Slováci menia svoje návyky, stravujú sa zdravšie!

Menej vyprážaných jedál, menej cukru, ale viac nízkotučných výrobkov. Jedálny lístok predovšetkým ekonomicky aktívnych ľudí sa konečne začína pozdávať aj odborníkom na racionálne stravovanie.

 

Najnovší online prieskum na vzorke takmer tisícky respondentov ukázal, že za najdôležitejšie jedlo dňa považujú Slováci obed tesne nasledovaný raňajkami.

Dôležité dáta z prieskumu:
–  30 % respondentov sa snaží racionálnejšie stravovať
–  1 Slovák z 10 neraňajkuje
–  70 % respondentov raňajkuje doma

Slováci prichádzajú na chuť modernému prístupu k stravovaniu a snažia sa zmeniť aj celodenné stravovanie. Mnohí za posledný rok urobili zmeny k zdravšiemu životnému štýlu. Až 34 % znížilo príjem vyprážaných jedál, dvaja z desiatich jedia menej spracovaných potravín a 20 % sa vzdalo tučných produktov.

Najviac ľudí však začalo cielene vyhýbať cukrom. Až 41 % ľudí sa za
posledný rok snaží o zníženie cukrov vo svojej strave. Mnohí významní dietológovia sa vyjadrili, že cukor je drogou dnešného sveta. Už malé deti na ňom bývajú priam závislé. „Kontrolu nad príjmom cukru má každý vo vlastných rukách a rozhoduje o tom, ako bude
s pridaným cukrom hospodáriť. Odporúčam ako prvé obmedziť kupovanie sladkostí a sladených nápojov. Netreba však panikáriť, ak raz za čas vaše dieťa alebo vy ochutnáte domáci koláč,“ hovorí Silvia Horecká, odborníčka na stravovanie. Cielené znižovanie jednoduchých cukrov v strave je dobrým začiatkom cesty za lepším zdravím.

Raňajkuj ako kráľ…

Známe slovenské porekadlo je stále aktuálne. Online prieskum sa práve preto sústredil hlavne na tento štart do dňa. „Stále viac ľudí si začína uvedomovať, že raňajky nie sú len o kalóriách, ale o komplexnej nutričnej výžive nielen pre telo, ale hlavne pre náš mozog. Raňajky totiž výrazne ovplyvňujú naše trávenie, čo následne vplýva na to, ako sa cítime a ako funguje naše myslenie. Vďaka správnym a vyváženým raňajkám máme životnú energiu pod kontrolou a hlad alebo stres nás nikdy nedobehnú,“ povedal Dušan Plichta z Powerlogy a špecialista na funkčné potraviny.

Len jeden Slovák z desiatich ide ráno do práce nalačno. Ako dôvod najčastejšie uvádzajú, že im ráno nechutí, nie sú hladní, chudnú, nestíhajú alebo raňajky nepovažujú za zdravé. Zrýchlená doba si vyžiadala aj zmenu návykov pri konzumácii raňajok. Kým 71 % respondentov si stále vychutná svoje raňajky v pohodlí domáceho prostredia, viac ako štvrtina opýtaných štartuje svoje žalúdky až v práci alebo škole. Až tretina opýtaných si na ráno servíruje chlieb s niečím slaným ako šunka alebo syr. Dvaja z desiatich uprednostňujú kaše, 13 % si pripravuje vajíčka a 11 % miluje jogurty a mliečne výrobky. Takmer polovica opýtaných uprednostňuje raňajky slanej chuti. Zaujímavé výsledky z prieskumu tiež potvrdili, že až tretina Slovákov je ochotná za kvalitu rannej stravy zaplatiť aj vyššiu sumu. Veľká väčšina však cenu raňajok vôbec nerieši.

Pestrosť je základ vyváženej stravy

Pre viac ako 45 % respondetov zohráva pri výbere potravín úlohu nutričná a energetická hodnota a viac ako 40 percentám záleží na rýchlosti ich prípravy. Na druhej strane, až 40 % respondentom vôbec nezáleží na nutričnom zložení raňajok, obsahu emulgátorov či umelých prísad. „Raňajky a ich zloženie by mali korešpondovať s tým, na aké aktivity sa chystáme a čo plánujeme cez deň skonzumovať. Pestré raňajky bohaté na rôzne živiny sú dôležité najmä u detí, dôraz kladieme hlavne na výber kvalitných potravín bez aditív, konzervantov a prídavných látok. Ovocie a zelenina sú samozrejmosťou, ak nie na raňajky, určite na desiatu. Ku kvalitným raňajkám patria aj domáce sladké výrobky, so zníženým obsahom cukru. Vhodné sú aj rôzne obľúbené kaše, cereálie a granoly, obilninové zmesi
v mlieku, jogurte a tvarohu. Občasné pitie smoothie alebo zeleninovej šťavy v zimnom období, môže byť tiež pre organizmus prospešné,“ povedala na margo raňajok Silvia
Horecká, odborníčka na stravovanie.

Zdroj: Magdaléna K.