Ako sa nestrápniť v reštaurácii

stolovanie

Predstavte si, že prídete do reštaurácie a obsluha vám odporučí filírované kačacie prsia s gratinovanou zeleninou a pošírovanými knedličkami.  Ako zákusok vychváli soufflé s klevelou a na záver prinesie digestiv. Pokiaľ sa v gastronomickom žargóne nevyznáte a musíte sa pýtať čašníka na každú položku na jedálnom lístku nie je to príjemný pocit. Často je to vinou predovšetkým zostaviteľa jedálneho lístka.. Lebo platí zásada, že  jedálny lístok musí byť zrozumiteľný.

Ktoré pojmy by ste mali vedieť

Al dentevýraz na označenie stavu cestovín, ktoré sú uvarené, ale nie celkom mäkké

Anna zemiaky – príloha označujúca zemiaky dusené na masle

Antipasti – predkrmy (skladajú sa z potravín typických pre Stredomorie, zvyčajne sú to huby, olivy, šunka, špargľa)

Aperitív – alkohol podávaný pred jedlom

Blanšírovanie – zaliatie zeleniny alebo ovocia vriacou vodou na krátky čas pred ďalším použitím

Bridírovanie – zväzovanie rýb pred tepelnou úpravou tak, aby nestratili tvar

Couvert (kuvert) – poplatok za stolovanie, pečivo, dochucovadlá

Digestív – alkohol podávaný po jedle, aby uľahčil trávenie

Flambovanie – opaľovanie pokrmov aromatizovaných alkoholom sa robí  ako konečná  úprava jedla

Frapovanie – ochladzovanie pohárov ľadom

Klevela – teplá ovocná omáčka

Mousse – ľahká pena (sladká – napríklad čokoládová, slaná – syrová)

Sorbet – ľadová ovocná šťava alebo ľahká ovocná zmrzlina

Soufflé [suflé] – nadýchaný nákyp, najčastejšie z ochutených našľahaných bielkov

 

Dobre je vedieť…

Na bufetových stoloch väčšinou bývajú vpredu lacnejšie jedlá a šaláty. Drahšie  a lepšie pochutiny bývajú vzadu.

Do reštaurácie sa vyplatí chodiť kvôli jedlu, nie kvôli šéfkuchárovi. Niektorí sú známy jednoducho len preto, že svoje meno vedia  predať lepšie ako svoje kuchárske umenie.

Keď je stôl, ktorý si zákazník na večer rezervoval, obsadený, v renomovaných reštauráciách ponúknu hosťovi počas čakania drink na účet podniku. Hosť by si však nemal drink z baru, pri ktorom čakal, prenášať k stolu sám.

Pripravila: Marta Zvolenská