Zrejme väčšina. Je lahodná, povzbudí, je to rituál. Viaceré štúdie potvrdili, že ak vypijeme denne tri až päť šálok kávy, výrazne sa zníž riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie. Pitie kávy má aj priamy vplyv na zníženie rizika vzniku Parkinsonovej choroby, až o zhruba 45 percent. Čo vlastne káva v našom tele robí?
Posilňuje mozog
Ak si dáme denne tri až päť šálok kávy, výrazne znížime riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie, rovnako aj vznik Parkinsonovej choroby. A káva zdvihne aj náladu, zrýchli reakcie, zlepší pamäť a zvýši pozornosť.
Zrýchľuje metabolizmus
Káva metabolizmus poriadne nakopne. Počas štúdie publikovanej v Journal of Applied Physiology dokonca zaznamenali u vytrvalostných športovcov, ktorí si dali po tréningu šálku kávy, až 66 percentný nárast svalového glykogénu. Ten pomáha doplniť deficitnú hladinu energie. Šálka kávy pred cvičením zase dodá silu a motiváciu aj na náročnejšie výkony.
Znižuje riziko suicidálneho konania
Harvardskí vedci zase zistili, že riziko samovraždy je u ľudí, čo denne vypijú dve až štyri kávy až o 50 percent nižšie ako u tých, čo kávu nepijú. Káva obsahuje mnohé antioxidanty, vitamíny B1, B2, B3 a B5, mangán aj draslík, takže jej pitie je pre zdravie prospešné.
Prevencia pred rakovinou
U starších ľudí sa tiež zistilo, že u tých, čo si dali denne štyri šálky kávy, bol výskyt rakoviny kože nižší až o 20 percent. No káva ovplyvňuje aj výskyt iných druhov rakoviny. V organizme tiež zvyšuje hladinu hormónov šťastia, čo je nezanedbateľný faktor pri prevencii voči najzávažnejším ochoreniam, ktorých spúšťačom je stres.
Chráni pred cukrovkou
Štúdie tiež preukázali, že u tých, čo pili aspoň jednu šálku kávy denne minimálne päť rokov sa riziko vzniku cukrovky typu 2 znížilo o 11 percent. Naopak, u ľudí, čo kávu nepili vôbec, bolo riziko vzniku ochorenia vyššie o 17 percent.
Autor: -aka-