Hnacím motorom mnohých svetobežníkov je pri ich potulkách zemeguľou nielen chuť objavovať nové krajiny a miesta, ale i spoznávať jedinečnú kuchyňu každého národa. Avšak všade dobre, no doma najlepšie – tak to už jednoducho býva a pri jedlách, ktoré nám naši rodičia servírovali na tanier už od mala, nám jednoducho podskočí srdiečko a nedáme na ne dopustiť.
Bryndzový klenot
To, čo pre Japoncov znamená suši, pre Talianov pizza či v Rusku boršč, to sú pre Slovákov bryndzové halušky. Pripravujú sa zo zemiakového cesta a podávajú so špeciálnym druhom mäkkého ovčieho syra so silnou arómou a chuťou – bryndzou. Navrch sa pridáva slaninka oškvarená na roztopenej bravčovej masti a ideálnym nápojom, ktorý sa s nimi popíja, je žinčica alebo kyslé mlieko. Rokmi bol tradičný recept inovovaný len nepatrne – trebárs pridaním špenátu či mrkvy do zemiakového cesta alebo kyslej smotany, bieleho jogurtu či čerstvých byliniek k bryndzi. Našim haluškám patrí v rámci svetovej gastronómie úplná jedinečnosť. V podobe, v akej ich pripravujeme, ich nikde inde vo svete nenájdete. Okrem prípadov, kedy vám ich v nejakej zahraničnej reštaurácii pripraví slovenskí kuchár.J Zaujímavé je, že i napriek špecifickej chuti, si dokážu získať chuťové poháriky turistov z rôznych kútov sveta.
Pirohy na sto spôsobov
Ďalšou stálicou v slovenskej kuchyni sú plnené pirohy, ktoré sú súčasťou svadobných a plesových rautov. Možno ich pripraviť na sladko, na kyslo, na slano – s bryndzou, kapustou, syrom, orechmi, tvarohom, lekvárom, skrátka s čímkoľvek. Ich základ tvoria pretlačené varené zemiaky zmiešané s múkou, vajíčkami a soľou. Síce sa s pirohmi môžete stretnúť aj u iných národností, no predovšetkým na východnom Slovensku sú neodmysliteľnou súčasťou sviatočného menu. A pre tých, ktorým bolo sto rôznych alternatív týchto bielych pirôžkov málo, existuje mnoho ďalších nových možností, ako im dodať nový šat. Vymeňte klasickú múku za špaldovú či celozrnnú, pridajte do cesta chia semiačka alebo ich obaľte v cesnakovo-syrovom cestíčku a vypražte v oleji.
Prívarok = polievka, ktorá zasýti
Zahustené polievky, nazývané prívarkami, sú obľúbenou a pevnou súčasťou slovenského jedálnička. Jeho pôvod vychádza z klimatických podmienok veľkej časti Slovenska, pretože najmä na severe trvávala intenzívna zima niekedy i viac než tri mesiace. Jedlá sa preto pripravovali zo zásob, ktoré si mohli ľudia na jeseň nazhromaždiť a ktoré boli schopné toto počasie prečkať. Bolo to najmä údené mäso, vajíčka, kyslá kapusta, zemiaky, strukoviny, múka a podobne. A práve to sú suroviny tvoriace základ slovenských prívarkov, ktoré si držia svoje miesto i dnes. „Prívarky mali väčšinou kyslastú chuť, pretože sa dochucovali octom. Na jar sa do nich zvykla pridávať žihľava, šťaveľ, medvedí cesnak, šalát či špenát. Prívarky sa jedli s chlebom a ak bola možnosť, podávalo sa k nim varené mäso alebo vajíčka,“ dodáva k ich požívaniu v minulosti Vladimír Mikuš, šéfkuchár v slovenskej Carpathii. Keďže sa však doba stáva čoraz viac rýchlejšou a uponáhľanejšou, prívarok si už nemusíte pripravovať len doma, ale si ho jednoducho kúpite v obchode. Prievidzská Carpathia pripravila tri druhy prívarkov, ktoré len zmiešate so smotanou a máte hotový obed či večeru. A nezabudnite ani na „sladkú bodku“ – uvarené vajíčko či kúsok klobásky.
Kapustová vitamínová bomba
Viete, aká je najtradičnejšia slovenská polievka spomedzi všetkých polievok? Kapustnica, pričom tá pravá sa ešte i v dnešnej dobe pripravuje z poctivo podomácky vyrobenej a vykvasenej kapusty. Okrem kapusty v nej nesmú chýbať sušené hríby, zemiaky, halušky či údené mäso alebo klobása. Či už si ju dáte tak alebo onak, poriadna porcia vitamínom C nabitej kapusty sa postará o dokonalé zasýtenie. Chuť sa však môže meniť v závislosti od toho, v ktorej oblasti Slovenska vám ju budú servírovať. Odlišný recept sa traduje v Trebišove, Ružomberku a na Záhorí.
Zaujímavostí o slovenskej kuchyni:
- Najbližšie má k maďarskej, českej a rakúskej kuchyni. Vo východných kútoch sú badateľné ukrajinské a poľské vplyvy.
- V porovnaní s inými krajinami zoženiete na Slovensku oveľa ľahšie špeciality z diviny, čo je dané prírodnými podmienkami lesnatej krajiny a rozšírením poľovníctva, ktorému Slováci holdujú.
- Väčšina typických slovenských jedál vzniklo v dobe nedostatku potravín a biedy.
- Skalický trdelník bol vôbec prvým slovenským výrobkom, ktorý získal zemepisné označenie registrované Európskou komisiou v rámci Európskej únie. Trdelník je teda neodškriepiteľným slovenským výrobkom, ktorého dejiny siahajú až do začiatku 19. storočia.
- Slovenská kuchyňa je typická pestrosťou polievkových variácií, čo dosvedčila i Carpathia, ktorá zozbierala 1000 tradičných receptúr na polievky z celého Slovenska.
Autor: Barbora Carachová