
Vôňa klinčekov, škorice, zázvoru a medu neodmysliteľne patrí k predvianočnému času. A k nedeli zase patrí bábovka. A keď ich skombinujete, je tu tip na úžasnú pochúťku na adventnú nedeľu: perníkovú bábovku. Že váš posledný pokus o perník vyzeral skôr ako kameň? Nebojte sa, recept od autorky blogu Zo srdca do hrnca je zaručenou vstupenkou do adventného raja.
Perníková bábovka bude hneď vláčna. A ak chcete byť štýloví, môžete ju ozdobiť vlastnou čokoládovou polevou. Alebo pripravte niekoľko minibáboviek, aby mal každý svoju vlastnú.
Čo budete potrebovať:
Na bábovku:
- 300 g polohrubej múky
- 200 ml kefíru
- 150 ml oleja
- 150 g kryštálového cukru
- 50 g medu
- 3 vajcia
- 1 PL perníkového korenia
- 1 ČL škorice
- ¾ ČL sódy bikarbóny
- 2 PL slivkového lekváru
- 2 PL kakaa
- trochu vanilkového extraktu
- štipku soli
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- hrsť sušeného ovocia a orieškov (podľa chuti)
Čokoládová ganache:
- 80 g horkej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
Postup:
Rúru predhrejte na 175 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
Celé vajcia vyšľahajte s cukrom do pevnej a svetlej peny. Pridajte med, olej, kefír a lekvár a premiešajte. V druhej miske zmiešajte všetky suché prísady. Pridajte do nich tekutú zmes. Cesto zľahka premiešajte.
Vymiešané hladké cesto nalejte do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku. Pečte v predhriatej rúre približne 45 minút.
Upečenú bábovku položte na mriežku na pečenie, po 5 minútach ju vyklopte z formy a nechajte vychladnúť.
Keď je bábovka vlažná, môžete sa pustiť do domácej čokoládovej ganache. Smotanu dajte variť. Čokoládu nalámte na kúsky, zalejte horúcou smotanou a nechajte asi tri minúty odstáť. Potom dôkladne premiešajte. Bábovku prelejte horúcou, dohladka vymiešanou polevou.
O autorke blogu „Zo srdca do hrnca“
Ela Krídlová je povolaním rehabilitačná lekárka. Už piaty rok sa vo voľnom čase úspešne venuje svojmu blogu Zo srdca do hrnca a teraz ako mamička dvoch synov ešte viac. Má rada pikantnú a exotickú kuchyňu, ale rada varí aj zdravšie verzie receptov svojej starej mamy. Prostredníctvom svojho blogu nabáda čitateľov, aby sa nebáli variť poctivé jedlá, investovali do kvalitných surovín a užívali si nielen kreatívne chvíle v kuchyni, ale aj čas strávený s blízkymi pri stole s dobrým jedlom.
Zdroj: Iveta H.