Rýchle a originálne raňajky bez varenia

Neviete čo na raňajky? Je teplo a neche sa vám stáť pri sporáku chystať obľúbenú praženicu, slaninku či „hamendegs“  Skúste to jednoducho, nenaročne a pritom originlne. Urobte rodine nátierku z Nivy, akejkoľvek. Každá má jedinečnú chuť a tú dopňte nakrájanou zleninou – tiež akoukoľvek. 

 

Ingrediencie
Akýkoľvek tvrdší syr Niva, 400 gramov taveného syru Niva, jeden tvaroh, 250 g kyslej smotany, kúsok masla a pár strúčikov cesnaku – podľa chuti.

Postup
Tvrdší syr postrúhajte, pridajte tavený syr, mäkký tvaroh, smotanu a maslo. Zmes dôsledne premiešajte. Nezabudnite na prelisované strúčiky cesnaku. Pripravenú nátierku odložte na chvíľu do chladničky a neskôr podávajte s čerstvým pečivom a rôznou farebnou zeleninou.

Plesňové syry, patriace medzi zrejúce syry, sa vyrábajú z mlieka, do ktorého sa pridávajú okrem kyslomliečnych kultúr aj špeciálne šľachtené plesňové kultúry (najčastejšie Penicillium camemberti/Penicillium roquerforti). Podľa rastu plesne a jej špecifických vlastností sa získajú syry s charakteristickými senzorickými vlastnosťami. Patria sem syry s modrou alebo zelenou plesňou (syr Roquefort a jeho alternatívy: Niva a Gorgonzola) a aj syry s bielou plesňou na povrchu (Camembert a jeho alternatívy:Encián a Plesnivec). Tieto druhy syrov sa najčastejšie vyrábajú z kravského, ale aj z ovčieho alebo kozieho mlieka.

Zdroj: aka