Štipľavý zázrak na každý deň

Slovko zázrak ani zďaleka nie je v tomto prípade nadnesené, pretože hovoríme o zázvore. Tento veľkorysý dar prírody, správne označovaný ako ďumbier lekársky, je všeliekom, základným pilierom kuchyne vyše tritisíc rokov.

 

Hoci zázvor pochádza z Ázie, dnes je známy snáď v každej slovenskej dedine. Výrazná pikantná chuť s prímesou citrónu a kvetov osvieži mdlé jedlá, dodá im hrejivosť a istú dávku exotiky. Výborne ladí s citrónom, paprikou, cesnakom, čili, so škoricou, s klinčekmi i kardamómom. Rozvonia zálievky, omáčky aj ovocné misy. Pridáva sa do zeleninových jedál, mäsových pokrmov i ryže. Môžete ho dať prakticky do každého jedla. Tajomstvo výraznej chuti a omamnej vône sa skrýva v harmonickej kombinácii 640 najrôznejších látok. Základom sú esenciálne oleje a látka gingerol, ktorú obsahujú aj čili papričky.

Rozmanitosť podôb
Dostať ho v najrôznejších formách. Ideálne je kúpiť si čerstvý zázvor, v chladničke vydrží zopár týždňov. Sušený je ostrejší, preto si doprajte len štipku (pred použitím namočte do vody). Lahodný je aj kandizovaný zázvor. Príprava je jednoduchá – ošúpaný a na kocky nakrájaný koreň hodinku povaríme, zlejeme a znova povaríme polhodinu v troche vody s cukrom (rovnaké množstvo ako zázvoru). Scedíme a obalíme v práškovom cukre. Známe je aj zázvorové pivo i víno. Vo svete sladkostí sú typické zázvorníky ‒ vianočné koláče, ktoré uľavia presýteným žalúdkom.

Hrejivý nápoj
V týchto studených dňoch oceníte zázvor v podobe čaju. Odkrojte pár plátkov alebo nastrúhajte kúsok koreňa, zalejte vriacou vodou a nechajte chvíľu lúhovať. Pokojne pridajte škoricu a zopár klinčekov, dochuťte citrónom a medom. Nápoj môžete podávať aj ako studený drink. Známy je  tiež nakladaný zázvor, ideálna príloha k suši. V lekárňach nájdete rozmanité zázvorové pastilky, tabletky a cukríky. Lenže všetko s mierou (maximálne päť gramov zázvoru denne)!

Na čo má vplyv?
Ďumbier je známy predovšetkým pozitívnymi účinkami snáď na všetky neduhy. Kým siahnete po liekoch alebo iných výdobytkoch modernej medicíny, skúste oprášiť múdrosti prastarých mám a nakuknite do zásob prírody:
–           podporuje trávenie a chuť k jedlu;
–           uľavuje pri žalúdočných nevoľnostiach a plynatosti;
–          znižuje cholesterol;
–           tlmí nevoľnosť pri tehotenstve (opatrne, radšej sa poraďte s lekárom), pri cestovaní (zjesť asi hodinu pred vycestovaním) a pri nadmernom požití alkoholu;
–           má antibakteriálne a protizápalové účinky;
–           je výborný ako prevencia chrípky a nádchy;
–           je účinný liek proti chrípke a nádche;
–           upokojuje a zohrieva organizmus;
–           výrazne zmierňuje bolesti hlavy a migrénu;
–           znižuje riziko infarktu a priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém;
–           pôsobí ako afrodiziakum;
–           má protirakovinové účinky a urýchľuje rekonvalescenciu po chemoterapii.

Autor: -aka-