Ríbezle, naj ovocie, ktoré podporí našu imunitu

Po druhej svetovej vojne, v čase ke´d bolo všetkého málo a ľudia využívali všetko zo záhrady a lesa na jedenie, varenie, sušenie a zavárenie. Vtedy vyšli recenzie z výskumov o ríbezliach naozaj výborne a aj po takej dlhej dobe, sú ríbezle stále považované za naj ovcie, ktoré naozaj výrazne podporuje imunitu.

Skvelé účinky ríbezlí nemajú konca. Dôležitými zložkami, ktoré podporujú onú zázračnú silu, sú vitamín C a rutín, ktoré pomáhajú zlepšiť naše zdravie. Okrem nich sú to vitamíny skupiny B, flavóny, draslík, mangán, horčík a železo. Práve vďaka nemu sú skvelé pri tvorbe krviniek a používali sa od nepamäti aj pri chudokrvnosti. Zlepšujú aj činnosť srdca a ciev. Pomáhajú dokonca aj našej pamäti a ovplyvňujú fungovanie mozgu. V zime sa používajú pri rôznych zápalových ochoreniach dýchacích ciest. Vtedy by ste mali užívať aj sirup z nich, ktorý je ešte účinnejší. Ak vás trápia reumatické bolesti, denne by ste mali piť čaj z vysušených bobúľ. Vplývajú aj na naše nervy a majú na nás upokojujúci účinok. Taktiež ovplyvňujú činnosť svalov, zlepšujú našu koordináciu a chránia zrak rovnako ako aj mrkva. Pozitívne pôsobia aj na trávenie, zlepšujú najmä problémy s vyprázdňovaním. Jediné pozor však platí pri ochoreniach žlčníka, pretože ich drobné zrniečka môžu zhoršiť priechodnosť žlčových ciest.

Toto ovocie poznáme u nás v troch druhoch. Najčastejšiu frekvenciu výskytu majú červené ríbezle, ktoré sa dobre držia aj v našich záhradách a nepotrebujú špeciálnu starostlivosť. Potom sú to menej známe biele, ktoré vás však chytia hneď po ich ochutnaní. Na rozdiel od ostatných dvoch majú totiž príjemne sladkastú chuť. Červené a biele ríbezle majú podobné vlastnosti a ani jeden druh nie je o nič ochudobnený. Z tejto minihry však vychádzajú ako víťazi tretie a teda čierne ríbezle.
Bonusom pre ne je totiž ešte vyšší výskyt vitamínu C a rutína. Vďaka tomu sa využívajú aj pri vysokých teplotách, keď by ste mali piť čaj alebo šťavu z nich. Unikátnu silu majú pri liečbe problémov s močovými cestami. Vtedy sa neodporúča len samotné ovocie, ale aj lístky, z ktorých je dobré uvariť si čaj. Pomáhajú aj s obličkovými kameňmi a skvelé sú aj pri prevencii na onkologické ochorenia.
Nielen z týchto dôvodov sa odporúčajú ríbezle zaradiť aj do jedálničkov našich detí. Keďže tie majú veľmi radi vodu so sirupom, využite túto možnosť a urobte domácu šťavu z ríbezlí, ktorá im dá skvelý základ pre ich zdravie. Ovocie sa odporúča aj na zvýšenie imunity. Či ho už budete konzumovať, alebo si z neho budete robiť čaj, naordinovať by ste si ho mali najmä v kritickom prechodnom období, keď sme náchylnejšie na chrípku a infekčné respiračné ochorenia.
Ak vás už začne bolieť hrdlo, pripravte si fľaštičku kompótu a hneď v začiatkoch dodajte telu vitamínovú bombu, ktorá vám ihneď pomôže. Ríbezle sú aj skvelým antioxidantom. Pomáhajú tak zároveň aj pečeni a ochránia vás pred kolapsom organizmu. Konzumovať by ste ich mali aj pri problémoch s kŕčovými žilami, pretože zlepšujú ich priechodnosť.