Sladké, slané, pikantné či exotické chute? Áno aj to je TOFU!

Všetko má svoj začiatok. Ak sa vydávate na cestu objavovania nekonečných chutí a vôní, na začiatku môže stáť naturálne tofu. Práve to je kľúčom k svetu plnému nepoznaných možností.

 

Aké si to urobíš, také to máš

Nezáleží na tom, či máte radi slané, sladké alebo niečo medzi tým – tofu sa prispôsobí vašej chuti. Ako nám koncom 90. rokov opakovala skupina Chinaski: “Aké si to urobíš, také to máš.” To platí aj pre tofu.

Ako teda najlepšie opísať tofu? V niečom je podobné ako kuracie mäso. Samo o sebe vo svojej naturálnej podobe nie je výrazné, no môže chutiť na nespočetne spôsobov a jeho využitie siaha oveľa ďalej, než je len náhrada za mäso. Svoje miesto si nájde pri každom jedle – od zdravých raňajok, cez rýchle snacky, až po výnimočné večere.

Ak sa nezahĺbite do všetkých podôb, ktoré ponúka, ochudobníte sa napríklad o tofu verziu sweet&sour, cheececakov, créme brulée, zmrzliny alebo dokonca tradičného slovenského jedla – halušiek.. Samo o sebe otvára nekonečné možnosti.

 

Oškvarky a tofulíni

Receptov je plný internet, pri pohľade na zoznam surovín, nás však môže odradiť ich dostupnosť. Vegfluencer Pavel Ovesný preto odporúča ingrediencie, ktoré vieme nakúpiť aj v najbližšej večierke.

“Tofu môžeme nakrájať na plátky alebo kocky a potom smažiť na oleji, grilovať, údiť alebo piecť. Na nátierky ho môžeme roztlačiť vidličkou alebo rozmixovať v mixéri. Prírodné tofu na slano odporúčam naložiť do marinády. Údené alebo marinované tofu chutí dobre aj bez ďalšej úpravy, ale s horčicou bude chutiť lepšie, ak strávi pár minút na panvici. Alebo ho môžete naložiť podľa vzoru českých klasík do octového nálevu či oleja a vytvoriť tak utopencov alebo tofulínov,” píše Ovesný. Vyzdvihuje, že kvalitné tofu značky Lunter sa dá v našich zemepisných šírkach kúpiť prakticky všade.

Ďalej pridáva recepty na „chlpaté knedlíky“ s tofu “slaninkou”, bezvaječné lečo alebo tofu praženicu. Nejde pritom o žiadnu novinku. O neprebádaných možnostiach tejto potraviny sa u nás hovorilo už pred tromi desaťročiami.

“Z tofu sa dajú urobiť aj oškvarky pre bryndzové halušky,” povedal pre SME Ján Lunter v roku 1996, keď ešte len rozbiehal firmu. “Dá sa použiť na špagety alebo ako rezeň. Práve to je pre tofu typické, že môže pribrať chute každej národnej kuchyne a je mimoriadne zdravé,” povedal vtedy.

 

Domáca srdcovka

Ján Lunter vedel, o čom hovorí a odvtedy mu za pravdu dávajú nové a nové štúdie. V tofu je množstvo proteínov, málo tuku, a nenájdete tam cholesterol. Aj Americká kardiologická asociácia uvádza, že tofu je dobré na predchádzanie problémov so srdcom.

Štúdia z roku 2020, ktorá skúmala dáta od viac ako 210-tisíc amerických lekárov, odhalila, že ľudia, ktorí jedia tofu aspoň raz týždenne, majú o osemnásť percent nižšie riziko problémov so srdcom ako tí, ktorí sa k nemu dostanú len zriedkavo. Sójové výrobky vrátane tofu v jedálničku tiež znižujú riziko úmrtia na infarkt.

Na Slovensku máme šťastie. Tofu najvyššej kvality kúpite v najbližšom obchode. Jedným nákupom tak viete naraz podporiť domáceho výrobcu, vychutnať si výborné jedlo a urobiť niečo aj pre svoje zdravie.

Je to len na vás. Tofu môže nahradiť mäso v klasických receptoch, no, ako sme už spomínali, ponúka toho oveľa, oveľa viac. Môže byť základom krémových alebo tradičných nátierok. Z výrobkov značky Lunter si vyberiete, či už máte chuť na niečo grilované, sladké chilli alebo na morské tóny.

Vybrať si môžete bazalkové tofu alebo prírodné, ktoré potom môžete dochutiť presne spôsobom, ako to máte najradšej, na sladko či na slano.

Otvárajú sa vám dvere do nových zážitkov, vitajte vo svete chutí. Vitajte vo svete tofu.
Vyskúšajte tofu netradične v našom tradičnom jedle.

 

GAZDOVSKÉ ZEMIAKY s tofu (300 g porcia)

  • zemiaky 470 g
  • rastlinný olej 6 ml
  • cibuľa 50 g
  • údené tofu 170 g
  • mletá sladká paprika 3 g
  • cesnak 3 g
  • drvená rasca 2 g
  • mleté čierne korenie 1 g
  • kyslá kapusta 250 g
  • celá rasca 1 g
  • soľ podľa chuti

Zemiaky v šupke do mäkka uvaríme v osolenej vode. Kým vychladnú, na oleji si opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na drobné kocky nakrájané tofu a všetko spolu restujeme 5 minút. Dochutíme mletou paprikou a pretlačeným cesnakom a ešte minútku restujeme.

Z kapusty vytlačíme vodu, zemiaky ošúpeme a opatrne nakrájame na tenké plátky. Pekáč potrieme olejom. Tretinu zemiakov navrstvíme po celej ploche pekáča a jemne ich osolíme. Na zemiaky pridáme polovicu kapusty a na ňu polovicu tofu zmesi s cibuľou. Všetko spoločne utlačíme do roviny a pokračujeme posolenými zemiakmi, kapustou a tofu. Opäť navrstvíme zvyšok zemiakov, ktoré osolíme, jemne posypeme celou rascou a pofŕkame olejom. Pečieme 40 minút na 220 stupňov dozlatista. Nakrájame na porcie a môžeme podávať.

Zdroj: Lucia D.