
Po dlhých zimných mesiacoch prišiel čas potešiť svoje chuťové poháriky jarným sviežim receptom. Inšpirujte sa na Veľkú noc pochúťkou z dielne autorky kuchárskych kníh a spravte radosť všetkým pozvaným hosťom.
Odhaľte skryté tajomstvo jedinečnej kombinácie ingrediencií, ktoré na tanieri vyčarujú neobyčajnú chuť jari. Pomarančovo-šafranové kura je skutočnou delikatesou a zistí to každý, kto ho ochutná. Prekvapte očakávanú návštevu alebo spestrite naplánované stretnutie s priateľmi počas veľkonočných sviatkov špecialitou ako od šéfkuchára a snúbte ju s kvalitným slovenským vínom Vitis Galéria. Gurmánsky zážitok budete mať zaručený.
Recept od Vitis: Pomarančovo-šafranové kura
- 4 kuracie prsia s kožou
- Šťava z 2 veľkých pomarančov (alebo 2 dcl pomarančového džúsu)
- Na špičku noža šafranu (asi 4-5 vlákien)
- Soľ
- Čerstvo mleté čierne korenie
- ½ ČL mletého alebo rozdrveného koriandru (semiačok)
- ½ ČL kajenského korenia
- 20 g masla
- 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry
- Olivový alebo iný olej (repkový a pod.)
Ako príloha: zmes zelených šalátov, trochu olivového oleja, šťava z polovice citróna, 1 ČL tekutého medu.
Rúru rozohrejeme na 120 stupňov. Umyté a papierovým obrúskom osušené kuracie prsia z oboch strán nasolíme a potrieme trochou oleja. Na panvici necháme rozpáliť trochu oleja. Kuracie prsia položíme stranou s kožou nadol do rozpálenej panvice a necháme bez dotyku asi 2-3 minúty opekať, až kým nie je kuracia koža opražená do zlatohneda a chrumkava. Potom kúsky mäsa otočíme a ešte zo dve minúty ich opekáme aj z druhej strany.
Takto pripravené mäso preložíme z panvice do misy z jenského skla a dáme ho asi na 20 minút do rúry.
V mažiariku rozomelieme ½ ČL soli so šafranom. Potom túto zmes zalejeme pomarančovou šťavou a rozmiešame. Všetko vlejeme do panvice s výpekom, v ktorej sme pripravovali mäso. Varechou dobre premiešame, prípadne zoškriabeme z povrchu panvice výpek a na stredne silnom ohni redukujeme tekutinu asi do polovice objemu.
Šťavu dochutíme lyžičkou pomarančovej kôry, mletým čiernym korením, mletým koriandrom a kajenským korením a ešte za teplého stavu do nej vmiešame maslo.
Keď je mäso v rúre hotové, vyberieme ho, prípadnú šťavu prilejeme k pomarančovej a dobre ich premiešame.
Kuriatko servírujeme na vrstve dochuteného zeleného šalátu, poliate pomarančovou šťavou. Môžeme k nemu ponúkať opečené bagetky.
Ak si chcete vychutnať stretnutia pri dobrom jedle v kruhu rodiny, priateľov, či už na Veľkú noc alebo kedykoľvek, vyskúšajte kvalitné slovenské víno Vitis Galéria Veltlínske zelené s prívlastkom neskorý zber. Táto obľúbená odroda so svetlozelenou farbou, osviežujúcou chuťou a prenikavou ovocnou až korenistou vôňou sa hodí k ľahkým zeleninovým šalátom, grilovanému mäsu a k cestovinám.
Autorka receptu a foto: foodblogerka @michaelasistersbakerysk, autorka kuchárskych kníh Takmer zabudnuté recepty I a II Miška Smolová FB www.sistersbakery.sk; www.najnapoje.sk, www.vitis.sk
Zdroj: Silvia P.