Starajme sa o svoj imunitný systém pomocou plodov zeme

Počas jesene je naše telo oslabenejšie, baktérie číhajú na každom kroku, a preto je dôležité, aby sme svoju imunitu posilnili rôznymi vitamínmi. Netreba zabúdať na to, že tabletka ovocie nenahradí. Jeseň je bohatá na plody zeme, ktoré by sme si v primeraných dávkach mali dopriať a aj takýmto spôsobom dbať na naše zdravie, ktoré máme len jedno.

Našu imunitu ovplyvňujú aj plody zeme

Aj napriek tomu, že veda dnes dokáže vyrobiť všetky vitamíny synteticky, nikdy nenahradia čerstvé plody. Príroda totiž „mieša“ substancie rafinovanejšie ako laboratórium. Tabletky by mali byť iba doplnkom výživy. Okrem toho sú prírodné vitamíny lepšie vstrebateľné a naše telo nezaťažia a nehrozí ani predávkovanie, teda hypervitaminóza.

Ako využiť gaštany?

Čerstvé gaštany majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny. Majú vysokú energetickú hodnotu, aj preto sú vhodné pre mladších i starších ľudí, športovcov i fyzicky náročne pracujúcich. Gaštany podporujú aj trávenie a majú priaznivý vplyv napr. na chudokrvnosť, vyčerpanosť, bolesti hlavy. Zároveň podporujú trávenie a okrem iného- chutia skvelo.

Orechy znižujú cholesterol v krvi

K orechom sa v tomto období dostaneme bez problémov. Využime ich preto na konzumáciu, pretože okrem znižovania cholesterolu v krvi podporujú aj tvorbu červených krviniek a priaznivo vplývajú na celkový imunitný systém. Sú vhodné pre ľudí, ktorí majú problémy so srdcom a tiež napomáhajú pri vyčerpanosti, únave, strese či depresii.

Cesnak ako liek proti nádche

Cesnak je jedným z tradičných vitamínov zo záhradky. Má protibakteriálne účinky a využíva sa ako liek proti nádche, pri zapálenom hrdle, kašli a dýchacích ťažkostiach, zároveň má vplyv na zníženie cholesterolu v krvi. Existujú aj štúdie, ktoré potvrdzujú jeho pozitívny vplyv pri prevencii ochorenia srdca a ciev, ale aj ako ochranu pred rakovinovým bujnením. Cesnak znižuje vysoký krvný tlak i hladinu cukru v krvi. Odporúča sa zjesť aspoň jeden strúčik denne. Proti nepríjemnému pachu z úst pomáha požuť trocha petržlenovej vňate alebo zrnko kávy.

Cibuľa udržiava srdce a cievy v dobrom stave

Cibuľu okrem varenia používajme, aj keď sme nachladení. Výbornú pomoc pri bolestiach hrdla poskytne cibuľová šťava. Cibuľa udržiava srdce a cievy v dobrom stave a zaručuje im mladosť, zároveň znižuje hladinu cholesterolu v organizme. V surovom stave je prevenciou proti infarktu.

Jablká aj pre dobré trávenie

Jablká sú bežným ovocím a často si neuvedomujeme pozitívny účinok ich konzumácie. Majú vysoký obsah vody, vitamínov, minerálnych a stopových látok. Obsahujú tiež veľa vlákniny, draslíku, vápnika i horčíka a z vitamínov predovšetkým „céčko“. Vitamín C nás totiž chráni pred chrípkou či bežným nachladením. Posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh a sú vhodné aj pre lepšie trávenie a pre prečisťovanie organizmu vôbec.

Zdroje:

http://www.nutraceutica.sk/sk/nutraceutika_pri_ochoreniach/oslabena_imunita.aspx

http://www.lidovky.cz/jablka-ztraceji-kvuli-globalnimu-oteplovani-svou-krupavost-prb-/dobra-chut.aspx?c=A130816_100144_dobra-chut_ape