5 tipov, vďaka ktorým vyklopíte veľkonočného barančeka ako po masle

Veľká noc – sviatky jari, s ktorými mám spojený bohato prestretý stôl typickými pokrmami tohto obdobia. Plnka, mazanec alebo veľkonočný baranček, ktorého pečieme každý rok.

 

Baranček je podľa mňa krásnou dekoráciou s tou najlepšou pridanou hodnotou: všetci si na ňom pochutíme. Väčšina rodín si recept na veľkonočného barančeka stráži a dedí sa z generácie na generáciu. Ak ste to šťastie nemali, tak nezúfajte. Podelím sa s vami o ten náš. Nejde o nič zložité a podľa môjho návodu sa podarí aj tým, ktorí ho budú piecť prvýkrát. Tak poďme na to!

Akú vybrať formu na pečenie? Na trhu je dnes veľké množstvo druhov foriem. Líšia sa materiálmi aj tým, z koľkých dielov sa skladajú.

Barančeka môžete piecť v jednodielnej alebo dvojdielnej forme. Najlepšie formy sú podľa mňa keramické, plechové alebo sklenené, pretože dobre vedú teplo. So silikónovými formami sa mi zle manipuluje a podľa mojej skúsenosti nevytvoria tú správnu kôrku. Preto som tento rok, rovnako ako každý rok, použila overenú klasiku a to keramickú dvojdielnu formu.

Treba namočiť formu, dôkladne ju vymazať a vysypať, ochrániť uši barančeka, po upečení zabaliť formu do utierky. To je mojich 5 krokov, aby baranček po upečení hladko vykĺzol z formy.

Zdroj: Tchibo.sk