Silvestrovské pohostenie

Silvestrovské pochúťky

Prinášame zopár tipov na silvestrovské pohostenie. V každej domácnosti sú už obľúbené chuťovky či iné delikatesy na tento sviatočný večer, ale zmena je dobrá. A aj keď nevymeníme celé menu, treba aspoň niečo skúsiť a možno to bude to pravé „orechové“.

Rajčinový aspik s olivami a bazalkou
netradičnýRajčinový aspik s olivami a bazalkou
Doba prípravy: asi 25 minút
Vystačí na: asi 9 porcií

Prísady:

Na aspik:

  • 750 g väčších rajčín
  • 1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker
  • 3 PL vody
  • 100 g čiernych olív
  • 100 g zelených olív
  • 1 balíček mozzarelly
  • pár lístkov čerstvej bazalky
  • 1 zarovnaná KL soli
  • ½ KL čili korenia
  • 1 PL šťavy z citróna

Ešte potrebujeme:

  • ponorný mixér
  • silikónovú formu na muffiny

Príprava:

  1. Na prípravu aspiku rajčiny umyjeme a pri stopke nakrojíme do kríža. Vložíme do hrnca s vriacou vodou a asi 15 minút povaríme. Rajčiny vyberieme, olúpeme šupku a necháme schladnúť.
  2. Želatínu necháme napučať s vodou podľa návodu na obale.
  3. Olivy, mozzarellu a bazalku nakrájame nadrobno. Rajčiny rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme nakrájané prísady. Dochutíme soľou, čili a šťavou. Želatínu rozohrejeme (nevaríme) a metličkou ihneď vmiešame do zmesi. Zmes nalejeme do formy vypláchnutej studenou vodou a odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky.

TIP: Aspik veľmi dobre chutí aj s lahôdkovou cibuľkou.

 

Silvestrovské cupcakes s vaječným likérom
voňavé a veselésilvestrovské cupcakes
ľahká príprava
vystačí na: 12 kusov

Na cesto:
2 vajcia
100 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
130 ml oleja
130 ml vaječného likéru
230 g polohrubej múky
2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker

Na krém:
1 balenie Krémovej náplne s vanilkovou príchuťou Dr.Oetker
3 PL vaječného likéru
200 ml studeného mlieka
3 zarovnané PL práškového cukru

Na ozdobenie:
Mini konfety dúhové Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
formu na muffiny
12 papierových košíčkov na muffiny
elektrický ručný šľahač
cukrárske vrecko so zrezanou trubičkou

  1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom, vanilínovým cukrom, olejom a likérom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vyšľaháme dohladka. Cesto nanesieme do košíčkov vo forme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
  2. Na prípravu krému pripravíme krémovú náplň s mliekom a rozmiešanými 3 PL vaječného likéru a cukrom podľa návodu na obale. Naplníme cukrárske vrecko, nanesieme na vychladnuté cupcakes a odložíme do chladničky.
  3. Pred podávaním cupcakes ozdobíme konfetami.

TIP:Cupcakes môžeme pred ozdobením jemne pokvapkať vaječným likérom.

 

Jahodový pohárjahodový pohár
Vystačí na asi 3 porcie (podľa veľkosti pohárov)

Prísady:

Na puding:

  • 1 balíček Premium Puding Jahoda de Luxe Dr.Oetker
  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 2-3 PL cukru

Na ozdobenie:

  • 250 g čerstvých jahôd
  • 30 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná KL Gustinu jemného zemiakového škrobu Dr.Oetker
  • 1 PL studenej vody
  • detské guľaté piškóty (15-20 ks)
  • ovocná šťava
  • 3 zarovnané PL strúhanej čokolády

Ešte potrebujeme:

  • 3 poháre
  • strúhadlo

Príprava:

  1. Na prípravu pudingu uvaríme jahodový puding s mliekom a cukrom podľa návodu na obale, avšak iba so 400 ml mlieka.
  2. Na ozdobenie jahody umyjeme a 3 odložíme bokom na neskoršie použitie. Zvyšok nakrájame na polovice a v hrnci podusíme asi 10 minút na miernom ohni. Pridáme cukor, vanilínový cukor a škrob rozmiešaný v 1 PL studenej vody a ešte asi 1 minútu povaríme.
  3. Do pohárov striedavo lejeme puding, jahodovú zmes a piškóty namočené v ovocnej šťave.
  4. Pohár ozdobíme jahodou a posypeme čokoládou.

Tip: Ovocnú šťavu môžeme nahradiť rumom alebo iným alkoholom. Namiesto Premium Pudingu Jahoda de Luxe Dr.Oetker môžeme použiť Premium Puding Pravá vanilka smotanová Dr.Oetker.