Nadýchaná perníková bábovka

Vôňa klinčekov, škorice, zázvoru a medu neodmysliteľne patrí k predvianočnému času. A k nedeli zase patrí bábovka. A keď ich skombinujete, je tu tip na úžasnú pochúťku na adventnú nedeľu: perníkovú bábovku. Že váš posledný pokus o perník vyzeral skôr ako kameň? Nebojte sa, recept od autorky blogu Zo srdca do hrnca je zaručenou vstupenkou do adventného raja.

 

Perníková bábovka bude hneď vláčna. A ak chcete byť štýloví, môžete ju ozdobiť vlastnou čokoládovou polevou. Alebo pripravte niekoľko minibáboviek, aby mal každý svoju vlastnú.

Čo budete potrebovať:
Na bábovku:

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 ml kefíru
  • 150 ml oleja
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g medu
  • 3 vajcia
  • 1 PL perníkového korenia
  • 1 ČL škorice
  • ¾ ČL sódy bikarbóny
  • 2 PL slivkového lekváru
  • 2 PL kakaa
  • trochu vanilkového extraktu
  • štipku soli
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • hrsť sušeného ovocia a orieškov (podľa chuti)

Čokoládová ganache:

  • 80 g horkej čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie

Postup:
Rúru predhrejte na 175 °C a plech vyložte papierom na pečenie.

Celé vajcia vyšľahajte s cukrom do pevnej a svetlej peny. Pridajte med, olej, kefír a lekvár a premiešajte. V druhej miske zmiešajte všetky suché prísady. Pridajte do nich tekutú zmes. Cesto zľahka premiešajte.

Vymiešané hladké cesto nalejte do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku. Pečte v predhriatej rúre približne 45 minút.

Upečenú bábovku položte na mriežku na pečenie, po 5 minútach ju vyklopte z formy a nechajte vychladnúť.

Keď je bábovka vlažná, môžete sa pustiť do domácej čokoládovej ganache. Smotanu dajte variť. Čokoládu nalámte na kúsky, zalejte horúcou smotanou a nechajte asi tri minúty odstáť. Potom dôkladne premiešajte. Bábovku prelejte horúcou, dohladka vymiešanou polevou.

O autorke blogu „Zo srdca do hrnca“
Ela Krídlová je povolaním rehabilitačná lekárka. Už piaty rok sa vo voľnom čase úspešne venuje svojmu blogu Zo srdca do hrnca a teraz ako mamička dvoch synov ešte viac. Má rada pikantnú a exotickú kuchyňu, ale rada varí aj zdravšie verzie receptov svojej starej mamy. Prostredníctvom svojho blogu nabáda čitateľov, aby sa nebáli variť poctivé jedlá, investovali do kvalitných surovín a užívali si nielen kreatívne chvíle v kuchyni, ale aj čas strávený s blízkymi pri stole s dobrým jedlom.

Zdroj: Iveta H.