Kuchyňa

Počúvnite babičky: Polievka je základ a v jarnom počasí príjemne zahreje

„Polievka je grunt a mäso je špunt,“ tiež ste to počúvali od babičky? Tak si toto príslovie dobre zapamätajte, pretože je pravdivé. Polievky pôsobia blahodarne na organizmus, v zime nás príjemne zahrejú a v lete vo svojej studenej forme naopak schladia. Vďaka množstvu pozitívnych účinkov na telo a myseľ by mali byť polievky súčasťou každého jedálnička. Sú veľmi nenáročné na prípravu a niet divu, že si ich obľúbili už naši predkovia.

To, čo nás povzbudí na tele a mysli
Polievky zasýtia a zároveň dodajú potrebnú energiu. Je jedno, či ide o vývar, kde napríklad ten slepačí je skvelý proti chrípke a nachladnutiu, alebo zeleninové krémy, ktoré sú plné antioxidantov, minerálnych látok a vlákniny. Všetky v nás vyvolávajú pocit tepla a zahriatia. A to po náročnom  zimnom období ocení snáď každý. Polievky sú naviac väčšinou nízkokalorické a vďaka tomu, že obsahujú ideálny pomer bielkovín, sacharidov a tukov, môžu viesť aj k redukcii váhy. V neposlednom rade sú aj skvelým zdrojom draslíka, ktorý kompenzuje nadbytočný príjem sodíka zo soli. Dôležitú úlohu majú polievky tiež v rámci pitného režimu, do ktorého sa započítavajú. Jeden tanier polievky totiž zodpovedá zhruba štvrť litru vypitej vody.

Stačí si len vybraťPolievka je grunt
Polievky je možné pripraviť v podstate na akýkoľvek spôsob, existuje veľké množstvo receptov, pričom každý je možné osviežiť originálnym spracovaním. Na Slovensku sú polievky častou súčasťou jedálnička. Naši predkovia ich mali v obľube predovšetkým preto, že boli výdatné, zdravé a, čo si budeme nahovárať, aj lacné. Muži ich často raňajkovali, pretože im tento pokrm dodal silu na celý deň. Prečo sú také obľúbené aj dnes? Možno pre svoju rozmanitosť. Ťažko sa ich prejete! Skvele poslúžia ako prvý chod menu, kde naštartujú žalúdočnú sliznicu k tráveniu, zvýšia apetít a chuť do jedla, zároveň rozložia príjem stravy do dlhšieho obdobia. Polievka, predovšetkým krémová zeleninová, ale poslúži aj ako hlavný chod. Stačí ju doplniť napríklad o kvalitné celozrnné pečivo.

Poctivá, ktorá prospieva deťom
Poctivé polievky, teda také, ktoré sú šetrne pripravené a zachovávajú maximum nutrične cenných látok, sú skvelé tiež pre deti, ktoré v období rastu potrebujú z jedla čerpať veľa energie. A práve tú, spolu s ďalšími vitamínmi, im tento pokrm dodáva. Prostredníctvom polievok naviac do detí nenásilnou cestou dostanete často nie príliš obľúbenú zeleninu, alebo ich šetrnou formou zoznámite s novými surovinami. Ak ju chcete ozvláštniť, nebojte sa zapojiť rôzne posýpky, ktoré deti zaujmú. Môžete použiť opražené pečivo, syr, najrôznejšie semienka a mnohé ďalšie.

Rýchlo, ale so všetkými výhodamipolievka je grunt
Príprava polievky nie je nijako náročná. Ak však patríte medzi začiatočníkov, alebo ste v časovej tiesni, určite oceníte Bonduelle Cream Soup, balenie zeleninovej zmesi, z ktorého vykúzlite lahodný pokrm za krátku chvíľu. Tieto polievkové zmesi obsahujú už opracovanú a nakrájanú mrazenú zeleninu, ktorá vďaka šokovému zmrazeniu a zberu vo svojej najvyššej zrelosti obsahuje vysoký obsah vlákniny, vitamínov a minerálov. Cream Soup je k dispozícii hneď v troch rozmanitých variantoch, a to mix pre karfiolovú, tekvicovú a zelenú polievku, ktorú tvorí cuketa, hrášok, zelené fazuľové struky a brokolica. Pochutnajte si na hustých zeleninových polievkach vďaka už pripraveným zmesiam, ktoré ušetria váš čas.  Stačí len pridať vodu či vývar, povariť, rozmixovať, dochutiť a potom už len vychutnávať lahodný pokrm, ktorý vás príjemne zahreje.

 

 

 

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top