Rozoznávajme cukor od cukrov!

Pojem cukor a cukry sú často mylne zamieňané. Výsledkom môže byť nesprávne pochopenie nutričného obsahu výrobku, čím sa zároveň znemožňuje aj správne posúdenie vplyvu na ľudský organizmus.

Malá lekcia z chémie

Pojmom cukor sa vo všeobecnosti zvykne hromadne označovať všetko, čím sa získava sladká chuť jedla alebo nápoja. Je to však veľmi skreslené. Je dôležité uvedomiť si a rozlišovať medzi pojmami cukor a cukry. Rozdiel rozhodne nie je len v písmenkách. Podľa základných chemických zákonitostí, a aj podľa Výnosu MP SR z 28. apríla 2004, môžeme ako cukor označiť výlučne len čistú sacharózu – teda prírodný repný a trstinový cukor patriaci do skupiny tzv. disacharidov. Svoj pôvod má v sladkom základe cukrovej repy a trstiny. Termínom cukry však už označujeme všetky monosacharidy, teda jednoduché cukry fruktózu a glukózu, ďalej už spomínané disacharidy, vrátane laktózy – mliečneho cukru, ale aj iné sladidlá: izoglukózu, fruktózový sirup, obilné slady atď. Pre spotrebiteľa je prospešné uvedomiť si tento rozdiel, pretože je potom omnoho jednoduchšie objektívne posúdiť kvalitatívne zloženie  jednotlivých potravín a mať tak prehľad o príjme cukrov.ň

Naučme sa čítať etikety

Zamieňanie názvov cukor – cukry pri poskytovaní údajov o nutričnom zložení potravín, často aj prostredníctvom médií, prináša spotrebiteľovi rad neúplných a protichodných tvrdení o cukre. Na etikete o nutričnom zložení potravín je okrem iných zložiek aj množstvo cukrov (nie cukru), ktoré navyšujú kalorické hodnoty produktu. V mnohých prípadoch je produkt sladený kombináciou cukru s inými cukrami ako je izoglukóza, či obilné sirupy – kukuričný, špaldový, pšeničný, glukózový, fruktózový,

Základným krokom pri zorientovaní sa na etiketách výrobkov je rozoznávať nutričné zloženie od zloženia výrobku.

Príklad Zloženia výrobku:

Ingrediencie: cereálie 58,6% (celozrnná pšenica 31,7%, kukuričná krupica, pšeničná múka), cukor*,pšeničný škrob, glukózový sirup, rastlinný olej, čokoláda 1,6% (cukor, kakaový prášok so zníženým množstvom tuku, kakaová hmota), aróma, hnedý cukor, jedlá soľ, kypriace látky (fosforečnan vápenatý, uhličitan sodný), regulátor kyslosti (fosforečnan sodný), vitamíny a minerálne látky.

 

Tabuľka: Nutričné zloženie na 100 g výrobku
Energetická hodnota 1596 kJ / 381,2 kcal
Tuky 3,4 g
z tohonasýtené mastné kyseliny 1,1 g
Sacharidy 80,1 g
z tohocukry** 35,3 g
Bielkoviny 6,4 g
Soľ 0,4 g
Vláknina 5,2 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Slovenský cukrovarnícky spolok