
Fermentovaná sójová pasta miso je nevyhnutnosťou v japonskej kuchyni. Ponúka mnoho nutričných aj chuťových benefitov. Prinášame vám nezvyčajný recept, ktorý obohatí váš zdravý jedálniček.
Stretnutie miso omáčky a mrkvy môže byť na prvý pohľad nezvyčajné. Netradičné spojenie však vytvára rafinovanú symfóniu chutí, ktorú dopĺňa jedinečné domáce pesto. Prajeme dobrú chuť.
Mrkvové Cestoviny Miso
Čas prípravy: 50-60 minút
Porcie: 4
Ingrediencie:
- 600 g cestovín fusilli
Na omáčku:
- 2 šalotky nakrájané nadrobno
- 4 strúčiky cesnaku, jemne prelisované
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 veľké mrkvy, nakrájané na tenké plátky
- 500 ml vody
- 1 ks mlynček na morskú soľ Kotányi
- 1 ks Kotányi mlynček na čierne korenie
- 3 polievkové lyžice svetlej miso pasty
Na pesto:
- 1 hrsť mrkvy
- 1 hrsť čerstvého medvedieho cesnaku
- 1 strúčik cesnaku, jemne prelisovaný
- 1 polievková lyžica citrónovej kôry
- 60 ml olivového oleja
- 20 g jemne nastrúhaného parmezánu
- 1 ks Mlynček Kotányi morská soľ
- 2 lyžice píniových orieškov
Postup:
- Najskôr pripravíme omáčku. V oleji na stredne vysokej teplote dusíme šalotky a cesnak cca 5 minút. Pridajte mrkvu, vodu, soľ, korenie a priveďte do varu.
- Prikryjeme a znížime teplotu. Dusíme kým mrkva nezmäkne, cca 15 minút. Odlejeme polovicu vody a vmiešame 3 polievkové lyžice miso omáčky. Nerozpúšťame ju úplne a necháme vychladnúť 5-10 minút.
- Medzitým si pripravíme pesto. Mrkvu umyjeme, osušíme, odstránime drevnaté časti stopky a nahrubo nasekáme. Dôkladne umyjeme medvedí cesnak a rovnako ho nasekáme nahrubo.
- Všetky ingrediencie vložíme do mixéra a rozmixujeme na krémové pesto. Opäť dochutíme soľou a korením.
- Pripravíme si horúcu a osolenú vodu na cestoviny. Varíme podľa preferencie mäkkosti.
- Mrkvu rozmixujeme najemno tyčovým mixérom. Omáčku natrieme na cestoviny a ozdobíme s trochou pesta.
Prajeme dobrú chuť.