Pijete kávu každý deň?

Zrejme väčšina. Je lahodná, povzbudí, je to rituál. Viaceré štúdie potvrdili, že ak vypijeme denne tri až päť šálok kávy, výrazne sa zníž riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie. Pitie kávy má aj priamy vplyv na zníženie rizika vzniku Parkinsonovej choroby, až o zhruba 45 percent. Čo vlastne káva v našom tele robí?

Posilňuje mozog
Ak si dáme denne tri až päť šálok kávy, výrazne znížime riziko vzniku Alzheimerovej choroby a demencie, rovnako aj vznik Parkinsonovej choroby. A káva zdvihne aj náladu, zrýchli reakcie, zlepší pamäť a zvýši pozornosť.

Zrýchľuje metabolizmus
Káva metabolizmus poriadne nakopne. Počas štúdie publikovanej v Journal of Applied Physiology dokonca zaznamenali u vytrvalostných športovcov, ktorí si dali po tréningu šálku kávy, až 66 percentný nárast svalového glykogénu. Ten pomáha doplniť deficitnú hladinu energie. Šálka kávy pred cvičením zase dodá silu a motiváciu aj na náročnejšie výkony.

Znižuje riziko suicidálneho konania
Harvardskí vedci zase zistili, že riziko samovraždy je u ľudí, čo denne vypijú dve až štyri kávy až o 50 percent nižšie ako u tých, čo kávu nepijú. Káva obsahuje mnohé antioxidanty, vitamíny B1, B2, B3 a B5, mangán aj draslík, takže jej pitie je pre zdravie  prospešné.

Prevencia pred rakovinou
U starších ľudí sa tiež zistilo, že u tých, čo si dali denne štyri šálky kávy, bol výskyt rakoviny kože nižší až o 20 percent. No káva ovplyvňuje aj výskyt iných druhov rakoviny. V organizme tiež zvyšuje hladinu hormónov šťastia, čo je nezanedbateľný faktor pri prevencii voči najzávažnejším ochoreniam, ktorých spúšťačom je stres.

Chráni pred cukrovkou
Štúdie tiež preukázali, že u tých, čo pili aspoň jednu šálku kávy denne minimálne päť rokov sa riziko vzniku cukrovky typu 2 znížilo o 11 percent. Naopak, u ľudí, čo kávu nepili vôbec, bolo riziko vzniku ochorenia vyššie o 17 percent.

Autor: -aka-