Nevyhadzujte šupky – dajú sa použiť

čo zo šupkami v kuchyni?

 

Určite. A tiež tie zo zeleniny, keď ju čistíte. Do polievky. Aj z cibule… Takto by sme mohli pokračovať vo vyratúvaní toho, čo vyhadzujeme, dlho. Aj slávni šéfkuchári už dávno zistili, že zo šupiek zo zeleniny – predtým, samozrejme, dobre umytých – je výborný vývar na podlievanie omáčok…

Takže čo zo šupkami v kuchyni? Určite nepatria do koša. Len ich akosi nevieme použiť. Ponúkame niekoľko zaujímavých rád, ako využijete šupky z cibule, zeleniny, zemiakov, ale aj uhoriek, jabĺk a banánov, či stonky byliniek.

Šupky z cibule
Už naše staré mamy ju používali na ako prírodné farbivo, trebárs veľkonočných vajíčok. Chvíľu ich povarte spolu s predmetom, ktorý chcete zafarbiť. Odvar z cibuľových šupiek je tiež skvelé výživné tonikum na vlasy. Použiť ich môžete aj na liečbu bronchitídy. Chviľu ich povaríte a teplé priložíte na hrudník. Sú vhodné aj ako  prvá pomoc pri hnisavých malých rankách – čistú šupku priložte na ranu, zaviažte a nechajte pôsobiť. Pomôžu aj pri upchatí nosa pri nádche alebo alergii. Stačí, ak ich dáte do hrnca s vriacou vodou a budete sa naparovať.

Šupka z uhorky
Má mnoho využití, môžete nimi vyleštiť topánky (aj šupkami z banánov) alebo zahmlené zrkadlá, prípadne si z nich vytvoriť osviežovač vzduchu. Šupky chvíľu povarte vo vode, pridajte citrónovú šťavu a prelejete do nádoby s rozprašovačom.

Šupky zo zemiakov
Predtým ako začnete zemiaky čistiť, dobre ich umyte. Šupky potom uložte na plech a upečte. Budú z nich výborné čipsy. Šupky majú tiež schopnosť zosvetliť tmavé škvrny na pokožke.

Šupky z melóna
Ak máte akné, ponorte šupky na deň do vody a potom si ich priložte na pokožku a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Môžete ju prípadne krúživými pohybmi trieť o pokožku. Pleť bude hydratovaná a súčasne ju prečistíte.

Šupky z jablka
Ak sú z domácich, pokojne z nich môžete urobiť čaj. Vyleštíte nimi hrnce a odstránite aj kruhy pod očami. Priložte ich a nechajte chvíľu pôsobiť. Potom tvár umyte. Z ohryzkov zas môžete vyrobiť jablčný ocot. Nakrájajte ich, zalejte obyčajným octom a nechajte kvasiť. Potom sceďte.

Šupky z banánov
Ak sa chystáte piecť mäso, dajte na spodok banánovú šupku. Mäso bude šťavnaté a mäkké. Ovocné kyseliny najlepšie fungujú na strieborné šperky. Potrite ich vnútornou stranou banánovej šupky a preleštite handričkou. Rovnako potrite kožené topánky a preleštite handričkou. Banánová šupka je tiež alternatíva na liečenie bradavíc. Dajte kúsok šupky z vnútornej strany na bradavicu, prelepte a nechajte v noci pôsobiť. Opakujte minimálne týždeň.

Stonky z byliniek
Z byliniek často používame iba listy a stonky idú do koša. Koriandrové, tymiánové a petržlenové môžete pridať do olejov alebo octu. Získate zaujímavé a voňavé dochucovadlá do jedál. Ak stonky nakrájate a usušíte, môžete ich neskôr zmiešať so soľou a vyrobiť si aromatizované korenie. Stonky mäty môžete pridať do cukru a získate skvelé sladidlo do nápojov alebo dezertov.

Autor: Marta Zvolenská
Foto: Ingimage

čo zo šupkami v kuchyni?