Kuchyňa

Špargľa trochu inak …

Varenie bez zvyškov - Tesco

Šťavnaté výhonky tejto jemnej lahôdkovej zeleniny konzumovali už staroveké národy. Určite ju konzumovali najskôr surovú a  neskôr varenú. Je to delikatesa, ktorá je zeleninou a liekom zároveň. Kráľovná zeleniny: špargľa.

Špargľa je známa od nepamäti. Pochádza zo stepných oblastí z okolia Čierneho mora, kde ju používali predovšetkým ako liek proti bolesti zubov.

Máme to šťastie, že u nás sa pestuje a tak nám na jar prináša tak potrebné vitamíny. Množstvo starých receptov dnes obohatíme o tri nové, nezvyčajné, ale podľa nás chutné a zaujímavé.

 

Špargľový krém z bielej špargle
Suroviny na 10 porcií:

700         g             Špargľa biela
80           g             Cibuľa
150         ml           Olej
300        ml          Smotana na varenie
4             g             Kurkuma, kurkumový olej
1              g             Muškátový oriešok
2             g             Soľ
30           g             Múka bezlepková ( prebytok varená ryža na zahustenie)

Cibuľu nakrájame a orestujeme na oleji. Pridáme očistenú špargľu, pričom šupy vyvaríme a použijeme do polievky. Očistenú špargľu si môžeme rozdeliť tak, že špičky použijeme do iných jedál, napr. šalátov, kde nám vyniknú na dekoráciu. Zostatok špargle pokrájame na menšie kúsky a pridáme na cibuľový základ. Zalejeme vývarom zo šupiek špargle, osolíme a varíme do mäkka. Uvarenú špargľu rozmixujeme spoločne s prebytkom varených zemiakov alebo ryže na hladké pyré. Nič sa nestane, ak štruktúra nebude úplne hladká. Polievku zjemníme smotanou, maslom, dochutíme limetkovou šťavou a soľou. Môžeme ozvláštniť kurkumovým olejom, ktorý si vyrobíme zmiešaním oleja s kurkumou pričom olej zohrejeme max. na 70°C. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať alebo žeruchu.

 

Špargľa na zemiakovo – cibuľovom koláčiku  Suroviny na 10 porcií:

400         g             Špargľa zelená
500         g             Lístkové cesto polotovar
100         ml           Olej
200         g             Cibuľa
100         g             Cesnak medvedí
200         g             Varené zemiaky ( prebytok)
100         ml           Smotana na varenie
250         g             Cherry paradajky
10           ks           Prepeličie vajíčka
100         g             Rukola

Špargľu očistíme, vložíme do vriacej slanej vody a uvaríme do polomäkka. Prepeličie vajíčka uvaríme na tvrdo. Z lístkového cesta vyvaľkáme plát o hrúbke tri milimetre, z ktorého vykrajujeme štvorce alebo kruhy a následne upečieme. Cibuľu nakrájame na jemné kocky a orestujeme do svetlohneda na oleji. Na záver primiešame nakrájaný cesnak medvedí. Očistené varené zemiaky popučíme, zamiešame s cibuľovým základom a smotanou. Zmes pridáme na upečené lístkové cesto, krátko zapečieme a podávame s orestovanou špargľou na prepustemom masle. Dekorujeme prepeličím vajíčkom a cherry paradajkami.

TIP: Na spestrenie pri podávaní môžeme pridať rukolu alebo cviklové mladé listy. Z prebytku cesnaku medvedieho si môžete pripraviť vlastné pesto.

 

Biela špargľa, jahody, zelené korenie, cviklové listy
Suroviny na 10 porcií:

800         g             Biela špargľa
150         g             Creme fraiche
100         ml           Olej
300         g             Jahody
50           g             Zelené korenie
1000      ml           Pomarančový džús
20           g             Bezlepková múka
100         g             Cviklové listy
15           g             Soľ
Čierne korenie z mlynčeka

Bielu špargľu očistíme a dáme variť do vriacej osolenej vody do polomäkka. Uvarenú špargľu schladíme v ľadovom kúpeli. Jahody nakrájame na štvrtinky. Dáme variť pomarančový džús so zeleným korením. Zahustíme bezlepkovou múkou alebo škrobom a na záver pridáme bazalku, ktorú potom vyberieme. Syr rozmiešame s mliekom. Na záver vyskladáme suroviny na tanier podľa vlastnej fantázie. Dekorujeme čerstvou bazalkou a posypeme práškovým cukrom.

Zdroj: TESCO, Varenie bez zvyškov

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top