Malé sladké ovocie máme všetci radi od detstva. Bolo ho veľa a nikto nás neodháňal zo stromov. Maminy a babičky varili z neho úžasné dobroty a my sme ho vylizovali po naplnení fliaš. Dúfam že aj moje vnúčatá to zažijú. Dnes prinšame inovovaný recept, vyskúšajte ho a nezabudnite na deti!
Jablkovo-mirabelkový džem s ciderom
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml
Doba prípravy: asi 40 minút
Prísady:
- 400 g jabĺk (olúpaných a nakrájaných alebo nastrúhaných)
- 400 g mirabeliek (očistených, vykôstkovaných a nakrájaných)
- 3 vetvičky čerstvého citrónového tymianu
- 1 balíček Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker
- 200 ml cideru (jablčný kvasený nápoj)
Príprava:
- Na prípravu džemu vložíme do hrnca jablká s mirabelkami, umyté vetvičky tymianu, želírovací cukor a dobre premiešame. Prilejeme cider. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
- Odoberieme vetvičky tymianu, prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIPY:
– Čerstvý tymian možno nahradiť 2 PL sušeného tymianu, ktorý povaríme s džemom v čajovom vrecku.
– Cider môžeme nahradiť jablčným muštom.