V lete dozrievajú maliny, černice, ríbezle, slivky aj ringloty a okrem ich konzumácie v čerstvom stave lákajú aj k vypekaniu koláčov od výmyslu sveta. Kysnutý slivkový koláč s posýpkou, ríbezľová bublanina či mrežovník s mixom drobného ovocia potešia malých a veľkých a spríjemnia horúce letné dni.
Hodia sa aj na piknik, posedenie na záhrade či ako proviant na kúpalisko. Na ich prípravu však potrebujete kvalitný ručný šľahač. Dokonale vyšľahaný krém do koláča aj profesionálne vymiesené cesto na domáci chleba alebo koláče z tuhšieho kysnutého cesta pripravíte hravo vďaka elektrickému ručnému šľahaču Orava SL-150.
Má výkon až 500 W, na výber 5 rýchlostí šľahania a miesenia a nechýba mu ani funkcia Turbo s expresným výkonom na maximálne otáčky. Ergonomicky sadne do ruky a váži len 850 g, takže ani pri dlhšom šľahaní a hnetení nebudete mať presilné zápästie. Jednoducho sa obsluhuje posuvným spínačom a do jeho výbavy patria metličky na šľahanie a háky na hnetenie z ušľachtilej ocele, ktoré stabilne sedia tele šľahača. Môže byť váš za 34,90 eur.
Vyskúšajte s ním upiecť napríklad tento ríbezľový koláč so snehom
Budete potrebovať: 350 g hladkej múky, 120 g práškového cukru, prášok do pečiva (na kraj kávovej lyžičky), 250 g palmarínu, 3 žĺtky, 5 bielkov, 250 g kryštálového cukru, 350 g ríbezlí
Ako na to: Všetky suroviny na cesto spolu zhnetieme, vyvaľkáme a dáme na dno vymasteného plechu (ideálne 35 x 20 cm). Necháme piecť na 180 stupňoch Celzia do polovice. Medzitým vyšľaháme tuhý sneh z bielok a cukru. Do snehu zľahla vmiešame ríbezle a nanesieme na cesto. V rúre koláč dopečieme, kým sa sneh na ňom nezafarbí.
Viac informácií o tomto, ale aj ďalších šikovných pomocníkoch do domácnosti aj pre zdravie či na úpravu vzhľadu nájdete na www.orava.eu
Zdroj: Stanislava M.