Prinášame recepty na sviatočné croissanty, (nielen) na vianočnú príležitosť s lahodnými mliečnymi náplňami (sladká i slané verzia) a s horúcou aztéckou čokoládou, skúste a určite si pochutíte!
Maslová časť
250 g masla
Kysnuté cesto
500 g hladká múka
50 g cukor krupica
Štipka soli
20 g droždia
5 žĺtkov
250 ml mlieka
Postup:
Mlieko s cukrom, droždím a žĺtkami dobre rozmiešame. Pridáme múku a soľ a vypracujeme cesto, ktoré potom uložíme na 30 min do chladničky. Cesto po vytiahnutí z chladu upravíme do obdĺžnika 2x väčšieho ako maslová kocka, do stredu položíme odbalenú kocku masla (250 g) a zabalíme ju do kysnutého cesta.
Vyvaľkáme na plát 30×40 cm a zložíme na tretiny. Necháme 20 minút odpočinúť v chladničke. Postup opakujeme 1x, povytiahnutí z chladničky plát opäť rozvaľkáme a zložíme na štvrtiny. Potom necháme cez noc v chladničke nakysnúť.
Cesto rozdelíme na polovice, každú rozvaľkáme na plát 5 mm hrubý a cca 15×20 cm široký. Nakrájame na trojuholníky, naplníme čokoládou, syrom, potrieme žĺtkom a necháme znova cca hodinu kysnúť. Takto pripravené croissanty pokvapkáme medom alebo javorovým sirupom a pečieme cca 10 – 12 min v rúre na 180°C.
Sladké náplne
Grilážovo-čokoládová
100 g syru Lučina
50 g griláže (karamelizované lieskové oriešky – nahrubo namleté)
2 lyžice kandizovaného pomaranča
100 g čokolády (60%)
Postup:
všetko spolu vymiešať (čokoládu posekať na kúsky)
Višňová
200 g višní (mrazených)
2 lyžičky škrobu
1 lyžička perníkového korenia
100 g hrudkového tvarohu
Cukor a rum podľa chuti
Postup:
Mrazené višne zmiešame so škrobom a v kastróliku pozvoľna zahrejeme, až sa višne rozpustia a tekutina sa zahustí. Necháme vychladnúť. Primiešame tvaroh, korenie a dochutíme cukrom a rumom.
Slané náplne
- Gorgonzola (alebo niva) so salámou Mortadela – na vyvaľkané cesto položíme plátok mortadely, kúsok gorgonzoly a zavinieme.
- Plátky pravého ementálu, hruškový kompót, vlašské oRechy – na vyvaľkané cesto položíme plátok ementálu, kúsok hrušky, orechy a zavinieme.
Pravá Peruánska (aztécka) vianočná horúca čokoláda
150 ml mlieka
80 ml sladkej smotany 30%
20 g kvalitnej horkej čokolády (min. obsah kakaa 70%)
2 klinčeky
2 tobolky kardamónu
Polovica hviezdičky badiánu
Cukor podľa chuti
Mlieko so smotanou a korením vložíme do hrnca, zohrejeme na bod varu a varíme na miernom ohni cca 5 min. Potom stiahneme z plameňa, odstránime korenia, pridáme na kúsky polámanú horkú čokoládu a za občasného miešania ju necháme rozpustiť. Potom už nevaríme, čokoláda by sa mohla spáliť a zhrudkovatieť. Pred podávaním dochutíme cukrom a nápoj vyšľaháme ponorným mixérom.
Viac zaujímavých informácií nájdete na www.bieleplus.eu.