiernym korením, soľou, vmiešame doň 2 lyžice masla a necháme 10 minút odstáť. Krevety olúpeme, umyjeme, osolíme, okoreníme bielym korením a grilujeme spolu so cherry paradajkami. Rizoto servírujeme s parmezánovými  hoblinami,  grilovanými krevetami a so cherry paradajkami.

 

Bravčová panenka s dubákovo-smotanovou omáčkou

Potrebujeme:

Bravčovú panenku, soľ, štvorfarebné korenie, olivový olej, rozmarín, cibuľu, maslo, dubáky, biele korenie, šľahačkovú smotanu, tavený syr, zemiaky, vajce, detskú krupicu, polohrubú múku, údenú slaninku

Postup:

Bravčovú panenku posolíme, okorením štvorfarebným korením, pokvapkáme olivovým olejom, krátko opečieme zo všetkých strán na panvici a potom dopečieme v rúre spolu s rozmarínom. Pred podávaním nakrájame.

Pripravíme si omáčku:

Cibuľku speníme na masle, pridáme nakrájané dubáky, premiešame a podusíme. Posolíme, okoreníme bielym korením, pridáme šľahačkovú smotanu a tavený syr a všetko povaríme do mäkka.

Pripravíme si šúľance:

Uvarené zemiaky v šupke necháme vychladnúť a postrúhame ich. Pridáme 1 vajce, trochu soli, lyžicu detskej krupice a polohrubú múku. Vypracujeme tuhšie cesto, z ktorého ušúľame dlhšie šúľance, ktoré potom nakrájame na menšie kúsky. Varíme ich v slanej vode a keď vyplávajú na povrch, môžeme vybrať. Opražíme si údenú slaninku dočervena a s výpekom polejeme uvarené šúľance. Posypeme opečenou slaninkou a podávame.

Čokoládovo-brusnicová torta

Potrebujeme:

1 a ¾ hrnčeka polohrubej múky, ¾ hrnčeka práškového cukru, ½ hrnčeka kakaa, 2 lyžičky prášku do pečiva, ½ lyžičky soli, ½ lyžičky sódy bicarbóny, 1 hrnček mlieka, ½ hrnčeka rozpusteného masla, 1 vajce, 1 lyžičku vanilkovej esencie, 170 g čokoládových lupienkov

Na penu potrebujeme:

20 dag masla, 15 dag práškového cukru, 25 dag tvarohu, šľahačku

Na ozdobenie:

Čerstvé brusnice a čokoládové hobliny

Postup:

Tortovú formu vymažeme maslom. Zmiešame múku, cukor, kakao, prášok do pečiva, soľ a sódu bicarbónu. Zvlášť dôkladne zmiešame mlieko, maslo, vajce a vanilkovú esenciu. V zmesi múky a cukru vytvoríme uprostred jamku a nalejeme do nej tekutú zmes z mlieka. Dobre premiešame, pridáme polovicu čokoládových lupienkov a znovu premiešame. Cesto nalejeme do pripravenej formy približne do ¾ výšky a posypeme zostávajúcimi čokoládovými lupienkami. Pečieme 20 – 25 minút v rúre vyhriatej na 180 ?C. Navrch nanesieme penu, ktorú pripravíme tak, že rozmiešame maslo s cukrom do peny, pridáme mäkký tučný tvaroh a 3 – 4 lyžice vyšľahanej šľahačky. Na záver tortu posypeme čokoládovými hoblinami a čerstvými brusnicami.