Pojem cukor a cukry sú často mylne zamieňané. Výsledkom môže byť nesprávne pochopenie nutričného obsahu výrobku, čím sa zároveň znemožňuje aj správne posúdenie vplyvu na ľudský organizmus.
Malá lekcia z chémie
Pojmom cukor sa vo všeobecnosti zvykne hromadne označovať všetko, čím sa získava sladká chuť jedla alebo nápoja. Je to však veľmi skreslené. Je dôležité uvedomiť si a rozlišovať medzi pojmami cukor a cukry. Rozdiel rozhodne nie je len v písmenkách. Podľa základných chemických zákonitostí, a aj podľa Výnosu MP SR z 28. apríla 2004, môžeme ako cukor označiť výlučne len čistú sacharózu – teda prírodný repný a trstinový cukor patriaci do skupiny tzv. disacharidov. Svoj pôvod má v sladkom základe cukrovej repy a trstiny. Termínom cukry však už označujeme všetky monosacharidy, teda jednoduché cukry fruktózu a glukózu, ďalej už spomínané disacharidy, vrátane laktózy – mliečneho cukru, ale aj iné sladidlá: izoglukózu, fruktózový sirup, obilné slady atď. Pre spotrebiteľa je prospešné uvedomiť si tento rozdiel, pretože je potom omnoho jednoduchšie objektívne posúdiť kvalitatívne zloženie jednotlivých potravín a mať tak prehľad o príjme cukrov.ň
Naučme sa čítať etikety
Zamieňanie názvov cukor – cukry pri poskytovaní údajov o nutričnom zložení potravín, často aj prostredníctvom médií, prináša spotrebiteľovi rad neúplných a protichodných tvrdení o cukre. Na etikete o nutričnom zložení potravín je okrem iných zložiek aj množstvo cukrov (nie cukru), ktoré navyšujú kalorické hodnoty produktu. V mnohých prípadoch je produkt sladený kombináciou cukru s inými cukrami ako je izoglukóza, či obilné sirupy – kukuričný, špaldový, pšeničný, glukózový, fruktózový,
Základným krokom pri zorientovaní sa na etiketách výrobkov je rozoznávať nutričné zloženie od zloženia výrobku.
Príklad Zloženia výrobku:
Ingrediencie: cereálie 58,6% (celozrnná pšenica 31,7%, kukuričná krupica, pšeničná múka), cukor*,pšeničný škrob, glukózový sirup, rastlinný olej, čokoláda 1,6% (cukor, kakaový prášok so zníženým množstvom tuku, kakaová hmota), aróma, hnedý cukor, jedlá soľ, kypriace látky (fosforečnan vápenatý, uhličitan sodný), regulátor kyslosti (fosforečnan sodný), vitamíny a minerálne látky.
Tabuľka: Nutričné zloženie na 100 g výrobku | |
Energetická hodnota | 1596 kJ / 381,2 kcal |
Tuky | 3,4 g |
z tohonasýtené mastné kyseliny | 1,1 g |
Sacharidy | 80,1 g |
z tohocukry** | 35,3 g |
Bielkoviny | 6,4 g |
Soľ | 0,4 g |
Vláknina | 5,2 g |
Zdroj: Slovenský cukrovarnícky spolok