Prinášame zopár tipov na silvestrovské pohostenie. V každej domácnosti sú už obľúbené chuťovky či iné delikatesy na tento sviatočný večer, ale zmena je dobrá. A aj keď nevymeníme celé menu, treba aspoň niečo skúsiť a možno to bude to pravé „orechové“.
Rajčinový aspik s olivami a bazalkou
netradičný
Doba prípravy: asi 25 minút
Vystačí na: asi 9 porcií
Prísady:
Na aspik:
- 750 g väčších rajčín
- 1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker
- 3 PL vody
- 100 g čiernych olív
- 100 g zelených olív
- 1 balíček mozzarelly
- pár lístkov čerstvej bazalky
- 1 zarovnaná KL soli
- ½ KL čili korenia
- 1 PL šťavy z citróna
Ešte potrebujeme:
- ponorný mixér
- silikónovú formu na muffiny
Príprava:
- Na prípravu aspiku rajčiny umyjeme a pri stopke nakrojíme do kríža. Vložíme do hrnca s vriacou vodou a asi 15 minút povaríme. Rajčiny vyberieme, olúpeme šupku a necháme schladnúť.
- Želatínu necháme napučať s vodou podľa návodu na obale.
- Olivy, mozzarellu a bazalku nakrájame nadrobno. Rajčiny rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme nakrájané prísady. Dochutíme soľou, čili a šťavou. Želatínu rozohrejeme (nevaríme) a metličkou ihneď vmiešame do zmesi. Zmes nalejeme do formy vypláchnutej studenou vodou a odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky.
TIP: Aspik veľmi dobre chutí aj s lahôdkovou cibuľkou.
Silvestrovské cupcakes s vaječným likérom
voňavé a veselé
ľahká príprava
vystačí na: 12 kusov
Na cesto:
2 vajcia
100 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
130 ml oleja
130 ml vaječného likéru
230 g polohrubej múky
2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
Na krém:
1 balenie Krémovej náplne s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
3 PL vaječného likéru
200 ml studeného mlieka
3 zarovnané PL práškového cukru
Na ozdobenie:
Mini konfety dúhové Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
formu na muffiny
12 papierových košíčkov na muffiny
elektrický ručný šľahač
cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou
- Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom, vanilínovým cukrom, olejom a likérom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vyšľaháme dohladka. Cesto nanesieme do košíčkov vo forme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Na prípravu krému pripravíme krémovú náplň s mliekom a rozmiešanými 3 PL vaječného likéru a cukrom podľa návodu na obale. Naplníme cukrárske vrecko, nanesieme na vychladnuté cupcakes a odložíme do chladničky.
- Pred podávaním cupcakes ozdobíme konfetami.
TIP:Cupcakes môžeme pred ozdobením jemne pokvapkať vaječným likérom.
Jahodový pohár
Vystačí na asi 3 porcie (podľa veľkosti pohárov)
Prísady:
Na puding:
- 1 balíček Premium Puding Jahoda de Luxe Dr.Oetker
- 400 ml plnotučného mlieka
- 2-3 PL cukru
Na ozdobenie:
- 250 g čerstvých jahôd
- 30 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 1 zarovnaná KL Gustinu jemného zemiakového škrobu Dr.Oetker
- 1 PL studenej vody
- detské guľaté piškóty (15-20 ks)
- ovocná šťava
- 3 zarovnané PL strúhanej čokolády
Ešte potrebujeme:
- 3 poháre
- strúhadlo
Príprava:
- Na prípravu pudingu uvaríme jahodový puding s mliekom a cukrom podľa návodu na obale, avšak iba so 400 ml mlieka.
- Na ozdobenie jahody umyjeme a 3 odložíme bokom na neskoršie použitie. Zvyšok nakrájame na polovice a v hrnci podusíme asi 10 minút na miernom ohni. Pridáme cukor, vanilínový cukor a škrob rozmiešaný v 1 PL studenej vody a ešte asi 1 minútu povaríme.
- Do pohárov striedavo lejeme puding, jahodovú zmes a piškóty namočené v ovocnej šťave.
- Pohár ozdobíme jahodou a posypeme čokoládou.
Tip: Ovocnú šťavu môžeme nahradiť rumom alebo iným alkoholom. Namiesto Premium Pudingu Jahoda de Luxe Dr.Oetker môžeme použiť Premium Puding Pravá vanilka smotanová Dr.Oetker.