Príroda je obrovský supermarket. Využite jeho silu!

Liečivá sila divokých byliniek je praktický sprievodca svetom divokých byliniek, ktorý vám ponúka základné jedlé druhy, ktoré sa skrývajú aj vo vašom okolí či priamo vo vašich záhradách. „Verím, že po prečítaní tejto knihy sa budete na svojich prechádzkach lúkou či lesom dívať na divoké bylinky inými očami a určite niektoré ochutnáte priamo na mieste,“ píše v knihe autorka Diana Mozoláková, ktorá je na sociálnych sieťach známa aj ako Dida, alias Divoká strava.

 

Väčšina voľne rastúcich divokých byliniek má oveľa viac vitamínov a minerálnych látok ako zelenina či ovocie, ktoré je nielen prešľachtené, ale aj chemicky postrekované.
Na divokých bylinách je úžasné, že majú prirodzenú obranyschopnosť a imunitu.

Divoké byliny obsahujú jednu z najdôležitejších súčastí našej stravy – chlorofyl. Tajomstvo rýchleho uzdravenia a zvýšenia výkonnosti je skryté v chlorofyle. Je to zelené rastlinné farbivo, najpôvodnejšia a najprospešnejšia zložka našej stravy. Divoké bylinky obsahujú veľké množstvo chlorofylu, ktorý: viaže jedy; pôsobí na pôvodcu chorôb; zlepšuje všetky životné funkcie; odstraňuje telesné pachy; podporuje hojenie rán; obsahuje obrovské množstvo aktívnych účinných látok, bielkovín či mastných kyselín.

V knihe Liečivá sila divokých byliniek nájdete nielen praktické a chutné recepty, ale aj spôsoby, ako uchovať liečivé a nutričné hodnoty divokých byliniek na neskôr. Tak si aj v zime budete môcť pochutnať na púpavových kaparách či sedmokráskovom mede.

Diana v knihe napríklad predkladá pravidlá, ako jednoducho a rýchlo odhadnúť účinky niektorých byliniek a rastliniek bez toho, aby ste museli hľadať na internete. Podľa farby, ich kvietkov, stavby rastliny…

Diana v knihe uvádza napríklad 16 jedlých divokých byliniek a ich použitie v kuchyni. Ukáže, čo všetko s nimi môžeme vyčarovať. Pri každej bylinke ponúka niekoľko receptov, ako ju efektívne spracovať v kuchyni. Berte to ako inšpiráciu pre svoje objavovanie sveta divokých byliniek…

Alebo má pre vás 15 spôsobov, ako spracovať divoké jedlé bylinky. Čiže bylinkové maceráty, sušenie a mrazenie, bylinkové prášky, či bylinkový cukor, bylinkové liečivé vína…a pridáva aj recepty, ako si ich zhotoviť.

Nejde o to stať sa odborníkom alebo učiteľom. Stačí začínať v malom, pretože už s poznaním jednej bylinky budete o krok bližšie k zdravšiemu životnému štýlu. Naučte sa pripravovať jedlá a liečiť sa divokými jedlými bylinkami. Prineste divokosť sveta k sebe domov aj k svojim blízkym. Pretože to, čo sa dnes naučíte, môžete zajtra naučiť svoje deti. Prepojte lásku k prírode s domácou stravou a získajte maximálne benefity, ktoré vám bylinky ponúkajú. Veď sú také dostupné a navyše zadarmo!

Staňte sa hravými prieskumníkmi rastlín a užívajte si túto dobrodružnú cestu so svojimi najbližšími.

Milan Buno, knižný publicista