Silvester bez výčitiek

Chudnutie, diéta, silvestrovské oslavy. Dalo by sa povedať, že to nejde spolu dokopy. Opak je však pravdou. Našťastie sú tu možnosti, ako si bujarý večierok užiť, pochutiť si a pritom si nemusieť robiť starosti o pribúdajúce kilá alebo potravinové alergie. Vyskúšajte recepty na nízkosacharidové silvestrovské pochúťky značiek KetoMix a DailyMix.

 

S KetoMixom môžete oslavovať štýlovo a pritom zabudnúť na stráženie kalorického príjmu. Pripravte si večerné pohostenie v podobe fantastického tataráku z koreňovej zeleniny, tradičného tataráku z lososa alebo avokádových chlebíčkov, na ktorých si pochutí každý hosť. Pri príprave musíte dodržať pár dôležitých zásad. Napríklad vyhnúť sa bežnému pečivo alebo nahradiť klasické dochucovadlá. Inak sú recepty veľmi jednoduché a ich príprava vám zaberie maximálne pár desiatok minút.

Silvestrovské hody v Taliansku zakončuje väčšinou  niečo sladké. Takým typickým dezertom je aj pantettone. Pripravte si ho v nízkokalorickej verzii podľa receptu od DailyMix a budete si môcť tento rok dopriať viac ako len závistlivý pohľad na vašich hodujúcich priateľov. Low carb market DailyMix ponúka nielen produkty pre nízkosacharidové varenie a pečenie, ale aj množstvo hotových jedál, zdravých príloh, raňajok, večerí, snackov a pod. Nájdete tu mnoho receptov a rád pre low carb štýl života.

 

JEDNODUCHÉ TIPY AKO ZVLÁDNUŤ SILVESTROVSKÉ OSLAVY A DIÉTU

Strážte si to, ako často a čo jete

Nevyjedajte! To je základom každej diéty. Doprajte telu čas, aby jedlo, ktoré zjete, stihlo stráviť. Dodržiavajte medzi jednotlivými jedlami dostatočné pauzy. Jedzte striedmo a strážte si pitný režim. Pozor aj na alkohol. Úplne vynechať ho nemusíte, ale na miešané drinky plné cukru rovno zabudnite. Pripite si pohárikom suchého vína. Pár dúškov by vašu postavu ohroziť nemalo.

Tanec ako váš pomocník
Tanec pomáha s postavou aj s ovládaním chutí. Patrí ku kardio cvičeniam, ktoré sú na chudnutie najlepšie. Je jedno, či bude vaša fitness lekcia prebiehať v tanečnej sále alebo v obývačke v rámci silvestrovskej oslavy. Navyše, ak budete tancovať, nebudete cítiť potrebu jesť, alebo skôr ochutnávať.

Vynechajte sacharidy
Nízkosacharidový jedálniček je kľúčom k získaniu aj udržaniu štíhlej postavy. A nielen to, pomáha aj k pevnejšiu zdraviu. Nadmerná konzumácia cukru sa totiž spája so vznikom množstva závažných ochorení. Ak si nebudete pripravovať vlastné nízkosacharidové silvestrovské pohostenie, zamerajte sa pri oslavách na jedlá z kvalitného mäsa, jogurtové dipy alebo syry  s nižším obsahom tuku (cottage, mozzarella).

Aby ste vedeli, čo si pripraviť, aby ste neohrozili svoju líniu, pripravili sme pre vás pár neoceniteľných receptov:

Tatarák z koreňovej zeleniny

Zdravý a chutný tatarák je možné pripraviť aj z koreňovej zeleniny, ktorá je v našej kuchyni vo veľkej miere využívaná. Z toho istého zeleninového základu sa pripravujú aj vývary alebo tradičná sviečková.

Suroviny:

  • 50 g najemno nastrúhanej mrkvy,
  • 50 g najemno nastrúhaného zeleru,
  • 50 g najemno nastrúhaného petržlenu,
  • 80 g najemno nastrúhaného syra,
  • ½ lyžičku sladkej papriky,
  • 1 prelisovaný strúčik cesnaku,
  • 2 lyžice repkového oleja,
  • KetoMix Nízkokalorický kečup,
  • 1 lyžičku horčice bez cukru,
  • soľ.

Postup
V miske zmiešajte nastrúhanú zeleninu so syrom. Pridajte papriku, cesnak, olej, kečup, horčicu a dochuťte soľou. Podávajte s proteínovým pečivom.

 

Tatarák z lososa

Rýb nie je v zdravom jedálničku nikdy dosť. Čerstvé morské ryby, ktoré nie sú tepelne opracované, sú pre náš organizmus najhodnotnejšie. Zachovávajú si totiž viac potrebných živín. Losos je navyše v surovom stave veľmi jemný a lahodný. V kombinácii s kôprom, kaparami a citrónom ide naozaj o silvestrovskú lahôdku.

