Nechajte sa unášať na vlne podmanivých chutí počas veľkonočných sviatkov

Po dlhých zimných mesiacoch prišiel čas potešiť svoje chuťové poháriky jarným sviežim receptom. Inšpirujte sa na Veľkú noc pochúťkou z dielne autorky kuchárskych kníh a spravte radosť všetkým pozvaným hosťom.

Odhaľte skryté tajomstvo jedinečnej kombinácie ingrediencií, ktoré na tanieri vyčarujú neobyčajnú chuť jari. Pomarančovo-šafranové kura je skutočnou delikatesou a zistí to každý, kto ho ochutná. Prekvapte očakávanú návštevu alebo spestrite naplánované stretnutie s priateľmi počas veľkonočných sviatkov špecialitou ako od šéfkuchára a snúbte ju s kvalitným slovenským vínom Vitis Galéria. Gurmánsky zážitok budete mať zaručený.

Recept od Vitis:   Pomarančovo-šafranové kura

  • 4 kuracie prsia s kožou
  • Šťava z 2 veľkých pomarančov (alebo 2 dcl pomarančového džúsu)
  • Na špičku noža šafranu (asi 4-5 vlákien)
  • Soľ
  • Čerstvo mleté čierne korenie
  • ½ ČL mletého alebo rozdrveného koriandru (semiačok)
  • ½ ČL kajenského korenia
  • 20 g masla
  • 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry
  • Olivový alebo iný olej (repkový a pod.)

 

Ako príloha: zmes zelených šalátov, trochu olivového oleja, šťava z polovice citróna, 1 ČL tekutého medu.

Rúru rozohrejeme na 120 stupňov. Umyté a papierovým obrúskom osušené kuracie prsia z oboch strán nasolíme a potrieme trochou oleja. Na panvici necháme rozpáliť trochu oleja. Kuracie prsia položíme stranou s kožou nadol do rozpálenej panvice a necháme bez dotyku asi 2-3 minúty opekať, až kým nie je kuracia koža opražená do zlatohneda a chrumkava. Potom kúsky mäsa otočíme a ešte zo dve minúty ich opekáme aj z druhej strany.

Takto pripravené mäso preložíme z panvice do misy z jenského skla a dáme ho asi na 20 minút do rúry.

V mažiariku rozomelieme ½ ČL soli so šafranom. Potom túto zmes zalejeme pomarančovou šťavou a rozmiešame. Všetko vlejeme do panvice s výpekom, v ktorej sme pripravovali mäso. Varechou dobre premiešame, prípadne zoškriabeme z povrchu panvice výpek a na stredne silnom ohni redukujeme tekutinu asi do polovice objemu.

Šťavu dochutíme lyžičkou pomarančovej kôry, mletým čiernym korením, mletým koriandrom a kajenským korením a ešte za teplého stavu do nej vmiešame maslo.

Keď je mäso v rúre hotové, vyberieme ho, prípadnú šťavu prilejeme k pomarančovej a dobre ich premiešame.

Kuriatko servírujeme na vrstve dochuteného zeleného šalátu, poliate pomarančovou šťavou. Môžeme k nemu ponúkať opečené bagetky.

Ak si chcete vychutnať stretnutia pri dobrom jedle v kruhu rodiny, priateľov, či už na Veľkú noc alebo kedykoľvek, vyskúšajte kvalitné slovenské víno Vitis Galéria Veltlínske zelené s prívlastkom neskorý zber. Táto obľúbená odroda so svetlozelenou farbou, osviežujúcou chuťou a prenikavou ovocnou až korenistou vôňou sa hodí k ľahkým zeleninovým šalátom, grilovanému mäsu a k cestovinám.

Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk,  autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty I a II Miška Smolová FB www.sistersbakery.sk; www.najnapoje.sk, www.vitis.sk

Zdroj: Silvia P.