Skúste použiť v kuchyni ementál netradične…

Máte radi ementál? No nemusíte ho konzumovať len tak. Môžete si z neho pripraviť pochúťky, ktoré nielenže dodajú vášmu maškrteniu netradičné príchute, ale „narastiete“ aj v očiach svojich blížnych či priateľov, ak ich pozvete na ochutnávku.

 


Syrové zákusky

2 balíčky syrových sušienok, 100 g masla, 100 g nastrúhaného Ementálu, 3 lyžice smotany, 100 g orechových jadier. Maslo rozmiešame so syrom a smotanou do peny. Pridáme väčšiu polovicu mletých orechov. Krémom spojíme sušienky, potrieme aj povrch a ozdobíme orechom.

Syrové gulôčky s kešu orieškami
200 g Lučiny, 100 g strúhaného Ementálu, 1 – 2 lyžice smotany, štipka korenia a kari korenia, soľ. Lučinu, smotanu a soľ vyšľaháme do peny, vmiešame Ementál, korenie a kari korenie. Z hmoty tvarujeme gulôčky, ktoré obaľujeme v sekaných kešu orieškoch. Výborná chuťovka k vínu a pivu. Z množstva je asi 25 – 30 gulôčok.

Vypržaný syr s horčicou
Plátky Ementálu potrieme horčicou, trochu okoreníme. Obalíme v hladkej múke, rozšľahaných vajciach a v strúhanke. Pečieme rýchle v rozhorúčenom oleji obidve strany.

Nakladaný ementál
1 pohár nakladanej zeleniny, 500 g Ementálu, 2 štipky rozmarínu (sušený), 8 bobkových listov, 10 zrniek korenia, olivový olej. Syr nakrájame na kostičky, zmiešame so zeleninou a korením, naukladáme do pohára a zalejeme olejem. Necháme odležať 2 – 3 dni.

Ementálový šalát
80 g Ementálu, 1/2 stredne veľkej cibule, 1 natvrdo uvarené vajce, kápiu, 5 lyžíc bieleho jogurtu. Syr a kápiu nakrájame na tenké rezance. Pridáme nadrobno nakrájané vajce a jemne nakrájanú cibuľu. Prelejeme jogurtom a zľahka premiešame.

Zdroj: -aka