Pečený pstruh na masle s hráškovým pyré

Táto rybacia klasika jednoducho nadchne aj toho, kto so sladkovodnými rybami ešte len začína. A je to aj skvelý spôsob, ako naučiť deti jesť zdravo a do jedálnička pridať ryby v inej podobe než ako mrazené kocky známe pod krycím názvom filé.

 

Budete potrebovať:

Hráškové pyré
30g masla
1 veľkú cibuľu
350 g zeleného hrášku
100 ml 33 % smotany
100 ml vody
soľ
čierne korenie

Pstruh
2 vypitvaných pstruhov
1 citrón
150 g masla (na plátky)
soľ
čierne korenie
2 vetvičky tymianu
2 vetvičky rozmarínu

Postup:
Najprv si pripravte hráškové pyré. V rajnici si rozohrejte maslo a speňte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridajte hrášok, podlejte trochou vody a nechajte chvíľu podusiť, kým nebude hrášok mäkký. Pridajte smotanu, soľ, čierne korenie a nechajte prikryté asi 5 minút povariť. Nakoniec všetko pomocou tyčového mixéra rozmixujte na hladké pyré.

Pstruhy umyte a dôkladne osušte. Po bokoch ich niekoľkokrát narežte, osoľte a okoreňte. Do brušnej dutiny vložte plátok masla, bylinky a plátok citróna.

Na platni rozpáľte veľkú panvicu so silným dnom. Rozpusťte na nej dva plátky masla a opečte pstruhy z každej strany. Restujte zhruba 2 minúty.

Nakoniec pstruhy vložte do zapekacej misy, položte na ne plátky masla a citróna. Pečte v dopredu predhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút. Po upečení podávajte s čerstvými bylinkami, plátkami citróna a hráškovým pyré. Dobrú chuť!

 Zdroj: Iveta H.