Pite kávu s medom!

Posilnenie imunity sa ako mantra skloňuje v podstate všade, kvôli tomu aby sme sa vyhli všemožným rizikám jesenných, zimných, jarných a v podstate celoročných ochorení dýchacích ciest, bolestiam v krku apod. Existuje veľké množstvo rád, čo by človek mal a nemal robiť. Ruku na srdce – radi si to prečítame, ale reálne sa nám nedarí prečítané dodržiavať. My vám ale prinášame radu, ktorá spočíva v jednoduchom zvyku súvisiacim s denným rituálom množstva ľudí. Pitím kávy.

 

Ochranný štít plný zdravia

Ak už patríte k tým, komu stačí jedna ranná káva alebo je tento teplý nápoj nevyhnutným spoločníkom celého vášho dňa, prechod od cukru k medu pri sladení je jednoduchý a bezbolestný spôsob, ako priebežne výrazne podporiť svoju obranyschopnosť a posilniť si vlastné zdravie.  Med je totiž bez toho aby sme preháňali univerzálny všeliek, ktorý obsahuje všetky látky potrebné k udržaniu života, vrátane enzýmov, flavonoidov, vitamínov a minerálov. Je to prírodná potravina, ktorá obsahuje “pinocembrin” – antioxidant spojený s lepším fungovania mozgu.

Vhodný aj pre diabetikov

Niekto by mohol namietať, že med je predsa veľmi sladký, dokonca sladší než cukor! To je pravda a preto ho ani nepotrebujeme v takom množstve ako spomínaný cukor, ale v oveľa menšom, naviac med neobsahuje sacharózu (tzv. konzumný či trstinový cukor). Tú pri sladení cukrom naše ľudské telo najskôr metabolicky štiepi na fruktózu a glukózu. Až potom sú tieto jednoduché cukry využité v ľudskom tele. Pri sladením medom pre telo namáhavé metabolické štiepenie odpadá. Schválne, koľko cukru denne spotrebujete len do kávy?  Med pritom neublíži ani diabetickým pacientom.

Túžite po gurmánskom zážitku?

A nemusíte sa báť, med rozhodne chuť kávy nepokazí, ba naopak. Milan Špaček, celoživotný včelár a milovník medu zo spol. Medokomerc k tomu hovorí: „Slováci a češi sú zvyknutí veľa sladiť, variť a piecť s bielym cukrom. Pritom tradičné poňatie slovenskej, ale aj českej kuchyne historicky používalo práve med. Ja osobne denne spotrebujem niekoľko lyžičiek medu, pretože si bez neho kávu nedokážem predstaviť. Najradšej mám kafé latté s dvoma lyžičkami pastovaného medu.“ 

Nejednoduchšie je použiť dávkovač s lúčnym medom (Medokomerc, cca 2,00-€), ktorým nič nezašpiníte alebo napr. známeho „medvedíka Medíka“, ktorého majú v obľube hlavne deti. To samozrejme platí aj pre sladenie všetkých možných čajov, aby sme nezabudli aj na ich milovníkov.

A aké medy odporúča sám Milan Špaček pre jednotlivé druhy kávy, melty alebo čaje?

  • Turecká káva – kvetový med
  • Prekvapkávaná káva – český med kvetový
  • Presso – český med kvetový
  • Latté – pastovaný med
  • Kapučíno – pastovaný med
  • Ľadové latté – kvetový med
  • Melta s medom a mliekom – pastovaný/kvetový
  • Mlieko s medom – pastovaný/kvetový
  • Čaj so zázvorom – lesný med
  • Bylinnkové čaje – lipový med

Gurmánsky môžete samozrejme experimentovať podľa svojej chuti. Niekomu vyhovujú jemnejšie medy, ktoré nemajú na chuť kávy taký vplyv, niekto môže vyskúšať aj exotické medy (koriandrový, avokádový, gaštanový, pomarančový atď.), ktoré posunú pitie kávy na inú úroveň a môžete tak piť každý deň trochu iný nápoj.

Ak si stále nie ste istý – máme pre vás jasnú radu: skúste to. Nič vás nepresvedčí lepšie. A až si o pár mesiacov uvedomíte, že vás tentoraz „nejako“ minulo tradičné jesenné nachladenie alebo bolesť hrdla, budete vedieť, čomu za to vďačíte!

Z širokej ponuky českých aj exotických medov si môžete vybrať aj na https://eshop.medokomerc.cz/.