Suroviny:

  • 100 g filety z lososa bez kože a kostí,
  • 15 g šalotky, nakrájanej nadrobno,
  • 25 g žltej papriky, nakrájanej nadrobno,
  • 15 g kapár,
  • KetoMix Vajonézu,
  • citrónovú šťavu,
  • kôpor,
  • soľ a čierne korenie.

Postup
Lososa umyte, osušte a nakrájajte na drobné kocky. Vložte do misky a pridajte šalotku, papriku, kapary, Vajonézu a kôpor. Všetko dôkladne premiešajte a dochuťte citrónovou šťavou, soľou a korením. Podávajte so šalátovou uhorkou alebo proteínovým pečivom.

 

Talianske vianočné panettone s kúskami čokolády

Panettone je slávny taliansky vianočný dezert. Ide o sladký a nadýchaný vianočný chlieb, ktorý má v sebe kúsky kandizovaného ovocia alebo čokolády. Ako premeniť tradičný taliansky recept na pantettone na nízkosacharidový, a zároveň aj bezlepkový, variant? To vám prezradíme v našom recepte.

Suroviny

Na aktiváciu droždia

  • 12 g aktívneho sušeného droždia
  • 80 ml nesladeného mandľového nápoja
  • 2 polievkové lyžice inulínu

Mokré prísady

  • 5 veľkých vajec izbovej teploty
  • 76 g rozpusteného masla alebo kokosového oleja
  • 80 ml mandľového nápoja (pridáva sa na aktiváciu droždia)
  • 2 čajové lyžičky rumu alebo brandy (prípadne 1 čajová lyžička rumovej arómy)
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Suché prísady

  • 425 g jemne mletej mandľovej múky
  • 50 g srvátkového proteínového prášku
  • 130 g Erythritolu (pre sladší chlieb použite obsah celej jednej šálky)
  • 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • ⅓ lyžičky xantánovej gumy
  • kôra z 1 pomaranča
  • kôra z 1 citróna
  • 1 lyžička nového korenia
  • ¼ lyžičky kardamómu
  • 90 g nasekanej čokolády bez pridaného cukru
  • 30 g mandľových lupienkov

Postup

Príprava cesta na nízkosacharidové panettone

Do misky dajte droždie a prilejte teplý mandľový nápoj zmiešaný s inulínom. Misku prikryte a odložte na teplé miesto odpočinúť na cca. 7 minút. Overte si, či je droždie aktívne. Malo by začať peniť a zdvojnásobiť svoj objem. Ak sa tak nestane, začnite odznova s novou dávkou.
Do inej misky si pripravte mandľovú múku a ostatné suché suroviny, teda neochutený srvátkový proteínový prášok, erythritol, prášok do pečiva, kardamóm, nové korenie, nastrúhanú kôru z 1 pomaranča a 1 citróna, xantánovú gumu.
V inej veľkej miske si ešte vyšľahajte vajcia do peny, pridajte rozpustené maslo alebo kokosový olej, obsah misky s aktívnym droždím a zvyšným mandľovým nápojom. Prilejte brandy alebo rum a všetko dôkladne premiešajte. Následne pridajte suché ingrediencie a opäť dôkladne premiešajte, aby vám vzniklo lepivé cesto.

Nakoniec vmiešajte kúsky čokolády bez cukru a mandľové lupienky. 

Teraz môžete dať do formy. Použite formu na pečenie s priemerom 16 cm a výškou 10 cm alebo formu určenú špeciálne na pantettone. Predávajú sa taktiež veľmi efektné papierové formy na pantettone v štandardnej aj mini veľkosti.

Boky formy na pantettone bohato potrite tukom a dno vyložte papierom na pečenie. Naplňte cestom a stierkou uhlaďte vrchnú časť. Cesto vo forme prikryte potravinovou fóliou alebo utierkou a nechajte odpočívať na teplom mieste (ideálne v rúre na najnižšom stupni) asi 2 hodiny dovtedy, kým nebude cesto nadýchané a poznateľne nezväčší svoj objem.

Pečenie low carb panettone
Zohrejte rúru na teplotu 175 °C a pečte 45 minút. Po 15 minútach ľahko prikryte panettone alobalom, aby nedošlo k prílišnému zhnednutiu. Pred vytiahnutím otestujte pomocou špajle, či je cesto hotové a nelepí sa. Pred vytiahnutím  z formy nechajte vaše low carb panettone úplne vychladnúť a potom už ho môžete servírovať na slávnostne prestretý stôl.