Mrkvové Cestoviny Miso s domácim pestom

Fermentovaná sójová pasta miso je nevyhnutnosťou v japonskej kuchyni. Ponúka mnoho nutričných aj chuťových benefitov. Prinášame vám nezvyčajný recept, ktorý obohatí váš zdravý jedálniček.

 

Stretnutie miso omáčky a mrkvy môže byť na prvý pohľad nezvyčajné. Netradičné spojenie však vytvára rafinovanú symfóniu chutí, ktorú dopĺňa jedinečné domáce pesto. Prajeme dobrú chuť.

Mrkvové Cestoviny Miso

Čas prípravy: 50-60 minút
Porcie: 4

Ingrediencie:

  • 600 g cestovín fusilli

Na omáčku:

  • 2 šalotky nakrájané nadrobno
  • 4 strúčiky cesnaku, jemne prelisované
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 veľké mrkvy, nakrájané na tenké plátky
  • 500 ml vody
  • 1 ks mlynček na morskú soľ Kotányi
  • 1 ks Kotányi mlynček na čierne korenie
  • 3 polievkové lyžice svetlej miso pasty

Na pesto:

  • 1 hrsť mrkvy
  • 1 hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
  • 1 strúčik cesnaku, jemne prelisovaný
  • 1 polievková lyžica citrónovej kôry
  • 60 ml olivového oleja
  • 20 g jemne nastrúhaného parmezánu
  • 1 ks Mlynček Kotányi morská soľ
  • 2 lyžice píniových orieškov

Postup:

  1. Najskôr pripravíme omáčku. V oleji na stredne vysokej teplote dusíme šalotky a cesnak cca 5 minút. Pridajte mrkvu, vodu, soľ, korenie a priveďte do varu.
  2. Prikryjeme a znížime teplotu. Dusíme kým mrkva nezmäkne, cca 15 minút. Odlejeme polovicu vody a vmiešame 3 polievkové lyžice miso omáčky. Nerozpúšťame ju úplne a necháme vychladnúť 5-10 minút.
  3. Medzitým si pripravíme pesto. Mrkvu umyjeme, osušíme, odstránime drevnaté časti stopky a nahrubo nasekáme. Dôkladne umyjeme medvedí cesnak a rovnako ho nasekáme nahrubo.
  4. Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a rozmixujeme na krémové pesto. Opäť dochutíme soľou a korením.
  5. Pripravíme si horúcu a osolenú vodu na cestoviny. Varíme podľa preferencie mäkkosti.
  6. Mrkvu rozmixujeme najemno tyčovým mixérom. Omáčku natrieme na cestoviny a ozdobíme s trochou pesta.

Prajeme dobrú chuť.