Potraviny pre vašu krásu

Ak nechceme pre krásu trpieť v rukách plastických chirurgov a tŕpnuť, či sa omladzovací zákrok vydarí, urobme pre seba niečo hneď. Vyberajme si starostlivejšie, čo si dáme na tanier. Kvalita a čerstvosť nech sú hlavnými kritériami pri výbere potravín.

 

Losos je síce drahšou rybou, ale skutočne skvelým zdrojom vitamínu B6, horčíka, omega3 mastných kyselín a dimetylaminoetanolu, ktorý patrí k tzv. hormónom mladosti. V čom spočíva jeho sila? Nedovolí pleti ochabnúť, stimuluje nervové funkcie, aktivuje svaly, bráni rozpadu buniek, stimuluje tvorbu kolagénu, zlepšuje tonus pokožky.  Pôsobí potom pevnejšia a mladistvejšia. Na jedálnom lístku by sme ho mali mať aspoň dvakrát do týždňa.

Vajíčka boli dlho v nemilosti. Nedá sa im uprieť, že sú významným zdrojom koenzýmu Q 10. Čím viac ho budeme mať, tým lepšie sa nám podarí udržať si pleť pružnú, hydratovanú, mladistvú. Vajíčka obsahujú aj veľké množstvo lecitínu, jedného zo základných stavebných kameňov bukových stien.  Čím bude jeho úroveň v organizme vyššia, tým odolnejšie budú bunky proti náporu pribúdajúcich rokov.

Mrkva patrí k potravinám, ktoré by sme mali mať každý deň. Nielenže zabraňuje starnutiu, ale dokáže aj vzniknuté poškodenie napraviť. Jej betakarotén sa dokáže premeniť na retinol, súčasť vitamínu A, ktorý pôsobí proti starnutiu. Betakarotén sa ukladá aj pod pokožkou, dodáva jej farbu a zvyšuje prirodzený ochranný faktor proti slnečnému žiareniu.

Červené hrozno má významnú pozíciu. Patrí k tým významným potravinám, ktoré majú schopnosť pohlcovať voľné radikály. Obsahuje aj veľa polyfenolov, draslíka a resveratrolu – silného antioxidantu, ktorý pomaľuje proces starnutia buniek. Najviac resveratrolu sa nachádza v jadierkach a stopkách hroznových bobúľ. Hroznové stopky jesť nemusíte, ale pri výbere hrozna sa radšej rozhodnite pre bobuľky s jadierkami. Podobné vlastnosti má aj sušené hrozno, samozrejme, s jadierkami.

Olivy a panenský olivový olej sú výborným zdrojom kyseliny olejovej. Vďaka nej pleťové bunky nadobúdajú objem a miznú drobné vrásky. Pleť je  navyše hebká. Vedci zistili, že čím viac si olivového oleja doprajeme, tým menej máme vrások.

Granátové jablko síce u nás nerastie, ale dostať ho kúpiť. Odpradávna je symbolom večnej mladosti a krásy. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú efektívne predchádzať príznakom starnutia pokožky a chránia ju pred škodlivými vplyvmi. Aj preto je základom mnohých kozmetických prípravkov.

Zelený čaj predlžuje „životnosť“ buniek, ktoré sa dostanú na povrch pleti. Pleť si tak udrží svoj mladistvý a svieži vzhľad. Preukázala sa aj ochranná schopnosť zeleného čaju pred škodlivými účinkami UV žiarenia. Chráni tiež kolagénové vlákna voľnými radikálmi.

Plody kustovnice čínskej poznáme aj pod názvom goja. Tento krík s nežnými bledofialkovými kvietkami má podlhovasté červené plody.  A tie obsahujú všetky esenciálne tuky, aminokyseliny a antioxidanty, ktoré sú potrebné na výstavbu bunkovej membrány. Vďaka nepriepustnej bunkovej membráne si uchovajú kožné bunky dostatok vody. Pokožka pôsobí potom mladistvejšie a je odolnejšia aj proti starnutiu.

Autor: Sofia A.