Prečo konzumovať tradičný mliečny výrobok- tvaroh?

Jedzte tvaroh! A prečo? Tvaroh je tradičným mliečnym výrobkom, ľahko stráviteľný a obsahuje niekoľko cenných látok. S touto potravinou si spájame aj chudnutie. Práve pre tento účel je priam ako stvorený.

Tvaroh obsahuje málo kalórií, v light podobe je takmer bez tuku a do organizmu prináša pre zdravie potrebné bielkoviny. V kombinácii s čerstvým ovocím či zeleninou dodá vášmu telu potrebnú vlákninu. Okrem vápnika dodáva do tela aj fosfor, železo, zinok, horčík a z vitamínov A, E a vitamíny skupiny B. Jeho ďalším pozitívnym znakom sú plnohodnotné bielkoviny, pretože dodávajú do tela výrazné spektrum aminokyselín.

Okrem iného podporuje činnost mozgu. Súčasťou tejto mliečnej potraviny je aj kasein- ten má výrazný vplyv na rast človeka. Kasein tvorí 80% mliečnej bielkoviny a ide o veľmi bohatý zdroj aminokyselín, vápnika a fosfátu. Spôsobuje aj pomalé trávenie tvarohu, preto sa často využíva aj v kulturistike a fitness. Ide totiž o kvalitný a dlhotrvajúci zdroj energie.

Keďže sú pre naše telo bielkoviny veľmi podstatné, ľahká stráviteľnosť mliečnych bielkovín má vplyv na činnosť, ktorá je spojená s duševnou námahou. Zároveň sa bielkoviny podieľajú aj na kvalitnú činnosť mozgu v starobe. Tvaroh pomáha aj pri únave a pri psychických problémoch. Nedostatok týchto mliečnych výrobkov spôsobuje zníženie výkonnosti a negatívne to ovplyvní aj našu pamäť.

Medzi jeho ďalšie výhody patrí to, že je zároveň aj prevenciou pri rôznych chorobách. Podporuje svalovú a hormonálnu činnosť tela a chráni zuby pred zubným kazom. Keďže je zdrojom vápnika, je pre naše zdravie veľmi podstatný a funguje aj ako prevencia proti problémom s kosťami.

Gazdinky vedia, že je výbornou potravinou aj v kuchyni a nikdy neomrzí.

Tvaroh je potravina veľmi univerzálna, dá sa pripraviť v rôznych podobách a na dlhú dobu nás dokáže aj nasýtiť. Jeho výhodou je aj to, že sa môže tepelne upravovať a vôbec nestratí takmer nič zo svojej nutričnej hodnoty.

Ak sa naň dívame z hľadiska kalórií, je takmer bezkonkurečný. Pre pomalé vstrebávanie je vhodný najmä večer.

Do svojho jedálnička by ho mali zaradiť aj ženy po 40tke. Vtedy sa totiž zvyšuje riziko osteoporózy. Okrem toho znižuje nebezpečný cholesterol v krvi. Tvaroh môžu konzumovať aj tí, ktorí majú problémy s laktózou a aj tí, ktorí majú cukrovku.

Zdroje: http://www.fitkul.cz/clanky/671

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/109695-tvaroh-je-vyhodny-nejen-pro-redukcni-dietu.html

Foto: http://media2.prozeny.cz/images/articles/6/9/0/16096/teaser/teaser/21f287b1446f700dde7e9a80424954e5/stk71508cor.jpg