Pečené kuracie stehná s koreňovou zeleninou

Vianoce sú za nami, je čas vyrovnať sa s ich následkami a uľaviť trochu svojmu telu. Avšak rozumne. Siahnite po klasike, ktorú môžete trochu pozmeniť: chutných kuracích stehnách pomaly pečených s koreňovou zeleninou. Tá nielenže dodá mäsu krásnu vôňu, ale aj nový rozmer chuti a potrebné minerály, stopové prvky a vlákninu. A najlepšie na tom je, že ide o naozaj jednoduchý recept, ktorého hlavnú prácu urobí rúra. A vy si medzitým môžete zacvičiť.

 

Kuracie stehná sú skvelé. Na rozdiel od kuracích pŕs sú šťavnatejšie, chutnejšie a obsahujú oveľa viac minerálov, najmä zinku. Zinok je nevyhnutný pre činnosť enzýmov zodpovedných za metabolizmus, funkciu nervov a imunitu. Takže ak ste ich doteraz prehliadali, je čas to napraviť s naším osvedčeným receptom od blogerky Live With Anny.

Na štyri porcie si pripravte:
4 ks kuracích stehien z farmárskeho kurčaťa
3 veľké mrkvy
2 petržleny
1 malý zeler
1 červenú cibuľu
1 bielu cibuľu
70 g masla
soľ a čierne korenie
1 lyžičku mletej papriky
trochu vody

A ako postupovať?
Najprv si pripravte zeleninu. Všetko očistite, nakrájajte na väčšie kúsky, mierne osoľte a vložte do pekáča.
Kuracie stehná očistite, utrite papierovou utierkou, osoľte, okoreňte a potrite červenou paprikou.
Ochutené stehná položte do pekáča na zeleninu, navrch dajte kúsky masla a všetko zalejte trochou vody (asi pol šálky).
Pekáč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 70 minút – kým stehná nie sú krásne zlatisté a zelenina mäkká. Podávajte s pečenými zemiakmi, ktoré môžete upiecť v rúre súčasne so stehnami. Ešte lepšiu chuť dosiahnete v rúre s funkciou pary. Para s horúcim vzduchom totiž preniká do jedla rýchlejšie a výsledná chuť je intenzívnejšia, mäso je šťavnaté, nie je vysušené a vnútri ostane dokonale prepečené a nasýtené chuťou a vôňou zeleniny.

Tip: Ak hľadáte spoľahlivú rúru s parnou funkciou, nemali by ste prehliadnuť vstavanú rúru MORA VTPS 547 BX. Rúra má patentovaný klenutý vnútorný priestor inšpirovaný tradičnými kamennými pecami. Tento tvar umožňuje rovnomernú cirkuláciu vzduchu okolo pripravovaného pokrmu, takže výsledok pečenia bude vždy dokonalý. Dokonca aj pri pečení na dvoch alebo dokonca troch úrovniach súčasne. Výkonná rúra s objemom 70 l má 11 programov vrátane troch parných programov s teplovzdušným a klasickým pečením – stačí naliať vodu do hlbokého plechu a spustiť program. Rúra má aj funkciu ECO na pomalé pečenie pri nižších teplotách, ako aj rýchly predohrev, rozmrazovanie a automatické pyrolitické čistenie. Praktické teleskopické výsuvy uľahčujú manipuláciu s pokrmami. Rúra sa pohodlne ovláda pomocou klasických gombíkov a stojí 399 EUR.

Zdroj: Iveta H.