Gastro

Poradíme vám ako využiť jesenné tekvice

Charakteristickým symbolom pre jesenné obdobie je jednoznačne tekvica. Jej oranžová farba nádherne korešponduje s prírodou a zdobí nejednu záhradu. Ak sa aj vám urodilo viac tekvíc než ste plánovali, v nasledujúcom článku sa môžete inšpirovať nápadmi, ako prebytočnú úrodu zužitkovať.

Pomocník v kuchyni
Medzi typické jesenné jedlá patrí krémová polievka hokaido. Je nielen zdravá, ale aj veľmi chutná a dá sa pripraviť na milión spôsobov. Stačí ju dochutiť vždy inou zeleninou alebo korením, a výsledná chuť bude zakaždým trochu odlišná.
Okrem veľmi známej hokaido polievky môžete v rámci jesenných hodov pripraviť aj mliečnu tekvicovú omáčku. Tá si však vyžaduje dlhšiu prípravu, čistenie a varenie. Do omáčky môžete pridať aj mäso, čím spravíte z polievky rovno hlavné jedlo. Z tekvice dokážete pripraviť aj čokoľvek iné, napríklad  zdravšie hranolky, pyré, či dokonca sladký alebo slaný koláč.
Tekvica je v kuchyni veľký pomocník, ktorý vám pomôže pripraviť jesenné menu od polievky až po koláče.

Zázrak v kúpeľni
Málokto vie, že tekvica má veľmi priaznivé účinky na ľudskú kožu. Obsahuje veľa vitamínov, napríklad vitamín C, ktorý má prírodné bieliace účinky. Ak máte doma prebytočnú úrodu, prípadne hľadáte efektívnu pomoc pre vašu pleť, určite vyskúšajte masku z tekvice. Najskôr tekvicu uvarte, neskôr vyberte dužinu a rozmixujte. Na záver keď masa vychladne, pridajte med alebo citrón. Pleť bude pružná a po dlhšom používaní rozjasnená.

Prírodný lekár
Ak ste fanúšikom prírodných liečiv, tekvica vám pomôže pri mnohých problémoch. Keďže je bohatá na rôzne druhy vitamínov, slúži ako prevencia a liečba pri problémoch s obličkami a srdcom. Dužina z tohto jesenného plodu je vhodná na žalúdočné problémy a semiačka ocenia najmä páni pri problémoch z prostatou.

Zdroj: Adriana F.

 

To Top