Rebarbora, chutná aj zdravá

Rebarbora pochádza z oblastí severného Mongolska a Zabajkalu. Má desiatky druhových príbuzných, niektoré sa pestovali už v starej Číne, či antickom Grécku.
Jedna teória hovorí, že rebarboru doviezli do Európy barbari, preto ju začali označovať ako re-barbarum, čiže „vec od barbarov“.

Rebarbora vynikajúco vplýva na zdravý vývoj kostí. Obsahuje totiž veľa vitamínu K, ktorý ich robí pevnejšie. Zároveň je tak prevenciou pred osteoporózou. Lekári ju odporúčajú najmä dievčatám, prípadne deťom, ktoré rýchlo rastú, aby si vytvorili pevný základ kostí.

Rebarbora tiež upokojuje, keďže má množstvo vitamínov. Prostredníctvom antoxidantov čistí telo a chráni nás pred chorobami, ktoré môžu vzniknúť z priveľkého tlaku.
Upravuje trávenie, pomáha pri kŕčoch v žalúdku, pri nafukovaní a najviac ju oceníte, ak mávate problémy so zápchou. Rebarbora totiž podporuje pravidelné vyprázdňovanie a upravuje stolicu.

V súčasnosti trpíme mnohí skrytými zápalmi. Rebarbora je v tomto smere neoceniteľná. Dokáže podporiť a naštartovať imunitu, čím sa rýchlejšie môžete zbaviť zápalu v tele a súvisiacich problémov.

Netradičný kompót z rebarbory
Potrebujete asi pol kila stoniek, 250 gramov cukru, pol litra vody, citrón a klinčeky. Stonky umyte pod studenou vodou, dôkladne ošúpte a nakrájajte na asi dvojcentimetrové kúsky.
Z vody, cukru a klinčekov uvarte cukrový roztok, doň potom pridajte rebarboru a koliesko citrónu. Varte tak dlho, kým stonky naozaj nezmäknú. Môžete podľa potreby ešte pridať vodu alebo prisladiť – je to na vašich osobných preferenciách.
Hotový kompót naložte do misiek a podávajte buď teplý alebo chladený, so šľahačkou a čokoládou.
Autor: Lujza B.