Recepty na pôst

karfiolový koláč

Mnohí z nás držia v tomto období pôst, prípadne sa snažia aspoň  obmedziť konzumáciu mäsa.  Niekedy však dôjde inšpirácia, čo bezmäsité zase uvariť. Prinášame Vám preto pár receptov, ktoré určite oceníte.  

 

Karfiolový koláč s parmezánom

Ideálnym pohostením pre šibačov je slaný koláč. Vyskúšajte napríklad netradičnú kombináciu karfiolu a parmezánu.  Pochutia si aj zarytí odporcovia zeleniny!

Ingrediencie:karfiolový koláč(koláčová forma o priemere 28 cm)
cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 100 ml olivového oleja
  • 30 ml vlažnej vody
  • soľ

 

náplň:

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 4 vajcia
  • 40 g na jemno nastrúhaného parmezánu alebo syru Gran Moravia
  • 200 ml sójovej smotany na varenie
  • olivový olej
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • himalájska ružová soľ
  • čerstvo mleté korenie
  • štipka mletého muškátového kvetukarfiolový koláč

Do misky kuchynského robota nasypte všetky suroviny na cesto vypracujte vláčne cesto. Z cesta vytvorte bochníček, zabaľte ho do potravinár fólie a nechajte hodinu odležať v chladničke.

Medzitým si predhrejte rúru na 170 stupňov. Karfiol rozoberte na ružičky a rozložte na plech vyložený papierom na pečenie.

Karfiol osoľte, pridajte rozmarín a všetko pokvapkajte olivovým olejom. Plech vložte do rúry a pečte cca 20 minút do zlata.

Hneď ako je karfiol upečený, vyberte ho z rúry a pusťte sa do prípravy cesta. Cesto vytiahnite z chladničky, vyváľajte z neho placku a preneste ju do koláčovej formy. Cesto vytvarujte tak, aby bolo vo všetkých záhyboch a siahalo až po okraj. Dno cesta popichajte na niekoľkých miestach vidličkou a pečte v rúre 30 minút. Medzitým zmiešajte v miske vajce, smotanu, parmezán, soľ, korenie a muškátový kvet. Na dno predtým upečeného cesta rozprestrite upečený karfiol a všetko zalejte pripravenou zmesou.

Koláč vložte späť do rúry a pečte ďalších 20 minút.
Hotový koláč podávajte ešte teplý.
Recept  pripravila Michaela Šupáková z blogu „Cooking with Šůša“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz

 

VEGANSKÁ PAŠTIKA Z PORTOBELLA

Pokiaľ si letnú párty neviete predstaviť bez chlebíčkov a zároveň by ste radi prekvapili hostí novým receptom, vsaďte na domácu rastlinnú nátierku.  Chlebíčky môžete podávať napríklad s nakladanou červenou cibuľkou, ktorá sa k nátierke vynikajúco hodí.

Na paštiku:vegánska aštika

  • 350g portobella (ak nemáte tak iný hríb)
  • 1 menšia červená cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice suchého bieleho vína
  • 3 stonky čerstvého tymiánu
  • 1 lyžička Dijonskej horčice
  • soľ
  • korenie
  • (3 lyžice Chia semiačok)
  1. Nakrájajte si cibuľku, hríby.VEGANSKÁ PAŠTIKA
  2. Poduste cibuľku na oleji potom pridajte hríby, pretlačený cesnak, bylinky a víno.
  3. Varte kým sa nevyparí všetká voda. Dochuťte soľou a korením.
  4. Keď je zmes hotová, dajte ju na chvíľu vychladiť. Potom si pripravte foodprocesor alebo iný menší mixér. Zmes dajte do mixéru, pridajte horčicu a mixujte. Ak je zmes riedka môžete pridať Chia semiačka
  5. Hotovú paštiku dajte do misiek a nechajte v chladničke odpočívať.

Na nakladanú cibuľku

  1. 2 menšie cibuľky
  2. 1 lyžica javorového sirupu
  3. štipka soli a korenia ( napr. pol hrnčeka octa, pol hrnčeka vody
  4. Do hlbšej nádoby dajte nakrájanú cibuľku, na kolieska alebo na prúžky, osoľte a okoreňte, pridajte sirup a zalejte nálevom z vody a octu.
  5. Nálev by mal cibuľku zakryť. Nechajte v chladničke aspoň 30min marinovať. Potom podávajte na chlebíkoch s nátierkou alebo ako prílohu.

Recept pripravila Martina Schmidtová  z blogu „Tina je doma“, viac receptov nájdete na blog.kitchenaid.cz