Ryža – potravina s výhodami

Tejto potraviny sa ročne zje okolo 500 miliónov ton. Ľudia chcú byť zdraví a vedia, že ryža je skutočne zdravá. Okrem toho je to rýchlo dostupná potravina, ktorá sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi. Ktoré výhody v sebe ešte ukrýva?

 

Ryža pochádza z južnej a  juhovýchodnej Ázie. Obsahuje v sebe niekoľko minerálov ako mangán, železo a selén, ďalej zinok, meď a vápnik. Taktiež v nej nechýbajú ani vitamíny B a E, bielkoviny, sacharidy, kyselina listová a iné látky. Keďže obsahuje dobré množstvo betaglukánupozitívne vplýva na náš imunitný systém.

Zároveň pomáha zlepšiť trávenie, pôsobí aj na zdravie pokožky a podľa vedeckých výskumov spomaľuje starnutie.

Ryža má aj močopudný účinok- odvodňuje nadbytočnú vodu, detoxikuje organizmus
od rôznych škodlivých látok, znižuje vysoký cholesterol z krvi a upravuje vysoký tlak. Jej účinky na zdravie si môžeme otestovať takmer všetci, je vhodná pre všetky vekové kategórie, aj pre tehotné ženy, ľudí s celiakiou alebo s tráviacimi ťažkosťami. Medzi jej ďalšie benefiny patrí to, že táto zdravá obilnina nenadúva, preto je ideálna pre deti, starších ľudí a pri žalúdočnej a žlčníkovej diéte.

Najčastejší druh u nás je biela ryža. Treba ju ale správne skombinovať s ďalšími potravinami ako je napríklad chudé mäso či zelenina. Takým spôsobom si pomôžete niekoľko kíl odbúrať a vaše telo bude lepšie fungovať.

Odporúča sa konzumovať aj hnedá ryža. Je dokonca zdravšia ako biela ryža z dôvodu, že má viac vlákniny, minerálov a vitamínov. Obsahuje viac bielkovín, vápnika, fosforu, tiamínu, niacínu, aj vitamínu E. Pomáha lepšie posilniť vlasy, nechty a kosti. Ak chcete zlepšiť viac trávenie alebo ho prečistiť, potom sa rozhodnite práve pre hnedú ryžu. Hnedá ryža síce obsahuje viac tukov ako biela, no oleje pochádzajúce z hnedej ryže patria medzi zdravé tuky.

Na očistu tela je ako stvorená. Niekoľkodňová ryžová kúru spojená s vodou alebo čajom prečistí telo a kilá pôjdu hneď dole.

Ryža poskytuje niekoľko druhov, okrem farebného prevedenia tu máme aj ryžu lúpanú a nelúpanú. Tá nelúpaná má oproti lúpanej viac živín a vysoký obsah vlákniny a antioxidantov. Tie  chránia pred rakovinou hrubého čreva, prsníka a prostaty.

Zdroj: Inka
Foto: http://s247.photobucket.com