Mexická kuchyňa je pestrá a rôznorodá, ako ľudia v Mexiku!

Mexická kuchyňa je charakteristická chutným jedlom, ktorého základom je príprava rôznorodými spôsobmi. Mexický stôl je preplnený špecialitami. Omáčky, polievky a šaláty, sú na mexickom stole bežné a očakávané, pričom ich príprava nie je vždy jednoduchá. Mexická kuchyňa je známa aj svojou výbornou zeleninou a ovocím, ktoré tu chutia lepšie, ako hocikde inde na svete.

Mexická kuchyňa je pestrá a pikantná, to je pre ňu  charakteristickým znakom vo svete. Bežne  sa táto kuchyňa  spolieha na prítomnosť zeleniny a tej je tu dostatok. Pestuje sa tu minimálne 50 druhov fazulí a 150 druhov papričiek, pričom každá má svoju chuť, tvar, veľkosť, ale aj použitie. Práve tieto dve posledné plodiny robia zrejme mexickú kuchyňu mexickou a tak charakteristickou.

Musíme však spomenúť ešte niečo, bez čoho  klasická mexická kuchyňa ani nemôže byť klasickou. Z nekysnutého cesta sa upečie okrúhla kukuričná placka, tortila,ktorú  Mexičania používajú ako tanier, nádobu, ale aj ako pečivo, niekedy je to naberačku omáčok a podobne. No tu sú naše recepty:

 

Guacamole – mexické avokádové pyré

Ingrediencie:

 

·        2 zrelé avokáda

·        2 lyžice limetkovej šťavy

·        250 g paradajok

·        1 zväzok jarnej cibuľky

·        2 červené chilli papričky

·        1 červená feferónka

·        ½ zväzku zeleného petržlenu

·        ½ zväzku koriandru

·        soľ

·        čierne korenie z mlynčeka

·        taco chipsy

·         plátky limetky na zdobenie

 

Príprava:

Avokáda rozrežeme, zbavíme jadra a dužiny. Dužinu avokáda pokvapkáme troškou limetkovej šťavy. Šupku avokáda odložíme stranou. Dužinu rozmixujeme na pyré.

Paradajky umyjeme, krížom nadrežeme, vložíme do vriacej vody, schladíme, zbavíme šupky a jadierok, pokrájame na kocky a nakoniec nasekáme nadrobno. Jarnú cibuľku očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Chilli papričky umyjeme, zbavíme ich semienok a nasekáme nadrobno. Feferónky umyjeme, zbavíme semienok a tiež nasekáme nadrobno. Bylinky opláchneme, usušíme a nasekáme najemno. Paradajky zmiešame s avokádovým pyré, cibuľkou, chilli papričkami, feferónkami, bylinkami a zbytkom limetkovej šťavy.

 

Chilli con carne

Ingrediencie:

·       rastlinný olej

·       500 g mletého hovädzieho mäsa

·       2 cibule

·       3 strúčiky cesnaku

·       1 plechovka fazule

·       200 g sladkej kukurice

·       1 plechovka lúpaných paradajok

·       paprika

·       oregano

·       chilli

Príprava :

Olúpte cibuľu a nakrájajte najemno. Olúpte a vylisujte cesnak.

Umyte a nakrájajte papriku na malé kocky.

Popražte cibuľu na veľkej panvici za stáleho miešania tak 3-4 minúty. Pridajte papriku a zamiešajte. Pridajte mäso a chilli a zamiešajte tak, aby sa v ňom mäso rovnomerne obalilo. Popražte mäso a pridajte paradajky, fazule a kukuricu. Podľa potreby podlejte vodou. Priveďte zmes k varu. Stíšte oheň a nechajte dusiť pod pokrievkou za občasného miešania približne 45 minút. Nakoniec pridajte oregano, soľ, čierne korenie a trošku chilli ak je potrebné.

 

Taco šalát s pečeným kuraťom

Ingrediencie:

·       Tortilla chipsy 100 g alebo tortilly

·       kuracie prsia

·       kukuričný škrob

·       vegeta

·       Tabasco

·       ľadový šalát

·       3-4 paradajky

·       2-3 červené cibule, nakrájané na kolieska

·       kyslá smotana

·       červené fazule

·       eidam

·       avokádo alebo guacamole

Príprava: 

Nakrájajte kura na kocky. Posypte kukuričným škrobom, korením, cesnakovým práškom a dajte do panvice. Pridajte pikantnú omáčku a kura opečte. Nechajte kura vychladnúť.

Na jednotlivé taniere rozložte tortilla chipsy, alebo tortilly, pridajte šalát, na ne naložte cibuľu, fazuľu, paradajky a na vrch kúsky kuraťa.

Dolaďte avokádom, smotanou, alebo strúhaným syrom.